Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП направи първа стъпка към лишаване от глас на Унгария

Малко вероятно е обаче да се стигне до крайната мярка, защото е нужно пълно единодушие от всички членове на ЕС

ЕП направи първа стъпка към лишаване от глас на Унгария

Дебатът в ЕП. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) одобри задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС, предаде Ройтерс.

В подкрепа на доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от Европейския съвет на лидерите на страните членки да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път, а той представлява стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Процедурата по този член се използва изключително рядко и беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Още по темата

Най-строгото наказание би могло да бъде лишаване на Унгария от правото ѝ на глас в ЕС. Това е обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо единство на държавите членки, а най-малкото Полша вероятно ще блокира наказателни мерки.

„Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им“, пише в доклада от днес.

Според депутатите има 12 области, с които страната предизвиква тревога - конституционната и избирателната система, независимостта на институциите и правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни, свободата на изразяване, академичната свобода, свободата на вероизповедание, свободата на сдружаване, правото на еднакво отношение, правата на хората от малцинства, основните права на мигрантите, икономическите и социалните права.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
7
 
23
melon до: Pyramid
преди 8 месеца
При положение, че влака го кара пияницата Юнкер. Абсолютно сбъркана работа! Унгарците имат здрав разум.
1
 
16
 
22
преди 8 месеца
Не съм сигурен, дават ли си сметка за последиците. Да лишиш държава от право на глас? !? И после, „Путин дестабилизирал ЕС”. Дестабилизира го „ишиасът”.
1
 
14
 
21
deant до: юрист
преди 8 месеца
не може, но ще се случи. нашата нация ще е първата изчезнала и претопена от ес. и то не заради тях,а защото сами го избрахме като напуснахме масово държавата.
1
 
9
 
20
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
До 18- поради причината, описана в предходният ми коментар считам, че е нормално България никога да не стане емигрантска държава, каквато стана меркелова германия. В България е престъпление един чужденец да влезе не по законоустановеният ред на наша територия и да не представи на държавните органи документите си за самоличност, валидна виза и т.н.- т.е. всички изискуеми по закон документи за неговото законно влизане и пребиваване на държавната ни територия. Това не е национализъм, а точно върховенство на закона.
2
 
11
 
19
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
До 17 и 18- има разлика. В евразийския съюз например, няма отстъпване на държавен суверенитет от държавите- негови членове, и резултатът са търговски войни между неговите членове. Въпросът е в правилните квоти отстъпен държавен суверенитет/ запазен държавен суверенитет- казано лаически. Не може да се разрушават основите на държавността в европейските държави, които са национални държави, за сметка на мулти култито и някакви измислени германски ценности. Напр.- Третата българска държава се възстановява върху част от българското етническо землище, което през 1876г. е населено с над 90% етнически българи. За това и българската народност е държавообразуващата народност в България, за това и лицата от етноса българи сме 80% от населението на България! НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА да измрем/ изчезнем всички етнически българи в България, за да може германия да си провежда мулти- култи истеричната емигрантска политика у нас.

Още от Европа
Молдова - европейската Венецуела