IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ирански петрол е намалял през май

Тази оценка е първият сигнал, че заплахата от американски санкции може би възпира купувачите

21:02 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на суров петрол от Иран се е понижил леко през май, сочат оценки на водещата консултантска компания Петро-лоджистикs (Petro-Logistics), предаде Ройтерс.

Тази оценка е първият сигнал, че заплахата от американски санкции може би възпира купувачите, но и че клиентите на третия по големина производител на петрол в ОПЕК не бързат да свиват обемите. Санкциите, обявени от САЩ, дават 180-дневен период, през който купувачите постепенно да прекратят покупките си. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 8 май, че Вашингтон излиза от споразумението с Иран от 2015 г. и ще наложи нови санкции, за да намали износа на петрол от страната, припомня БТА.

Износът е намалял с над 100 000 барела дневно спрямо високите нива, отчетени през април, но засега няма сигнал за масово оттегляне, каза Даниел Гербер, главен изпълнителен директор на Петро-лоджистик.  Компанията е сред консултантските фирми, които оценяват доставките на петрол от страни членки на ОПЕК, следейки танкерните превози и чрез други методи.

Петро-лоджистик не уточни пълния обем на иранския износ през май или април.

Техеран посочва, че през април е изнасял 2,6 млн. барела дневно, което е рекорд от вдигането на международните санкции през януари 2016 година.

Данни на Ройтерс за корабните превози също сочат, че иранският износ на суров петрол е спаднал до около 2,5 милиона барела дневно през май или с около 100 000 барела дневно спрямо април.

По-голямата част от износа на Иран, най-малко 1,8 млн. барела дневно, отива към Азия. Повечето от останалите количества се насочват към Европа и според анализатори и търговци тези доставки е по-вероятно да бъдат намалени заради американските санкции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още