IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел намекна, че Германия може да се присъедини към климатичната инициатива на ЕС

Германската индустрия носи огромна отговорност за опазването на климата, категорична е Свеня Шулце

09:57 | 15.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път посочи, че Германия може да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) при постигането на климатичен неутралитет до 2050 г. по време на обсъждането на климата в Берлин, съобщава Euractiv.

Преди това, по време на срещата на лидерите на блока в румънския град Сибиу, Германия отказа да се включи в инициативата. 

Откритият от Меркел Кабинет по климата в Германия обсъжда по какъв път трябва да се насочи блокът за постигане на климатичните цели до 2050 г.

„Ако може да се намери смислен отговор, ние ще се присъединим към инициативата на девет други страни членки на ЕС. Иска ми се да направим това“, заяви канцлерът.

Германската стратегия за защита на климата трябва да бъде готова до края на тази година. Дотогава страната ще се придържа към вече установения план за ограничаване на количеството парникови газова с 80 до 95 процента до средата на века спрямо нивата от 2005 г.

През ноември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) представи своята стратегия за постигане на климатичен неутралитет в ЕС до 2050 г., като Европейският парламент одобри плана.

По време на дискусията в Берлин министрите на 35 страни бяха поканени да обсъдят прилагането на Парижкото споразумение за климата, както и подготовката за следващото заседание на конференцията за климата на ООН (COP25) в Чили през декември.

В своята реч германският министър на околната среда Свеня Шулце се изказа против нерешителността на канцлера.

„Смятам, че ще ни бъде полезно ако застанем редом до Франция“, заяви тя, след като по-рано Германия реши да не се присъединява към климатичната инициатива, подета от френския президент Еманюел Макрон.

Шулце добави, че германската индустрия носи огромна отговорност за опазването на климата и поради тази причина до края на годината Германия трябва да избере по кой път да продължи.

От своя страна Меркел поиска повишаване на цените на квотите за емисии на въглероден диоксид.

В рамките на срещата в Сибиу през изминалата седмица германският канцлер призова за европейски подход относно системата за цените на въглеродните емисии, която се различава от тази на ЕС за търговия с емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още