IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се възстановяват частично след спадовете от понеделник*

Инвеститорите анализират евентуалните щети от ескалирането на търговската война между САЩ и Китай

18:08 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски борсови индекси започват сесията във вторник на зелена територия, като успяват да се възстановят частично от загубите от вчерашната търговия, съобщава CNBC.

Инвеститорите се опитват да изчислят евентуалните щети, които могат да бъдат нанесени от подновената търговска война между двете най-големи икономики в световен мащаб – САЩ и Китай. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 112,89 пункта, или 0,45%, към стойността си, като достига ниво от 25 437,88 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,46 на сто до 2824,67 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 28,35 пункта, или 0,37%, до 7675,38 пункта.

Грег Лукън, главен изпълнителен директор на Luken Investment Analytics, смята, че това е „скок на мъртва котка“ (dead cat bounce - временно възстановяване на цената на акциите след значителен спад, причинено от закупуване с цел покриване на позициите – бел.ред.).

1 1

„Смятам, че това ще продължи за известно време“, коментира ситуацията Лукън, като добавя: „Това не е нещо, което ще бъде решено утре, и всеки, който казва, че знае точно какво ще се случи, говори измислици“.

Водещите индекси на борсата в Ню Йорк отбелязах сериозни понижения в понеделник, след като Китай реши да отвърне на удара и наложи мита върху допълнителен набор от американски вносни стоки за 60 млрд. долара, след като в петък влезе в сила увеличението на американските налози от 10% на 25%, касаещи китайски продукти на обща стойност 200 млрд. долара.

В съобщение до своите клиенти от понеделник, инвестиционната банка Citi сподели, че нейните китайски икономисти гледат с предпазливо оптимизъм относно постигането на търговска сделка.

Същият ден американският президент Доналд Тръмп сподели в Twitter, че Китай „ще пострада много лошо ако не постигне търговско споразумение“.

Според него САЩ се намират в много по-добра позиция в момента, отколкото Китай.

По информация от в. Washington Post администрацията на постоянния търговски представител на САЩ вече подготвя налагането на мита върху още китайски стоки за приблизително 300 млрд. долара.

2 2

Акциите на компаниите, които извършват бизнес с Китай, бяха поразени сериозно. Книжата на Apple, Intel и Caterpillar поевтиняха с над 10% през последните шест дни на търговия.

Акциите на Coca-Cola поскъпват с 1,6 на сто, след като Morgan Stanley повиши оценката си от „equal weight” на „overweight“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава съответно до 2,409% и 2,847%.

При валутите доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,17 на сто до 97,49 пункта.

Еврото изтрива 0,16% от стойността си, като се търгува при 1,1205 долара за евро.

Паундът се разменя със спад от 0,37% при 1,2907 долара за паунд.

В търговията с петрол, цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 0,24% до 70,40 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,2 на сто до 60,92 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се понижава с 0,3% до 1298,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още