IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да подкрепи българския тръбопровод към Турски поток, ако е само транзитен

Заместник-председателят на Комисията казва, че ЕК ще „реагира в рамките на своите правомощия“, ако България подкопае енергийната сигурност на ЕС

16:41 | 12.12.18 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България може да се окаже отново под щателна проверка от страна на Европейския съюз заради новия ѝ проект за руски газопровод четири години след провала на предишен проект, коментира EUobserver.

Европейската комисия няма да подкрепи“ проекта, ако тръбопроводът не изпълнява условията, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който ръководи енергийната политика на ЕС.

Тя ще „реагира в рамките на своите правомощия“, ако България подкопае енергийната сигурност на ЕС, добави той в коментар за изданието. 

484-километровият тръбопровод на България трябва да доставя руски газ до Европа, свързвайки се с новия "Турски поток" от Русия до Турция.

Русия в момента изгражда и газопровод до Германия - „Северен поток“ 2.

Газопроводите и до Германия, и до Турция заобикалят страни като Полша и Украйна, които преди бяха в старата сфера на влияние на Русия.

Това прави региона по-малко сигурен, казват критиците, тъй като позволява на Москва да намали доставките там, докато в същото време продължава износа си към Западна Европа.

Енергийните ходове се случват на фона на сериозно геополитическо напрежение с руски военни провокации и агресия в Балтийско и Черно море.

Северен поток“ 2 и разширяването на Турски поток целят да задълбочат зависимостта [на ЕС към Русия]”, казва американски диполмат в същия ден на интервюто с Шефчович.

Това не са търговски проекти, те са политически инструменти. А руската държава използва енергията, за да постига политическите си цели“, предупреждава той.

Дежавю?

Предишният проект на Москва – дори по-амбициозният „Южен поток“, трябваше да доставя газ директно от Русия до България, припомня EUobserver.

Москва обаче се отказа от проекта през 2014 г., когато ЕК заяви, че той нарушава правилата на единния пазар.

България, където парламентът одобри връзката с „Турски поток“ на 30 ноември, тепърва трябва да представи на Шефчович плановете си.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на България са отказали да коментират темата за изданието.

Ако българският тръбопровод продава руски газ на Европа в нов търговски хъб, който търгува и с друг международен газ, то това е „приветствано развитие“, каза Шефчович.

Но ако просто просто „отвежда“ газ от „Турски поток“ към страните от ЕС, например Австрия или Италия, то тогава няма да получи подкрепа.

„Ако се откаже, че проектът е просто транзитен газопровод, той не може да бъде част от проекта за газовия хъб "Балкан" и Комисията няма да го подкрепи, независимо дали минава през Гърция към Италия или през България-Сърбия-Унгария-Словакия до Австрия“, коментира още Шефчович.

„При подобен сценарий „Турски поток“ и този тръбопровод ще бъдат просто в конкуренция с други източници и маршрути [за доставки] на газ, идващ към региона“, допълни той.

Хъб "Балкан"

Комисията по-рано финансира проучване за осъществимост на идеята за газов хъб "Балкан".

Хъбът във Варна може да търгува с газ от „Турски поток“, както и с два подкрепени от ЕС тръбопровода до Азербайджан и Израел – Южният газов коридор и EastMed.

Той може да търгува и втечнен природен газ от Катар или ЕС, създавайки „по-диверсфицирани, сигурни доставки“ за Европа, каза Шефчович.

„Комисията може да подкрепи само сценарий, при който този газ [от "Турски поток"] се продава на газовия хъб Балкан, а не просто се пренася чрез транзитни тръбопроводи към западноевропейските хъбове“, казва еврокомисарят.

„Щом стане ясно как ще се организира превозът, Комисията ще реагира в рамките на правомощията си“, допълва той.

България няма да получи европейски пари за газовата връзка за 1,4 млрд. евро, ако не изпълни условията, казва още той.

Тя няма да получи и „регулаторна подкрепа“ от ЕС.

„Комисията не вижда разлика между „Турски поток“ и транзитните му газопроводи за отвеждане или „Северен поток“ 2 и наземната му връзка Eugal”, добавя Шефчович.

