IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street е на червено в очакване на търговска сделка

Според различни източници Тръмп иска САЩ и Китай да постигнат споразумение с надеждата, че това ще повиши цените на акциите преди изборите през 2020 г.

23:10 | 06.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street отчетоха понижения в сряда, докато инвеститорите търсят сигнали, че в близко бъдеще може да се стигне до търговска сделка между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изгуби 133,17 пункта от стойността си. Широкият показател S&P 500 се понижи с 0,65%, воден от спада в енергийния и здравния сектор. Технологичният Nasdaq се придвижи на негативна територия с 0,93%, като акциите на Amazon поевтиняха с 1,2%.

Енергийният сектор изтри над 1,5% от стойността на книжата си, тъй като цените на суровия петрол са под натиск заради ръста в предлагането. Администрацията за енергийна информация заяви, че запасите от суров петрол са се увеличили със 7,1 млн. барела през миналата седмица. Това доведе до понижение в цените на петрола с над 1% по-рано през деня.

Компаниите от здравния сектор Nektar Therapeutics и WellCare Health Plans регистрираха спад в цената на книжата си с по над 4%.

Според три различни източника президентът Доналд Тръмп иска САЩ и Китай да постигнат споразумение с надеждата, че това ще повиши цените на акциите преди изборите през 2020 г.

По-рано тази седмица излезе информация, че САЩ и Китай са в „заключителен етап“ от търговските преговори, като двете страни планират среща на върха в края на месеца. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо също заяви в понеделник, че смята, че Вашингтон и Пекин са "на прага" за постигане на споразумение.

Фондовите пазари започнаха добре годината, като S&P 500 е нараснал с над 11% от началото на 2019 г. до края на сесията във вторник. Именно нарастващите очаквания, че търговската сделка ще бъде осъществена помогна за поскъпване на акциите.

Въпреки това расте и страхът, че сключването на споразумение е вече оценено от пазарите и това ограничава печалбите от евентуални позитивни новини около търговския конфликт.

Наскоро S&P 500 имаше проблем с постигането на значителен пробив над ключовото ниво от 2800 пункта, което е от близо следено от инвеститорите. Широкият показател успя да затвори над това ниво в петъчната сесия, но тази седмица отново падна под него.

Междувременно стана ясно, че броят на работните места в частния сектор в САЩ е нараснал със 183 хил. през февруари. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха по-голямо увеличение – със 185 хил.

Търговският дефицит на САЩ пък стана ясно, че е скочил до десетгодишен връх на ниво от 59,8 млрд. долара въпреки усилията на администрацията да го намали.

Във вечерните часове еврото остана стабилно спрямо долара на ниво от 1,1309 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняха с 0,57% до 56,24 долара за барел. Сортът Брент обаче поскъпна с 0,21% до 66 долара за барел.

Златото успя да прибави 0,12% към стойността си до 1286,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 5 години
Как какво?! Купуваме време. След това идва безвремието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 5 години
И сега ко. Да продаваме или да държим? И безработицата ли е а изкуствено дишане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Minka
преди 5 години
https://safehaven.com/news/Breaking-News/Trump-Looks-To-Nationalize-5G.htmlИ още:"Acting as a counterweight to Lighthizer, Kudlow and Mnuchin have reportedly been counseling Trump about the importance of walking away with a deal, warning that the market could collapse without one (though we can't blame them because Trump has shown every indication that the market's performance directly reflects their job performance)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Minka
преди 5 години
Тоест, Тръмп прави всичко възможно, вкл. сделка с Китай, за да може да поддържа на изкуствено дишане индексите и техните ръстове. Миналата година привидни намаления на данъците, сега търговски сделки. Проблемите с Китай той ги създаде и сега "дълновидно" ще ги разреши. И всичко това за да спечели следващите избори. След това няма значение. Купувай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още