IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, казва Юлиан Войнов

15:32 | 02.03.19 г. 53
Експерт: Предстои сериозно забавяне на българската икономика

Предстоят месеци на сериозно забавяне на българската икономика, тъй като страната няма как да бъде изключение от глобалното изменение.Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският бизнес и държавата трябва да са подготвени с подходящи мерки, за да се избегне рецесия, коментира Войнов.

"Прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия (ЕК) са прекалено оптимистични. Очакванията за 2019 г. са за растеж между 3.6% и 3.7%, което е невъзможно да се постигне. От друга страна, през последните няколко години бюджетът на страната завършва със сериозен излишък, който се разпределя по непрозрачен начин".

Една от причините за този излишък са спестените инвестиционни разходи, обясни той.

"При забавяне на икономиката постъпленията от данъци намаляват. Ако се стигне до сериозно изоставане на бюджетните приходи, правителството ще трябва да ограничи текущите разходи".

През 2018 г. се говореше много за забавяне на световната икономика. Италия влезе в рецесия, а Германия я избегна на косъм. В края на миналата година опасенията за влизане в световна рецесия бяха силно изразени, заяви гостът.

Пазарите реагираха положително на спада на напрежението между САЩ и Китай. Има наченки на възстановяване на китайската икономика, смята Войнов.

„Все още не е ясно кога ще настъпи забавянето на световната икономика в максималната степен и дали ще се влезе в рецесия. Икономистите очакват, че максималната точка на забавяне ще стане в края тази година или началото на 2020 г.“

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 13
supertrader
преди 5 години
Разумните искат икономически ръст, защото много добре знаят че иначе настъпва икономическата смърт. Затова по добре парите да се обезценяват, защото като не се обезценяват ритмично ще се обезценят хаотично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 6
supertrader
преди 5 години
Не смисъла е да не може да натрупаш и да си купиш цялата земя. Точно този е смисъла на растежа , остаряването и смъртта - начин играта да се рестартира. Ти обаче искаш да не се рестартира, но кой те пита теб или мен по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 5 години
""Какъв е смисъла" е философски, а не икономически въпрос. "**Естествено, че е философски, и то от там тръгва всичко!"Ами не знам какъв е, но със сигурност няма да спра да живея."**че като не знаеш смисъла, не си го установил за себе си, по какво се отличаваш от една пчела, която бръмчи неосъзнато, но затова пък интуитивно и програмирано - от цвят на цвят, за да събира прашец, но няма акъла, за да забележи, че кошера прелива от мед и моментното и бръмчене представлява напълно лишено от смисъл действие, което само хаби собствената и енергия, а в същото време - хаби ресурси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 7
SS-23
преди 5 години
"Изпаднала в кома българска икономика може да се спаси от смърт само и единствено с премахването на Валутния борд"**Е тогава вече колабирането е в кърпа вързано ... Абе както казах по-долу - дай да ти връча направо нотариалният акт за Земята, белким се кротнеш малко с този неистов стремеж към "ръст" и мирясаш най-накрая ... Знам, че няма да го доживя този момент, обаче би ми било любопитно да видя мига, в който тия 2% вземат нотариалният акт на Земята и какво правята от тук нататък?! Ей тва ми е интересно да видя. Най-вероятно ще се хванат взаимно за гушите, и там ще търсят "растежа" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
"Какъв е смисъла" е философски, а не икономически въпрос. Със същия успех може да ме питаш какъв е смисъла на живота. Ами не знам какъв е, но със сигурност няма да спра да живея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Колабирането на икономика ни ще стане реалност в скоро време, най - много до края на годината. Изпаднала в кома българска икономика може да се спаси от смърт само и единствено с премахването на Валутния борд. Дали говоря шаблонно или простовато, това е положението и това ще стане факт. То и премиерът ни Борисов говори шаблонно, тъпо, простовато и то така, че ни прави за смях пред целият свят, че кой съм аз?.. Ами един от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
SS-23
преди 5 години
"Защото без растеж играта е лишена от смисъл"*Е какъв е смисъла бе, пич, това питам аз? Смисъла е "да трупаш", така ли?"По лесно ще е без растеж и какъв е смисъла от него."**Ами нали това питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 6
SS-23
преди 5 години
"При растеж на икономика се повишават доходите, но в същото време предизвиква инфлация, повишаване цените на всичко, обезценяване на доходите, тоест намалява покупателната им способност."**Абе тука само шаблонирани "икономисти" ли сте? няма ли един "обикновен" човек, който не говори учебникарски?Питам пак: какъв е смисъла от това, което си казал в цитата? Има ли нещо разумно в това? Аз не виждам нито един разумен аргумент, да се играе тази игра, нито един здрав, смислен аргумент не виждам. Ако приемем, че 95% от световното население, а може би и 98% нямат "ръст", а карат "от заплата до заплата" (което на практика си е така), защо останалите 2-5% да не могат без "ръст" ? Заради тях ли "организираме" тази "спирала на смъртта", заради тях ли организираме "циклично" това Безумие?Животните имат ли "растеж" , натрупват ли "капитал" (с изключение на някои животни със сезонен тип живот, като - катерици, мечки и др.)? Ами нямат - хващат плячка, когато са гладни, еват - само когато дойде "размножителният период", а през повечето време - почиват, лежат, дремят... Е питам аз - защо животното, наречено Човек, което претендира че е Хомо, че даже и Сапиенс, и който има ежесекундно достъп до храна, еване и подслон - има страмеж към постоянно "трупане на капитал", след като никога няма да може да оползотвори физически и 1% от натрупаното? Говоря за тия 2-3% псевдо- сапиенси?! Къде е разума в тях, имат ли го изобщо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 7
Sandy
преди 5 години
Казват забавяне на икономиката, а същност предстои тя да спре. От една година дрънкам тук, че правителството постоянно ни залива с фалшиви данни за състоянието на държавата, като тия данни сериозно се завишават, с цел да заблудят ония *** от Брюксел, че в БГ всичко тече по мед и масло, че пътят на сегашните управници, които всъщност са рожби на СИК и ВИС е постлан с цвета и рози. Така ще заслужим влизането в чакалнята, при което от БНБ ще изврънкат нов курс на евро - лев от 1.95 на 2.50 - 3.00, след което силно пречещият на икономиката ни Валутен борд ще бъде премахнат. Много от вас няма да се съгласят с мен, но да ви кажа, аз съм силно притеснен, че точно това ще се случи, с всичките му последствия, особено това, че много хора ще обеднеят двойно, а ще спечелят само играчите, спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
При растеж на икономика се повишават доходите, но в същото време предизвиква инфлация, повишаване цените на всичко, обезценяване на доходите, тоест намалява покупателната им способност. Освен това форсираната икономика силно замърсява въздуха, водата и съответно храната, която консумираме, при което рязко нараства броя на болните, увредените хора и преждевременно починалите, както и болнави, увредени, изродени деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още