IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът все още не е доволен от промените в Наредба Н-18

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си и да се съобразят с исканията на фирмите

15:46 | 24.04.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесът в България все още не е доволен от напредъка в диалога между държавата и фирмите относно проблемите с Наредба Н-18 за касовите апарати.

От декларация на Българска стопанска камара (БСК), изпратена до Народното събрание, Министерски съвет и медиите, става ясно, че въпреки предупрежденията от страна на работодателските организации, в т.ч. и на БСК, че новите изисквания са по същество свръхрегулация и създават излишна административна тежест върху бизнеса, нормативната промяна е била приета без необходимата качествена оценка на въздействието й. „В резултат на това, в края на м. март бяхме свидетели на хаос и сред фирмите, и сред институциите във връзка с необходимостта от приложение на изискванията“, пише в документа.

Според бизнеса има пренебрежимо малък напредък и декларирана готовност за предприемане на закъснели промени в някои от конфликтните текстове, които не е ясно кога ще се случат и далеч не решават настоящите основни проблеми в Наредбата - свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби и др. Реалните разходи, които трябва да направи бизнесът за постигане на съответствие с изискванията на Наредбата, са в пъти по-големи от предварително предвидените от МФ. 

„Представителите на българския бизнес нееднократно са декларирали готовност и желание да работят за изсветляване на икономиката, за създаване на благоприятна бизнес среда, която да гарантира спокойно и равнопоставено участие на всички бизнес оператори на пазара. Тези цели обаче не могат да бъдат постигнати чрез безсмислени регулации, които водят до непредвидимост, несигурност и хаос, и по същество са удар основно върху белия бизнес, докато некоректните търговци ще продължат да оперират безпрепятствено и безнаказно“, пише в декларацията.

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18 така, както го направиха със Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации, категорични са от камарата.

От работодателската организация уточняват, че приветстват намерението на управляващото мнозинство за промяна в ЗМИП и облекчаването на изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице, както и отпадането на задължението за фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона.

„Похвално е, че този проблем беше осъзнат от страна на управляващите и вече е налице готовност за неговото преодоляване. За съжаление, не виждаме подобна готовност и по отношение на други регламенти, създаващи не по-малки проблеми на фирмите и криещи опасност от хаос и непостигане на предварително заложените цели“, коментират още от БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 19
s3
преди 5 години
Не е точно така, всеки който иска да работи в България следва да спазва законодателството. Ако иска да продава, следва да спазва наредбата, защото реално се оперира с държавни средства, т.е. ДДС_то което е държавна собственост и фирмата трябва да гарантира неговата точна отчетност. И за разлика от Естония страната ни основно разчита на ДДС-то за да пълни бюджета, така че е нормано при нас да има по-строги правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Излишен тормоз са безумиците в тази наредба. Ако имаш електронен магазин и приемаш плащания с карти трябва електрония ти магазин първо да е одобрен от тиквениците в НАП понеже е СУПТО много благоприятна среда за корупция която хич я няма България и след това електрония ти магазин трябва да командва касов апарат в реално за да печата свещените бонове понеже видиш ли картовите разплащания са равни на кешовите. Друга тъпотия за да ти е одобрен софтуера на трябва задължително да има интерфейс на бъларски понеже шуробаджанака не разбира не английски и става голям проблем ко ползвате специфичен софтуер за продажби и разработчика на този софтуер е от друга държава който не го интересува *** :DОсвен това ако продавате и физически от същата фирма и приемате и плащания в кеш трябва с лаптоп телефон или друго устройство да въведете поръчката си в електрония магазин и електрония магазин да командва някак си касовия апарат да печата свещените бонове.За това няма да привлечем нито една finteh компания в българия продаваща на дребно с карти. Всеки ще ни тегли една майна и ще се регистрира примерно в Естония където няма такава простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ако управляващите паднат заради тая наредба, а не заради системните кражби, злоупотреби и некадърност .... жалко на населението по тези земи! ... плюс това уж не бизнеса трябва да реши как да гласува работника, ако ме разбираш какво искам да намекна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Тазз наредба е важна, защото точно на ДДС разчита държавата ни за събирането на по-голямата част от приходите в бюджета си. ДДС-то е много добър данък, всики го плащат и то предимно по-бедните, защото те нямат фирми за да го избягват. Но трябва да има контрол, за да остават все някакви приходи за държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
I
преди 5 години
Ако управляващите паднат от власт, причината ще е заради тази наредба, която настрои бизнеса срещу тях.Бизнеса масово се кани да гласува наказателно, заради тази наредба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още