IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария – политически изолирана, но икономически процъфтяваща

Докато Виктор Орбан се радва на неодобрение в Брюксел, родината му привлича сериозни инвестиции, а икономиката ѝ расте бързо

13:14 | 13.09.18 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика на Volkswagen АG в Гьор. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Фабрика на Volkswagen АG в Гьор. Снимка: архив Ройтерс

Докато Унгария става все по-изолирана политически в ЕС, нейната икономическа интеграция към общността се увеличава. Особено отлични са бизнес отношенията с Германия, където от политическа гледна точка се намират много от главните опоненти на премиера Виктор Орбан. Нито една друга икономика не е по-важна за Унгария от тази на Федералната република, пише в свой анализ германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В сряда Европейският парламент гласува с мнозинство от две трети да започне правна процедура срещу Унгария, защото страната застрашава основните ценности на ЕС. Дори големи части от консервативната група на ЕНП, в която влиза партията Фридес на Орбан, подкрепиха предложението. В това число и председателят на германската фракция Манфред Вебер, който е и кандидат за бъдещ нов президент на ЕК.

Отхвърлянето на унгарските политици е в явно противоречие с икономическото привличане. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 4% в реално изражение през 2017 г. в сравнение с предходната година. През второто тримесечие на 2018 г. повишението е 4,6%, докато средната стойност за Европейския съюз е само 2,2%. Инвестициите в Унгария се увеличиха с 15%, не на последно място благодарение на чуждестранните компании. Най-важният икономически партньор е Федералната република. Унгария генерира повече от една четвърт от външната си търговия през 2017 г. с Германия, което е ръст от 7,2% на годишна база. Германските преки инвестиции са се увеличили с 1,1 милиарда евро и вече възлизат на около 20 милиарда евро.

Въпреки че Европейският парламент и много национални политици критикуват авторитаризма и липсата на върховенство на закона, привлекателността на Унгария като място за производство остава непроменена. През август германската автомобилна компания BMW обяви, че ще строи първия си завод в Унгария за 1 млрд. евро. Mercedes вече строи своята втора фабрика за подобна сума. Audi също произвежда автомобили и двигатели в Унгария, при това от години.

„Унгарската икономика процъфтява и нашите компании се възползват от това и допринасят за растежа", казва Дирк Вьолфер от Германската търговска камара в Будапеща. Вътрешното търсене ще бъде подсилено от рязко нарастващите реални заплати. Експортните дружества биха се възползвали от сравнително ниски разходи, като например тези за енергията. Увеличението на разходите за труд остава под контрол, тъй като вноските за социално осигуряване на работодателите са намалели от 2016 г. със 7,5 пункта до 19,5%.

Същевременно Унгария има най-ниската корпоративна данъчна ставка в ЕС - 9 на сто. В Германия тя е 15%. За опасенията, изразени от Европейския парламент, Вьолфер казва, че външното възприятие се различава от това в страната. „Ние имаме върховенство на закона. Съдилищата функционират и вземат решения и срещу правителството“. По отношение на ограничаването на свободата на печата, той пояснява, че „нито един журналист не е в затвора. Има много портали, които критикуват Орбан по цял ден и не са затворени“.

Шандор Рихтер, икономист от Унгария към Виенския институт WIIW, гледа на ситуацията по малко по-различен начин. Всички обществени радиопредавания служат „на правителствената пропаганда", критикува той. „Това важи и за частните радио- и телевизионни оператори в ръцете на олигарси, близки до Орбан".

Правната сигурност не съществува, като това е проличало най-ясно при кампании срещу банки, търговски и медийни компании. „Предвидимостта също липсва", казва той.

По думите му обаче много компании не се плашат от това. „Корупцията и липсата на прозрачност са ендемични. Но те не засягат много чужденците, защото те не участват в търговете и са слабо застъпени в сферата на услугите. Новият елит, приятелите на Орбан, се обогатяват в сектора на услугите, където има малко чужда конкуренция", казва Рихтер.

Той припомня, че Унгария се нуждае от ЕС. По-голямата част от търговията и преките инвестиции идват именно от Европа. В същото време трансферите генерират 3 до 4 процента от БВП.

