IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора пенсия ще увеличи пенсионния доход с до 40% при пълен осигурителен период

Няма опасност някои пенсионери да останат без втора пенсия, посочи Анастас Петров от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

14:50 | 17.08.18 г. 11
Втора пенсия ще увеличи пенсионния доход с до 40% при пълен осигурителен период

При пълен осигурителен период втората пенсия може да бъде с 35-40% по-висока от минималната, която дружествата ще гарантират в резултат на дохода от инвестирането на осигурителните вноски. Това каза Анастас Петров, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и изпълнителен директор на NN Пенсионноосигурително дружество, в предаването  „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Опитът ни показва, че доходът заема значителен дял от салдото в партидата на лицата. За онези, които са се осигурявали от началото на съществуването на универсалния пенсионен фонд (УПФ) до момента, доходът е от порядъка на 20% от общото салдо. А ако осигурителният период е пълен – 40 години, тогава доходът ще представлява около 35-40% от салдото. От такъв порядък ще е и разликата между минималната гарантирана пенсия и действителната, която ние ще отпускаме на лицата“.

По думите му правителството, пенсионните фондове и синдикатите са постигнали съгласие по няколко въпроса за втората пенсия. Единият е при какви условия ще се придобива право на пенсии от универсалния пенсионен фонд. При новата регулация такова право придобиват лицата, навършили пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (при трета категория).

„Промяната е значима, защото досега за пенсия от универсалния пенсионен фонд те трябваше да са изпълнили условията за пенсия от държавното обществено осигуряване, към възрастта се включваше и изискването за осигурителен стаж. При новата регулация на практика всяко лице, което е навършило съответната възраст има право да поиска пенсия от универсалния пенсионен фонд“, обясни Петров.

Вторият въпрос е за видовете пенсионни плащания, които ще бъдат извършвани. Те ще бъдат три – пожизнени пенсии, разсрочени и еднократни изплащания.

„Третият въпрос, около който се обединихме, е свързан с гаранциите на пенсионносигурителните дружества. Тези гаранции са както във фазата на натрупване, така и във фазата на изплащане. Във фазата на натрупване има две гаранции – едната е минимална гарантирана доходност, която се основава на средната доходност на пенсионните фондове. Тя осигурява защита на лицата от гледна точка на това, че доходността, която се реализира в техния осигурителен фонд, няма да бъде значително по-ниска от средната доходност за пенсионния бизнес. Втората нова и много важна гаранция е, че към момента на пенсиониране пенсионните компании гарантираме, че в партидите на лицата ще има сума не по-малка от брутните вноски, направени чрез НАП за целия период на осигуряване на лицата“.

Първите хора, които ще се пенсионират от универсален пенсионен фонд, са жените, раждани през 1960 г. и това ще стане през 2021 г., когато те ще навършат възрастта от 61 г. и 8 месеца.

Има една важна гаранция във фазата на изплащане и това е гаранцията за размера на пенсията. Във връзка с гаранцията на брутните вноски тази гаранция изглежда по следния начин: към момента на пенсиониране пенсионните дружества ще изчислят пенсията на основа на брутните вноски, постъпили в партидата на лицето, обясни експертът и добави:

„И поемаме ангажимент, че при никакви обстоятелства плащанията, които ще извършваме към лицата, няма да са по-ниски от този размер. След това пенсионните дружества ще направим второ изчисление на основата на цялата наличност по партидата – с брутните вноски и доходността. Този е размерът на пенсията, който ние ще започнем да изплащаме на лицата, и той ще бъде по-висок от минималната гарантирана пенсия“.

Той увери, че няма опасност някои пенсионери да останат без втора пенсия.

През септември 2021 г. се очаква да започнат изплащанията на първите пенсии от универсалния пенсионен фонд. .

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 5 години
защо още 3г? до кога е срока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
На 900+ са само бившите партийни секретари от БКП! Останалото стадо бере душа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
one_1980
преди 5 години
Пич то ако говорим с теории на вероятностите може метеорит да е ударил Земята.ама по-сериозно преди 20 години хората се пенсионираха и взимаха от НОИ болшенството мизерни пенсии, сега има хора, които се пенсионират и взимат на максимума т.е. 900+ лева, което си е една добра пенсия при положение че си имаш и собствен дом.да има и с по 200-300 ама не са се осигурявали или са били на минимума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
doba
преди 5 години
То ако ме питаш мен най-добре и пенсията да отпадне.Но ако човек стигне до нея, веднага пита защо не е поне колкото линията на бедност.Имам такива познати, повярвай ми.Дълги години клинчили от плащане на вноски, но сега: парите не ни стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
НОИ е много зле заради разходите по интеграцията на ромите и фалшивите инвалиди 800 хил. броя с пенсии, мнозинството пак роми. Но частните фондове също са на загуба и реално пак ще получиш по-малко отколкото си внесъл подобно на НОИ. Именно заради това аз искам законодателни промени, според които да отпадне задължителното допълнително пенсионно осигуряване изцяло и човек просто да може да харчи парите за втора пенсия директно без да се налага да ги спестява или инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 5 години
studioaa,Истината ще излезе 2021г.За недоволните от частните фондове винаги има възможност да се прехвърлят към НОИ.Има още 3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Доходността от втората пенсия в момента е отрицателна по отношение на покупателна способност. Според управление емисионно на БНБ около 8% е инфлацията, а доходността на фондовете е едва 4.5%. Лихвите по ДЦК, които са основния източник на доходност са на абсолютно дъно, а самите ДЦК-та са в състояние на балон и може да се очаква сериозно поевтиняване на книжата и срив на спестяванията за втора пенсия съответно въпреки увеличените лихви. Цените на акциите, които са ключови за пенсионните фондове, също са в балон след като той се спука след няколко години цените. Аз очаквам се пукане на спекулативния балон в еврозоната парите за втора пенсия да имат отрицателна доходност в следващите 10-15 години и да не могат възстановят загубите още много дълго време. В САЩ имаше частни пенсионни фондове, които намалиха обещаните пенсии с 50% след кризата от 2008.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 5 години
чувам, че олимпик било и пенционен фонд.сички, дет са се осигурили при него - горът. Та, кво ше им пречи на второстълбните фондове също да фалират и да не изплатът нито един лев пенциа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
До вчера писаха, че втората песия(при 20-годишно осигуряване)ше докара средно 40 лв отгоре, сега пък ако се осигуряваш 40 год ще ти докара 40 % отгоре. Странна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още