IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП направи първа стъпка към лишаване от глас на Унгария

Малко вероятно е обаче да се стигне до крайната мярка, защото е нужно пълно единодушие от всички членове на ЕС

15:59 | 12.09.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дебатът в ЕП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дебатът в ЕП. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) одобри задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС, предаде Ройтерс.

В подкрепа на доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от Европейския съвет на лидерите на страните членки да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път, а той представлява стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Процедурата по този член се използва изключително рядко и беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Най-строгото наказание би могло да бъде лишаване на Унгария от правото ѝ на глас в ЕС. Това е обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо единство на държавите членки, а най-малкото Полша вероятно ще блокира наказателни мерки.

„Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им“, пише в доклада от днес.

Според депутатите има 12 области, с които страната предизвиква тревога - конституционната и избирателната система, независимостта на институциите и правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни, свободата на изразяване, академичната свобода, свободата на вероизповедание, свободата на сдружаване, правото на еднакво отношение, правата на хората от малцинства, основните права на мигрантите, икономическите и социалните права.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 5 години
При положение, че влака го кара пияницата Юнкер. Абсолютно сбъркана работа! Унгарците имат здрав разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Не съм сигурен, дават ли си сметка за последиците. Да лишиш държава от право на глас? !? И после, Путин дестабилизирал ЕС. Дестабилизира го ишиасът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 5 години
не може, но ще се случи. нашата нация ще е първата изчезнала и претопена от ес. и то не заради тях,а защото сами го избрахме като напуснахме масово държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Това е в основата на възникването на обществата и държавите. Да се лишиш от свободата си, за да получиш друго(я храна, я сигурност, я пазари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Винаги е било така. Свобода-сигурност, свобода-пазари...същата дилема. Винаги когато има накакъв съюз(за каквото и да е), участниците в него доброволно се лишават от абсолютната си свобода, защото все пак в този съюз има правила, ред, в името на някаква "изгода", цел....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 20
Sokratus
преди 5 години
Орбан е най-къдърният управник. Ама е толкова кадърен, че заплатите в Унгария са малко по-високи от тези в Румъния и ако продължи да управлява тоз кадърен чиляк, скоро Ромънето ще ги бият по заплати на Маджарите!Да не почнат провинции от Унгария да искат да се присъединят към Румъния, вместо унгарците от Трансилвания да искат да идат към Унгария!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 16
Sokratus
преди 5 години
Товаришч, май управляваш няколко профила тук! Да не го правиш с цел да си заработиш по-добра ЗАРПЛАТА в рублей, а?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 19
Sakamano
преди 5 години
Първо, не съществува такава зараза и второ, получаваш двойка по география, тъй като САЩ се намира на друг континент и няма нищо общо с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"Жалко е, че се стигна дотук най-популярният политик в Европа, защитникът на европейските граждани, човекът, който изпълнява волята на своите избиратели, да бъде подлаган на инквизиция. Забравиха най-важното нито една от страните членки с членството си в ЕС не е загубила суверенитет. Орбан не е васал, а Унгария не е колония. Голям позор на каката от Холандия Юдит Сарджентини, която внесе доклада, и на сбирщината, която я подкрепя. Няма да могат да пречупят Унгария, тя ще си е цветуща. До момента 17 милиона чужденци са пристигнали в тази страна, Орбан няма нужда от еврофондове, той е в отлични отношения с Китай, предстои му посещение на 18 септември при Владимир Путин."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Първата година получихме от САЩ подарък 1 кораб царевица.И се оказа заразена с амброзия.И после пак се оказа, че сме си го купили.Светът не е само ЕС. Много отдавна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още