Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Увеличават се купувачите, които вземат жилища на 100% с кредит, предупреди Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
2
 
67
Blueberry до: OPASEN
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Когато всички под наем в София изберат покупката какво ще стане с цените на наеми и непродадени имоти? Особено т.нар. "инвестиционни"? Гледай да не пропуснеш този момент, да не си от тъмните прозорци. София не се увеличава та като всички се изшият с една ипотека какво правим с останалите?
0
 
2
 
66
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Вчера ходих на оглед на мезонет в София. След огледа, така или иначе не харесах и не съм коментирал цената, без да съм питал ми намалиха 7к евро. Преди една година това нямаше как да стане.
1
 
4
 
65
OPASEN до: Ivan N.
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Всичко опира да прогнози, защото според мен след 2 години ще има корекция, но тя ще е по-скоро козметична и ще отразява намирането на равновесната точка между търсенето и предлагането - не мисля, че ще е над 7-8 % и то при положение, че до тогава ще има лек ръст от сегашните нива.

Още нещо си мислех преди време, а и сега се присетих - какво ще стане, ако Евро-зоната реши да ни приеме?? ;-))
За сега се дърпат, но това е логичен процес, който може да се случи в близките години!

Друго … защо минималната заплата започна да расте устремно ( вижте статистиката! ), което пък бута всички заплати нагоре?! Цените също се вдигат и те с добро темпо... Дали пък не се правят стъпки към това да влезнем в Евро-зоната, защото това са стъпки към изравняване на стандартите!

Дори да пренебрегнем Евро-зоната, вдигането на заплатите води до … увеличаване на цените на имотите!!!

И на края едно уточнение - в момента не е добре да се купува инвестиционен имот, а имот за себе си, за живеене в него!!
Това може би е важно уточнение :-))
0
 
2
 
64
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Съжалявам за грешките, но пиша от мобилно устройство, а платформата на Инвестор не е много удобна в такива ситуации :)
1
 
2
 
63
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Лично аз в момента не бих посъветвал когото и да било да си купи имот. При средна цена за месечен наем в София от 600лв, това прави 7200лв на година, а именно около 21600лв за 3г. Според някъде 2-3г. ще трябват на имотния пазар за 15-20% индексация надолу в цената. През този период от време не е зле да се събират парички за по-висок процент самоучастие, че да се намали срока на кредита, т. е. лихвите по него. Факт е, че ниските лихвени проценти са примамливи, но те са част от пазарната цикличност. Според мен е по-добре да изтегля 30000 евро по-малко за жилище, но вероятно ма по-висока лихва, отколкото 30 000 евро повече но на по-ниска. Защото след 5г. лихвите вече ще са далеч по-високи, докато оставащата сума по кредита ще си е все така голяма. От друга страна, ако изтегля по-малък кредит на по-висока лихва ще плащам повече на банката до следващия цикъл на кредитни облекчения, когато ще мога да си рефинансирам кредита на по-ниска лихва...

5
 
1
 
62
OPASEN до: mariata
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Под наем е по-практично и най-вече по-удобно, но пък доста по-скъпо... Предимствата на наема в момента се заплащат дебело!!

Иначе, в моя пример аз вече съм взел в предвид разходите по имота като собственик, а ако се преместиш на по-евтина квартира в моя пример ще означава, че нещата отиват към мизерно жилище :-((
Колкото за работа в друг град - аз говоря за София, а друг град би означавало чужбина ;-))

Риск от влизане в криза има, но той се покрива от въпросните 100 лева, защото това означава над 1200 лева спестени годишно! Тези пари биха отишли за предсрочно погасяване на кредита, което ще намали бъдещите разходи по лихви, а не забравяй, че по принцип с течение на времето разходите по кредита намаляват ( главницата намалява! ), т.е. въпросните спестени 100 лева на месец след една година ще станат примерно 110 лева на месец, след 2 години - 120 лева на месец и т.н. Разходите по кредита намаляват с времето!!

Засегнах този индикатор, защото по време на балона преди 10 години го смятах и тогава се оказа точно обратното, т.е. че да живееш под наем е със 100 лева по-евтино!?!
Тогава сметката беше такава, защото лихвите по кредитите бяха доста по-големи при сравнително същите цени.

