IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три екопроцедури за оценка на инвестиционни намерения се сливат в една

Министерският съвет предлага промени в Закона за опазване на околната среда

11:39 | 23.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да има възможност за сливане на три екопроцедури за оценка на инвестиционни намерения – това предлага Министерският съвет (МС) с проект за изменение на Закона за опазване на околната среда. Целта е  намаляване на административната тежест за бизнеса, съобщи пресцентърът на МС. 

Това ще е възможно за инвестиции, които подлежат едновременно на три процедури – задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и/или доклад за безопасност. Възложителите ще избират дали трите процедури да вървят заедно или поотделно.

Според съобщението в общата процедура се събират и оценяват изискванията по трите процедури само в рамките на ОВОС. Това намалява времето за оценка два или три пъти и се спестяват разходи на бизнеса.

Намалява се и броят на изискваните документи, тъй като ще се събират по служебен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни.

Съкращава се също и срокът за определяне на приложимата процедура при планирани промени в работата на инсталации с издадено комплексно разрешително.

Законопроектът променя процеса по обществен достъп до информацията за инвестиционните предложения. Компетентният орган ще обявява предложенията на интернет страницата си и ще уведомява писмено кмета на съответната община, район или кметство, който обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си или на друго обществено място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
needle
преди 5 години
Добра новина, остава и зелените да не тръгнат да пречат пак на това административно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още