Новите руски газопроводи и европейските връзки трябва да започнат доставки през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 6
Sokratus
преди 5 години
Виждам, че си наясно колко е печеливш транзита през Украйна? Ще го споделиш ли с нас в цифри?Но имай в предвид, че украинската газопреносна мрежа не прави отчисления за изплащане на инвестицията. Защото тези газопроводи са построени с пари по време на социализма. В чието изграждане имаме дял и ние, България. Ние дейно участвахме в изграждането на Оренбург-западна граница на СССР, сега се нарича СЪЮЗ. И сме давали за него милиард $ и къде ни е печалбата!?!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Ето в този случай ни ги защитават, кво неясно има. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 7
deant
преди 5 години
дай пример, в който са ни защирили интереса? но не нещо, което е можело да бъде, а конкретен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 9
deant
преди 5 години
разсъжденията ти за русия и украинския трансфер на газ са откровено заблуди.или ти си крайно заблуден или се мъчиш да дозаблудиш останалите *** като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 22
khao
преди 5 години
Оффф, добре че е ЕС да защити националните ни интервси, че нашите живи ще ни загробят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 19
Sokratus
преди 5 години
ХахахаЗначи като не можеш да сметнеш рентабилността на ТП, започваш с обидите! Не знам какъв русофоб съм, но говоря много добре руски и го практикувам при всеки удобен случай. Практикувал съм го и на алеята на славата на булевард Холивуд ;)Ти май ще се окажеш много добро доказателство за правилото - който не става за нищо става брокер на недвижими имоти или застраховател!хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 27
Sokratus
преди 5 години
Ясно празнословец си, не можеш да направиш една проста сметка и да кажеш, колко е рентабилността!И кои са тия всички държави дето се бият за газопроводи? България и Сърбия ли? Може би Турция или Гърция!?! А да забравих Унгария! Все държави дето ги дават за пример. Ще ти дам един пример за жестоко губещ газопровод - Украинските! Не стига, че им ги даваха най-евтино на 100км на руснаците, ами им направиха Аншлус на 5% от територията, и им пратиха партизани, които им обезобразиха още 5% от територията!Ако Руснаците направят ТП и решат да не ни плащат такси или ни кажат, че таксите са им високи, или пък кажат, че ги крадем, какво можем да им направим? Нищо, ама съвсем нищо! И колко печеливш, ще е този гъзопровод господин дето не може да смята?Умните се учат от грешките на другите, глупавите ги повтарят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 12
крас
преди 5 години
Условията поставени от ЕС на България за газов хъб БАЛКАН , ще важат в пълна сила и за предложеният от Гърция ХЪБ , който е конкурентен на нашия. РУСНАЦИТЕ ИЗРАЗИХА ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ УСЛОВИЯТА НА ЕС И ПОСОЧИХА, ЧЕ ТЕ СА НЕПРИЕМЛИМИ !!Очертават се няколко варианта. ПЪРВИЯТ е някоя от двете държави /БЪЛГАРИЯ ИЛИ ГЪРЦИЯ/ да плюе на изискванията на ЕС и подпише ЕДНОСТРАННО договор с ГАЗПРОМ !ВТОРИЯТ е и двете държави да НАРУШАТ изискванията на ЕС , предоставяйки правото на МОСКВА да избира. ТРЕТИЯТ е и двете държави да ИЗПЪЛНЯТ изискването на ЕС и откажат достъп на Москва до газапреносната си система.ПРИ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ТРИ ВАРИАНТА МОСКВА СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ДАМГОСА С ОТКАЗ ОТ ДОСТАВАКА НА ГАЗ ТОЗИ, КОЙТО Е ОСТАНАЛ ЛОЯЛЕН КЪМ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС !!Наказанието ще последва още тази зима и ще породи истинска криза икономическа и финансова. Ще сме свидетели на това дали Борисов и праветелството му ще ПОВТОРЯТ ОНОВА КОЕТО НАПРАВИХА ПРЕЗ 2014 година или ще се поучат от грешката си. ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Импе бре чети :"Ако българският тръбопровод продава руски газ на Европа в нов търговски хъб, който търгува и с друг международен газ, то това е приветствано развитие, каза Шефчович.Но ако просто просто отвежда газ от Турски поток към страните от ЕС, например Австрия или Италия, то тогава няма да получи подкрепа."наште искат кинти за тръбата и за системните връзките и за "хъба" дето вика Баце , щото иде реч за милиарди и искат ЕС да дава :)) ... пък те да дават имат условия :)) и те тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Орда в САЩ не е имало. Виж ако говориш за Русия, съгласен съм. Всички знаят , че Москва не е третия Рим, а втората Орда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още