IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева подаде оставка*

Съобщението бе направено от пресцентъра на Министерски съвет

12:26 | 23.03.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е подала оставка. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерски съвет.

Новината бе съобщена само ден, след като Цачева поиска проверка от прокуратурата и антикорупционния орган на закупения от нея апартамент на столичната улица „Юрий Гагарин“.

Оставката е била приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Двамата са разговаряли и обсъдили свързаната с името й имотна сделка за покупка на жилище. Пред премиера министър Цачева е заявила решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

Investor.bg припомня, че според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“, а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал.

Според Цачева няма нарушение при придобиването на това жилище. Въпреки това обаче тази сутрин при среща с Борисов тя е заявила намерение да подаде оставка, съобщава Българската национална телевизия (БНТ).

Очаква се по-късно в събота тя да бъде в Стара Загора, където най-вероятно ще обяви мотивите си.

Темата беше коментирана на конгреса на ВМРО, който се провежда в София. Според заместник-председателя на партията и депутат Юлиан Ангелов управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието.

По думите му това е ясно разписано в коалиционно споразумение, където са били регламентирани позициите. „Има министър-председател, той ще направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера", уточни Ангелов, цитиран от БТА.

Според депутата подадената от Цачева оставка е личен избор и морална постъпка. По думите му е нормално при конкретни обвинения да бъдат предприети подобни действия. Той се надява институциите да направят обективни проверки и ако има нарушение на закона, да се понесат санкции. Според Ангелов чрез подадената оставка Цачева показала, че има морал и затова той я адмирира

Коментар направи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също застана зад позицията, че това е индивидуален акт. Според нея сега на ход е премиерът, като според нея тепърва ще стане ясно дали ще има нови оставки в правителството, посочва още БНТ.

В петък от Брюксел Борисов заяви във връзка с информацията за имотните сделки, че всеки в ГЕРБ, който е превишил правата си, ще си понесе последствията.

„Ако има такова нещо, ще го поправим. Ние нашите последствия ще си ги понесем. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията“, коментира той.

Премиерът уточни, че е провел телефонни разговори с всички засегнати по темата лица и те са му потвърдили, че сделките по придобиването на имотите им са на 100 % законни. Бойко Борисов подчерта, че ще провери всички документи по случая и тогава ще вземе решение.

*Информацията е актуализирана към 14:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 26 rate down comment 0
data
преди 5 години
Ало НАП , за нашего брата - нова наредба за касите , и проверки на бабите в хората , а за Цвъко и компания кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 13
mariata
преди 5 години
Не са платили малко пари. Платили са пазарната цена имотите такава, каквато ще бъде след 5 години, т.е. те са платили реалната цена, а другите са платили завишена цена. Цените на Артекс са незаслужено високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Какво стана сега, тук всяка седмица по статия, как цените били 1к евро на квадрат, а баба цеца купува на половин цена и фирмата пак била доволна. А като подаде оставка, ще доплати ли и останалата сума, до "реалната цена"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Тази пиеса се играе от хилядолетия. "Добрият цар и лошите боляри" явно е актуална и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
ББ за колкото щете пpocт го смятайте, но е велик манипулатор! Вече и корупционния скандал взе да го превръща в предимство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Цвъцко - кога цъфнат налъмите. Този съм го признал за световен шампион по дебелоочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
national power
преди 5 години
A цвъко шлифера куги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още