Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Петър Андронов: Сегашните продажби не трябва да се превръщат в бъдещи загуби

Лошите кредити са спирачка за икономическия растеж, твърди главният изпълнителен директор на ОББ

   1| 2    
3
 
8
 
10
khao до: qnidopi
преди 1 година
Няма профилна снимка
прост пример, взимам кредит за да си купя жилище, като реално то е ипотекирано срещу заема, нали... плащам 5 и спирам, банката го взима защото е залог... но поради ред прични аз продължавам да дължа, защо? след като залога за кредите е само въпросния имот ?... защо трябва да съм отговорен за лошата сделка на банката с мен ?
ето това е споделяне на риска, аз губя 5 години плащане, редно е и те да губят печалбата си
за протокола, аз никога не съм взимал никакъв кредит през живота си, да бе кажете че плача щото дължа пари. оплаквам се точно защото математиката е силната ми страна и виждам че ни мамят
след няколко такива сделки, банките ще са по внимателни и няма да раздават кредити на куцо и сакато... и ще почнат да вършат работата за която са създадени
1
 
2
 
9
khao до: qnidopi
преди 1 година
Няма профилна снимка
не си спомняш, защото сега има фонд за гарантиране на депозитите, но аз си спомням за такива случай през 90те.
3
 
2
 
8
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
сигурно е така, печеленето на няколко математически състезания като ученик, макар и регионални сигур са били случайни...
3
 
4
 
7
Sakamano до: khao
преди 1 година
Ако сравняваш банков кредит със заем на приятел, май освен математика имаш нужда и от друга образователна подготовка.
3
 
4
 
6
qnidopi до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Кой риск от примера ти точно не споделят бе човек? Не го споделят - те го поемат, като на финансов език се нарича "Expected loss" или "Несъбираеми вземания". Не помня някога да са ми звъннали от банката и да са ми казали: "Господине, допозитът ви от 25 хлв. беше намален на 20 хлв., защото г-н khao не си върна потребителския кредит за 50 хлв. и понеже няма как да му ги вземем (той е безработен - няма доходи или имоти) ще споделим с вас част от загубата (риска)." Отделно го има застрахователния принцип при ФГВ.
Съвсем друга тема е наказателната отговорност при теглене на заеми в свързани експозиции и през кухи фирмми, но това е престъпление, не нормално функционираща финансова институция. Проблема в съда, прокуратурата и полицията. Ако няколко банкер лежаха в панделата за по 20-40 години едва ли щяха да се практикуват все още тези дейности, но уви..
1
 
10
 
5
khao до: zap
преди 1 година
Няма профилна снимка
8ми, по спомени там се учеше за сложна лихва, но в цялото средно няма предмет "измами и лобиски закони" или нещо подобно, и може би от там идва неразбирането от колегата по долу :))
3
 
9
 
4
khao до: qnidopi
преди 1 година
Няма профилна снимка
да питам за един приятел. а бакните като се финансово грамотни, защо не искат да споделят риска?
аз като дам 100 лв заем на някой познат, приемам че има вероятност да ме завлече и нищо да не получа обратно.
знам отговора, но ми се иска да чуя твоя. :))
2
 
12
 
3
zap до: qnidopi
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Да си учил математика до 11 клас е предостатъчно"
всъщност, мисля че можем да си стиснем ръцете на някъде около 7-ми клас ;-)
10
 
19
 
2
qnidopi до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хахаххахахах много си забавен :) Какво значи "надяват хомота"? Това с двата кредита са пълни глупости, ама както и да е. Не знам някой човек насилствено да е закаран в офис на банка и против волята да е ипотекирал недвижим имот. Виж знам за много от обратните случаи, хора супер недоволни, че банката не им дава кредит за повече от 90% от стойността на имота. Защо всички обвиняват банкита за това, че купища хора са тотално финансово неграмотни? Да си учил математика до 11 клас е предостатъчно, за да не затънеш финансово. Защо трябва частно дружество (банка) да се грижи за благосъстоянието за умствено недоразвити индивиди? В автокъщата стои ли някой да ти казва: "Момче, не го взимай това BMW за 40х лв., с тая заплата от 1200 лв. няма да можеш да го обслужваш, ще затънеш". Не мисля. Всеки да си носи последствията от действията.. :) А това, че хора с мнение като твоето пишат в сайт на име инвестор е чиста комедия :D
6
 
18
 
1
преди 1 година
Преди финансовата криза от 2008 ма до последно, банките не биеха камбаната, всичко беше тихо и спокойно. Растежа на кредита, бил надминал растежа на доходите, но пак всичко е спокойно.

.. Цитат от статията.. "Тогава цените на имотите растяха с пъти, сега растат с няколко процента на година....

Само за последните 3 години, цените на жилищата станаха ДВОЙНИ, но това за банкера са някакви си няколко процента. Истината е че в момента, банките надяват хомота, безпрецедентно на всеки почти, желаещ да изтегли заем за жилище, ако няма собствени средства, му слагат 2 кредита, един на 20%,от стойността на имота, потребителски, и 1 ипотечен кредит, за 20,или 30 години. Кредитират на килограм, без да им дреме за предупреждения и каквото и да било. Поради тази причина и надуха отново ценови балон на жилищния пазар. Това разбира се господина от статията няма да го признае, защото банкерските бонуси са космически суми, а банките както казва Левон Хампарцумян.. "Обслужват само и единствено интересите на своите акционери"..