IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години

В България злоупотребата с права е национален спорт и законът за личния фалит ще задълбочи това, твърди банкерът

11:07 | 22.06.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години в глобален мащаб. Това коментира в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. 

Според него в страни като България последиците от сериозните пазарни сътресения се усещат малко по-бавно и не толкова остро, колкото в по-развитите икономики.

Относно новините от Гърция и излизането на съседката ни от финансовата спасителна програма Хампарцумян обясни, че случващото се там през последните 10 години България вече го е преживяла, но в периода между 1997-2000 г.

„Излязохме от кризата изключително бързо, но с цената на доста лишения”, допълни той. Според него, ако се сравняваме със собственото си минало, сме постигнали много. „Но ние се сравняваме с останалия свят, а там има много какво да се желае“, коментира банкерът.

Той отново посочи, че влизането на България в еврозоната е печат за качество на икономиката, държавата и нейните граждани. Финансистът обаче обърна внимание, че присъединяването ни към валутния съюз ще потиска растежа на лихвите. В момента лихвите са на исторически най-ниски нива.

"Еврозоната ще бъде спирачка за по-рязкото им повишаване, но има много други фактори, които ще работят в обратна посока. Все пак никой не е предпазен от неблагоприятни икономически развития“, каза банкерът. 

Относно присъединяването на страната ни към Банковия съюз Хампарцумян отрече да има съпротива това да се случи от страна на банкерите. По думите му големите кредитни институции в България така или иначе вече са под външен надзор.

Левон Хампарцумян се обяви против предложението на омбудсмана Мая Манолова да се приеме закон за личния фалит.

„Има европейска директива, която се готви по въпроса. В България и в момента хора, които не могат да плащат, са защитени от държавата”, обясни той.

„Такъв закон не може да бъде едностранчив. Трябва да има от друга страна железен кредитен регистър. Не забравяйте, че в България злоупотребата с права е национален спорт. Ако създадем условията на частните лица да правят това, което се прави във фирмения свят – прехвърляне на фирми, имущество, изпразване на фирми... Мислите ли, че това няма да се случи, ако законът е направен от ден за пладне”, попита Хампарцумян.

По думите му в другите страни, където има такива закони, има цяла система от възможности и наказания, ако се стигне до личен фалит. „Например отнема ти се правото да получаваш кредит или той се дава на много по-висока цена“, даде за пример банкерът и изрази съмение, че у нас подобен закон ще бъде ясно и качествено разписан, а след това и спазван. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 29 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Ааа, моля ви се и имотен балон няма.Цените на жилищата са нормални, всичко е спокойно. Остров на стабилността е България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 5
khao
преди 5 години
В България злоупотребата с права е национален спорт и законът за личния фалит ще задълбочи това, твърди банкерът-------------това изказване като глyпост или като наглост да го тълкувам ? Риска да остава само при кредитополучателя и после роб на банката за цял живот, та кажи ми кой в момента погазва основни човешки права, химиче ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
Ironhorse
преди 5 години
Хахахаха, АААаахахахах,с тез търговски войни, чакай да няма кризи !Освен това преди да влезем в банковия съюз има две български проблемни банки, особено едната, която вече доказано е кредитирала с над 40% собственикът си. Второ КТБ.Сега има бум на строителството, та който не е взел кредити да вземе, та след 4 години лихвите като станат от 5 на 10 %, на балъците ще им вземат ипотекираните НИ, и ще плащат до гроб.Докато има телета, ще има и касапи.Левон е от касапите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още