IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични войни

Apple спира разпространението на вътрешни iOS приложение за Goole, след като направи това ден преди това и с Facebook

13:30 | 02.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Apple Inc е спрял разпространението на вътрешни iOS приложения чрез Google в четвъртък като заяви, че компанията, стояща зад най-популярната интернет търсачка в света, е нарушила политиката на Apple  за разпространение на приложенията, като е събрала потребителски данни за вътрешни изследвания. 

Този ход идва само ден, след като компанията на Тим Кук наложи подобни ограничения и на Facebook, съобщава Euractiv.

Apple също така обяви, че ограниченията върху социалната платформа, са били установени, след като компанията е открила, че Facebook нарушава правилата ѝ като използва софтуер, с който проследява навиците на тийнейджърите при интернет сърфирането.

Шпионаж?

„Разполагаме със сертификат, който позвлява на нашите фирмени приложения да бъдат възстановени“, посочват в изявление от Facebook, като добавят: „Намираме се в процес на въвеждане и изпълнение на нашите вътрешни приложения“.

„По-малко от 5% от хората, които са се записали за участие в тази програма за пазарни проучвания, са тийнейджъри. Всички те са предоставили формуляри с писмено родителско съгласие“, споделят още от социалната платформа.

Apple е известна със своето застъпничество по отношение на защитата на личните данни на интернет потребителите, като главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук похвали усилията, които Европейския съюз влага в това отношение.

Кук посъветва САЩ да вземе пример от Европа, заявявайки, че човечеството живее в условия на „индустриален комплекс от информация“, в който „личните данни се превръщат в оръжие срещу самите потребители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още