IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха от Турция да се откаже от ракетните комплекси С-400 до края на юли

Те са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, твърди Вашингтон

22:36 | 07.06.19 г. 53
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ днес обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, които според Вашингтон са несъвместими с новия американски изтребител F-35, който Анкара също иска да купи, предаде Франс прес.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

Тя аргументира ултиматума с факта, че натовската съюзничка на САЩ - Турция, е изпратила в Русия свои представители, които да се обучават за експлоатацията на С-400.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че няма да се откаже от купуването на руските ракетни комплекси. Той добави, че Турция би обмислила закупуване на американски противоракетни системи Пейтриът само ако е при същите изгодни условия, които Русия е предложила за своите С-400.

"За жалост обаче не получихме положително предложение от американската страна за системите Пейтриът", заяви Ердоган.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 14 rate down comment 12
michaelis12
преди 4 години
що Сашевци натискат Ердоганя за С400? нали са гадни да ги остаят ги вземат и после мое ги тестват, ама на турчина му дремме хуйяя и ше стреля по секой самолет нема са толерантни кат Путина дет искаха да го вкарат във война с всички сили ама не можаха, с Турция нем да стане повече нит преврат нит да ги нападнат щото чалав у чучи ...мхм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 15
michaelis12
преди 4 години
с руско ПВО от коя година ве аланколу ? от 68ма големия снег и сега в Сирия резултата къв е ? На мене не ми прилича на Сръбията, Орак и Либия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 12
vzhekoff
преди 4 години
Израел губи 149 самолета за 7 седмици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 13
vzhekoff
преди 4 години
За повечето непрофесионалисти в областта на ПВО ще припомня как завършва виетнамската война. САЩ започват брутални килимни бомбардировки на Ханой и Хайфон, ттъй наречените рождественски бомбардировки, понеже се правят по време на коледа !. За две седмици обаче губят само от типа Б52 15 самолета в резултат на действията на сравнително старата към онзи вече момент руска система за ПВО С-75. Мащабът на тези загуби е потресаващ, макар числото 15 самолета да не изглежда голямо. Всеки самолет Б52 има 8 двигателя и е огромна машина, по цена съпоставима с 8-10 изтребителя. Т.е. ПВО то нанася щети от порядъка на 100 изтребителя за 2 седмици. Дори САЩ не могат да издържат с това темпои се връщат на преговорите в Париж, след което безславно се изтеглят от войната. Друг пример - във войната между Израел иарабите от 1969-та Израел губи (варира според оценките) около 14 самолета само за 7 месеца.Да не забравяме как руски системи С200 под управлението на български военни свалиха няколко американски самолета в средиземно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 14
bgMan
преди 4 години
Пълни глупости продължавате да ръсите по сделката с F 16. 1. Това са самолети с едни от най-ниските експлоатационни разходи в света. Покажи ми кой друг военен самолет се продава с гаранция от 12 000 часа преди ремонт и смяна на двигател? 2. Всички предишни модификации са съвсем различни от Блок 70 не само по ресурс на използване но и заради една от най-новите и модерни авионики и радар напълно отговарящи на стандартите за поколение 4++. 3. Платената цена е не само за самолети, но за обучение на наземен екип и пилоти + откриване на заводи за обслужване и ремонти. Наземния екип необходим за обслужване на всяка отделна бройка военен самолет варира от 30 до 70 души в различните държави. 4. Цената на въоръжението е по-голяма от тази на самолета защото ако ти потрябват боеприпаси е по-добре да имаш на склад отколкото да чакаш доставка. :)Толкова ли сте тъъпии или е просто щото сте платени ***, които са длъжни да повтарят лъжи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 16
data
преди 4 години
Ирак , Сърбия , Сирия - всите бяа с руско пво . Резултата го знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 13
bgMan
преди 4 години
Под несъвместимост се има предвид и друго нещо.Отдавна всички страни произвеждащи модерни оръжия преминаха към интегрирана информационна система включваща почти всички военни единици в единна компютърна мрежа. Т.е. системи от този род предават автоматично данните в реално време не само на собственика на въоръжението но И на сървърите на производителя. В този случай това ще позволи на руснаците да шпионират F 35 и със времето да се научат как да го засичат и проследяват въпреки модерната стелт технология. Затова САЩ никога няма да позволят някаква подобна конфигурация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Хайде - пиши се доброволец, съберете се всичките русофобски ***, вървете в украйна и нападайте руската кoчина и я разтурете. Поне смъртта ти ще бъде бръза и героическа - вместо бавното креене в лудницата, където ще свършиш рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
...къде отнесоха пердаха и къде са се срещали? Не говори глyпости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Зелков - не знам какво купуваме - знам, че някои от самолетите, които нарязахме по заповед от САЩ още преди отдавна, бяха над 10 години по-нови като модел от тия, дето тепърва ще купуваме. наистина ли вярваш, че тия няколко таралясника са равностойни на стотиците самолети, които унищожихме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още