Следете внимателно този важен индикатор за търсенето ;-))

PS: Тройната цена на апартамента с ипотека беше преди 10 години, когато лихвите бяха доста по-високи - в момента е по-скоро два пъти цената на апартамента, но сметни и сумата на платените наеми за нищо, защото наемът е 100% разход, докато при вноската по кредита разходът ти е само плащането по лихвата.
След тази сметка веднага ще промениш филтъра на търсачката от "Наем" на "Продажба" :-))
1
 
4
 
61
mariata до: OPASEN
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък мисля, че под наем е по-практично, особено при алтернатива за ипотека. При спестени в кеш вече е друго.
Ипотеката си е прикрит дългосрочен наем без право на прекратяване преди 20+ година. И същевременно с висок депозит като самоучастие. Класическият наем ти дава поне 3 предимства: 1 ако ти намалеят доходите можеш веднага да се преместиш на по-евтин наем; 2 нямаш голяма част от бремето на собственик - да трепериш над вещите, данъци, и т.н. 3 ако синамериш работа в друг град или ти стане тясно или пък широко, или просто престане да те кефи, сменяш веднага според нуждата.

И разбира се ако си под наем при криза печелиш, защото цените на имотите падат, лихвите се качват (при ипотека си без полезен ход - плащаш по-голяма вноска за по-евтин имот с по-ниска ликвидност) и наемите падат, а изборът се увеличава.

Единственият контрааргумент при покупка с ипотека е, че евентуално като си станал на 60 вече си придобил двустайното апартаментче, за което си жертвал щастието си през целия си активен живот. И се оказва, че си го платил три пъти с лихвите...
0
 
3
 
60
red6 до: OPASEN
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз на твое място бих продал точно сега. Лихвата на ЕЦБ е единия компонент на "евтините пари". На другия му рязват кранчето много скоро, ако вече не са.
Относно "криза" не знам какво точно разбираш под "криза". Но на вратата *** рецесия (за някои държави си е направо и прерастване в депресия) и НИ са едни дето опъват най-сериозно плувката надолу.
В момента пазара в БГ на НИ е надценен и това допълнително налива масло в огъня. Съпостави Сф и други сходни градове из ЕС - в цена 1:1 и спрямо стандарт на живот. И това без да броим неизмерими фактори като околна среда, транспорт, инфраструктура, паркове, градини, бюрократична корупция, тренда за ръста на населението...
0
 
2
 
59
OPASEN до: Ivan N.
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Определено наблюдавам лихвите на ЕЦБ, респективно наблюдавам лихвите по кредитите в БГ, защото това е един от основните компоненти, определящи цената на имотите (сумата от цената на имота + разходите около покупката гравитират около една относително постоянна сума)! Разбира се следя и другите компоненти, определящи цената, но там всичко е ОК - БВП расте, безработицата е ниска, а и хората все повече харчат! Вчера например се опитах да резервирам стая в супер голям хотел в Банско и ми казаха, че всичко е заето?! И това не е единствен случай в последните 2 години да не мога да резервирам няколко дни преди уикенда! По време на кризата определено беше коренно различно...

Прогнозите са, че до 1 г. ще видим леки покачвания лихвите по кредитите в БГ - вероятно прогнозите са базирани на евентуални покачвания на ЕЦБ!? При това положение ще започне началото на края на покачването на цените на имотите, което кореспондира и с този 7-10 годишен икономически цикъл.
С две думи, вероятно моментът за продажба би бил есен 2019 или пролет 2020...

Сещам се и за още нещо, което не сме коментирали до момента - под наем или в собствено жилище?
В момента наемите са много високи и определено е много по-изгодно да си купиш жилището! Този индикатор също го следя изкъсо и в момента разликата е поне 100 лева в полза на това да си купиш имота, а не да му плащаш наем ;-))
Последното, разбира се, е пряко свързано с лихвите, така че всичко трябва да се следи и да се смята :-))
0
 
5
 
58
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
За първи път да срещна читава дискусия и тук!
Нека започна с кризата от края на 2007г.
Всичко написано по-долу е вярно, само че малко ще допълня, ако нямате нищо против :) Кризата се получи от факта, че кредити бяха раздадени на хора, които всъщност не могат да си ги позволят. Имайте предвид, че банките раздаваха парички и за първоначалните вноски, т. е. взимаш и няколко месеца нищо не плащаш :) тези кредити бяха направени на едни такива красиви пакети от облигации, които допълнително бяха препродавани от банките и надути с приятен рейтинг от рейтинговите агенции :) след като се разбра, че хората не могат да си плащат вноските настана паника и цената на ценните книги се срина...
Като цяло кризите са циклични, а именно на всеки 8-10 г. Така е откакто съществува информация за финансовите пазари.
Също така, ако нямаше толкова много хора, които да търсят по-добър живот в София, нямаше да има такова голямо търсене, а съответно и такова предлагане, а именно цените нямаше да са мръднали кой знае колко много за последните години. Ако бях на мястото на OPASEN бих продал при първото по-сериозно покачване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ...