IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На всеки жител на планетата – по 230 долара военни разходи

Глобалните военни разходи достигат рекордната стойност от 1,739 трлн. долара

22:10 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През миналата година е отбелязан сериозен ръст във военните глобални разходи и е достигнат пик след период, в който военните разходи се запазваха на едно ниво. Това мнение изказа бившият министър на отбраната Ангел Найденов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му сумата достига 1,739 трлн. долара, което значи, че на всеки жител на планетата се падат по 230 долара под формата на военни разходи.

Най-много средства в света отделят САЩ, но значителен ръст в разходите за 2017 г. в сравнение с предходната година се наблюдава при Китай, Саудитска Арабия и Индия.  
„Лидер са САЩ с 610 млрд. долара. Техните разходи се запазват на нивото на предходната 2016 г. Има ръст в разходите на Китай, който е на второ място с 228 млрд. долара. На трето място излиза Саудитска Арабия, която измества от третото място Русия, която отбелязва 20% спад на военните си разходи - в абсолютна сума това са над 14 млрд. долара. След Русия излиза Индия, която измества от петото място Франция“.

Данните показват една картина на света такава, каквато е тя в момента – ескалацията на напрежението и изостряне на взаимоотношенията и военните действия, които се водят в различни райони.

„Вярно е, че в предходен период от време от 1998 г. до 2010 г. имаме също минимално нарастване на военните разходи, но такъв своеобразен скок не се е отбелязвал в предишни периоди“.

Общото увеличение на световните военни разходи се дължи на три региона в света. Това са Азия, Океания и Близкия Изток.

"В класацията на първите 10 страни като процент на военните разходи спрямо БВП са 7 от близкоизточните държави. Това са Саудтска Арабия, Оман, Бахрейн, Кувейт, Ливан, Израел и Йордания. Споменаваме тези данни и нека да отбележим, че част от тези страни са и най-големите вносители на оръжия“.

По думите на Ангел Найденов всички данни от статистиката имат своето обяснение.

Как той тълкува цифрите и къде се намира България в световната класация на военните разходи вижте във видеото с целия коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
В Нeгрия има милиони хора, дето за цяла година им се полагат по-малко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още