IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът в търговията подкрепя американските индекси*

Ръстовете обаче са ограничени заради слабите данни за заетостта в частния сектор и в сектора на услугите

18:26 | 03.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията в сряда с повишение на фона на очакванията на инвеститорите за близко търговско споразумение между САЩ и Китай, въпреки че слабите данни за заетостта в частния сектор и сектора на услугите в САЩ смекчиха оптимизма на пазарите, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 27 пункта към стойността си и достига равнище от 26 206,04 пункта, а компаниите UnitedHealth и Home Depot се представят най-добре. Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,40% до ниво от 2878,85 пункта благодарение на ръстовете  в секторите на суровините и технологиите. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва повишение от 0,84% и достига ниво от 7914,44 пункта. Борса Борса

Американски и китайски официални представители се доближават до търговско споразумение, след като са разрешили повечето от висящите въпроси в дългия си търговски спор. И двете страни си наложиха мита върху стоки за милиарди долара от миналата година насам.

Според Financial Times Пекин иска Вашингтон да премахне съществуващите американски мита върху китайски вносни стоки, а администрацията на Тръмп настоява Китай да се съгласи с мерки, които гарантират, че страната ще се придържа към споразумението.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Манучин ще се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ в сряда, за да възобновят разговорите.

Ръстовете на американските индекси обаче бяха ограничени от по-слабите от очакванията икономически данни.
Частният сектор в САЩ е създал 129 хил. работни места през март, сочат данни на компанията ADP и Moody's Analytics. Това е доста под очакваните от Refinitiv 173 хил. работни места. Докладът на ADP и Moody's обикновено е смятан за прелюдия към  месечния доклад за работните места на министерството на труда, който трябва да бъде публикуван в петък сутринта.

По-слаби от очакванията ревизирани данни за американския сектор на услугите също ограничиха ръстовете на основните американски индекси. Секторът е записал най-бавния си темп на растеж през последните повече от 12 месеца през март, отбелязвайки по-голямо забавяне от очакванията, сочат данни на Supply Management.

Индексът на ISM за непроизводствения сектор в САЩ е отбелязал спад до 56,1 пункта миналия месец. Това е най-ниското му равнище от август 2017 г.

Книжата на индустриалния гигант Caterpillar поевтиняват с 1%, след като Deutsche Bank понижи рейтинга им от „купувай“ на „задръж“ и понижи 12-месечната си целева цена. Банката се позова на „рухване“ на синхронизирания глобален растеж.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,513% и 2,923%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,22% от стойността си и достига ниво от 97,14 пункта. Еврото поскъпва с 0,22% спрямо долара до ниво от 1,1225 долара. Паундът прибавя 0,24% към стойността си спрямо щатската валута до 1,3255 долара. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,14% до 111,47 йени.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с пет цента до 69,32 долара за барел, след като по-рано през деня достигнаха 69,96 долара, най-високото им ниво от 12 ноември миналата година. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) отписват 26 цента от стойността си до 62,32 долара за барел, след като достигнаха 62,99 долара – най-високо им ниво от 7 ноември миналата година.

Американските фючърси върху златото поскъпват леко с 0,2% до 1297,60 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Янките заболяха от украинизация!Докато се борят с руската агресия,има падат големи мостове по ключова инфраструктура (Канада-Маями).Що мостовете искат ремонт, не заклинания :)За войни пари има, да подкрепят правилните на украинските избори ОФИЦИАЛНО (уж за разясняване кво-що-изборно на украинските инвалиди)има, но за пътища и мостове - йок. А те от 60-70-те години рядко са виждали капитален ремонт.Ама още пари за руската аргесия требе, що дядя Вова ей ся откри завод на Мерцедес у подмосковието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още