Според изчисленията на Erste Bank Унгария получава средно по 342 евро на жител годишно до 2020 г. - от фондове на ЕС. Само Словакия получава повече. През 2017 г. Брюксел финансира 21% от публичните и 4% от частните инвестиции в Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 33 rate down comment 23
khao
преди 5 години
Личи си. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 49 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
От талавизоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 24
khao
преди 5 години
Ти па от къде знаеш как се работи на запад, назначениий за бизнесмениий. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 35 rate down comment 16
khao
преди 5 години
:)))) мерси за отговора, ама все пак трябваше да полажат унгарска кола, някак си заглавието със силната икономика щеше да е по силно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 73 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
И нека жулиени, кре тени, крамъри и обикновени кламери да разберат: Западът не е богот, защото дава пари! Западът е богат, защото ВЗЕМА пари!!! Докато ти е продънил ушите, че ти е дал един долар с едната ръка, вече ти е взел поне три с другата! Ама това за тукашните баламурняци е малко сложно за разбиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 71 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
"Интересно ми е, що не се измъкнат от съюза..."Разбира се, едноклетъчен мозък с монохромно разбиране за света и ценностна система "Левски - ЦСКА" никога нема да се замисли, че "съюза" не е Шмъркел, Макарон, Магарини и *** евродупетати, а народите на държавите, членуващи в този съюз, които не е сигурно какво мислят, щото никой не ги е питал още. Да направят един общосъюзен руферендум и да видят, "съюза" иска ли кафява лавина в ЕС, подмяна на културните и религиозни фундаментални принципи в Европа, подкрепя ли квоти-моти, как се отнася към Орбан и позицията на Унгария, Полша, Чехия, Италия, Австрия, та даже и България и въобще - как си представя бъдещето на "съюза"...?Защо Унгария да се измъква от съюза, като унгарците не са пратив него, а против политиката на шепа изтрещели глобалисти, които утре народите им ще ги изметат на изборите. Да не си пропуснал хронологията и фактологията около последното канцлерство на Шмъркел и неколкомесечните еквилибристики да състави правителство, щото повечето германци гласуваха срещу нея, или по-скоро, за политика като на Орбан?Че ще бъдат спрени нахлуващите дж^агали е сигурно, по-скоро въпросът е: кога? И до тогава колко милиона ще се намъкнат, какви поразии ще направят и как ще бъдат изгонени после? А Унгария тогава нема да има такъв проблем и ти ше траеш и ше гледаш като пр^ъднал... както и останалите жулиени, *** и прочее д риш лювци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 34 rate down comment 32
redcretin
преди 5 години
Орбанчо без стипендията на Сорос щеше да пасе овцете още в Панония :)Да не говорим и за мелеоните пак оттам за подкрепа на политическата му кариера. Туй към тия, дето го издигат в култ - да си го знайкат какво *** е. А че *** мамата на Унгария и хорицата там - си личи когато човек иде и види на място. Стоян гледам е бил, разните червени *** в темата като горнооряховския и плевенския катили - не са. Не че за тях е от значение, предвид стандарта им даже и на Сибир ще ръкопляскат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 76 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Според мене Орбан говори нещата, които много влиятелни кръгове от други страни в ЕС биха искали да кажат, но не смеят, защото ще бъдат охулени, особенно в Германия. Като сложим споменатото в статията ниско ниво на корупция и бързо и нормално съдопроизводство, става ясно, че тя дори е предпочитано място за инвестиции. За мене Орбан е нещо като frontman на едно цяло движение в Европа. Има си много поддържници извън публичното пространство. Битката не е срещу унгарското правителство. Битката е между две тенденции на развитие в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 62 rate down comment 4
gembirdkz
преди 5 години
Какви глупости говориш не ми е ясно спрямо гугъл БВП на човек за Унгария за 2016г е 12 664$,БВП на човек за България за 2016г е 7 350$.Айде спрете се да лъжете вече,има толкова много да наваксва България че просто дори и главата ти не го побира това.А от Унгарците сме поне 20назад,пък за Холандци,Датчани и други просто няма смисъл да ти казвам че има разлика само от около 100-150г и то здрав капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 44 rate down comment 6
nefto
преди 5 години
Щот "немската" кола от снимката я произвеждат в Унгария))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още