IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Ръстът на лихвените проценти на САЩ е добър за световната икономика

По думите му застаряващото население може да създаде структурни предизвикателства пред централните банки

15:43 | 13.10.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че стабилният ръст на лихвените проценти от страна на Федералния резерв е “предимно добър” за световната икономика. С това той разсея притесненията, че по-високите американски лихвени проценти могат да навредят на азиатските икономики, като задействат изтичането на капитали, предава Ройтерс.

Курода обаче беше по-предпазлив за рисковете, свързани с ескалацията на търговското напрежение, което описа като “доста необичайно” по мащаб и като “ново развитие” за световната икономика.

По думите на Курода застаряващото население може да създаде структурни предизвикателства пред централните банки, тъй като намалява потенциала им за растеж и изисква от тях да използват по-голяма парична сила отпреди, за да възстановят растежа си.

Надзорният съвет на Международния валутен фонд предупреди по-рано днес, че по-строгите условия за финансиране са сред рисковете, които могат да засегнат много развиващи се и развити страни.

Въпреки това Курода коментира, че по-високите лихвени проценци на САЩ са положителни за световната икономика, защото нормализирането на политиката на Фед показва, че американската икономика е в добра форма.

“Добре е, че САЩ нормализират паричната политика, защото икономиката расте, а инфлацията вече е близо до целта (на Фед)”, посочи Курода по време на семинар, организиран от МВФ по време на годишните срещи на фонда и на Световната банка в Бали, Индонезия.

“Постепенното нормализиране е ясна декларация за намерението и бъдещата политика на Фед… Това е добре за световната икономика”, категоричен е той.

Курода обясни, че Японската централна банка се сблъсква с различно предизвикателство от това на Фед, тъй като ѝ отнема повече време, за да постигне целта си за инфлация от 2%. Той повтори, че е решен да поддържа мащабна програма за стимули в Япония.

Застаряването на населението също може да създаде “сериозни предизвикателства” пред много държави, защото ще изисква централните банки да намалят лихвените проценти повече отпреди, за да насърчат икономиките си, коментира Курода.

“Застаряващото общество е нещо, което не се наблюдава само в Япония, но и в много европейски и развиващи се страни. То се превръща в общо предизвикателство”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Не коментирай преди да имаш поне минимални знания по икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Евтиният кредит от такива като Курода води до неконтролиран ръст в цените на активите и масова девалвация на трудовите доходи на средната класа и особено на най-бедните. Ако евтиният кредит се спре поне 90% от населението само може да печели защото това значи срив в цените на активите най-вече на недживимите имоти и намаляване на огромното неравенство във всяка страна. Евтиният кредит е причината за всичките проблеми свързани с бедност и неравенство и той е враг на всички с изключение на богатите и свръх-богатите. Не случайно Рон Пол многократно е заявявал, че евтините пари са най-големият враг на свободния пазар и просперитета на една нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
stefanstefanov
преди 5 години
Курода(или които и да е там)те кара да взимаш кредити!?Капитал !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Този е един от най-долните лъжци и манипулатори и заслужава публично харакири. Той не спря да манипулира цените на всичко в Япония и съсипа цяло едно поколение като го остави без работа, без дом и без бъдеще с безумния си финансов инженеринг. Този клоун и приятелчетата му централни банкери ще усетят тоягата много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
geozahariev
преди 5 години
Курода е хътра лисица, как само се подмазва!piniccio е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Светът стана 8 милиарда, пък населението било застаряващо. Ако погледнем подобни формулировки, откриваме, че публичното говорене, когато става въпрос за по-нататъшното развитие на света, засяга единствено развития свят. И звучи реквием. Останалите 7 милиарда никой не ги брои за нищо. В същото време тия 7 милиарда талаш са тема номер едно в Европа. Зариват ни с ***, за да не видим, че развития свят е хвърлен на бунището. Хвърлете си поршето в някое сметище и го зарийте отгоре с ***. Никой няма да се сети да рови там. Само бай *** може да го намери и да му впрегне един кон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Курода,ми как да раждат хората като ги карате да работят до припадък и от стрес чак не могат и да се възпроизведат. Веднъж ги смачквате от работа докато дишат и после ги довършвате със кредити на уж ниски лихви,които после вдигате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още