IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“, посочва Том Пейл, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп

14:49 | 08.06.19 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шистовият газ е причината САЩ да се превърнат в най-голямата енергийна сила в света, изпреварвайки основните си конкуренти Саудитска Арабия и Русия, а транспортирането на ресурса е в състояние да промени енергийната карта дори на Европа. Това смята Том Пейл, ръководител на неправителствения Институт за енергийни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Той коментира темата за енергетиката в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според него България се опитва да създава нови възможности за снабдяване от различни места.

„Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа, изтиквайки Русия в страни. България се опитва да създава нови възможности и да доставя ресурси от различни места, както каза и българският министър“ на енергетиката Теменужка Петкова.

Американският държавен глава Доналд Тръмп е отговорен за развитието на този сектор, според Пейл. Той позволи на американските производители да добиват енергийните ресурси на страната и да изграждат трасета, по които да ги търгуват.

Според него Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“. „Изнасяме енергия – това е простата тайна на САЩ. Бих искал да кажа, че не просто изнасяме енергия, а изнасяме енергийна сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 45 rate down comment 30
Императорът
преди 4 години
Хайде, *** - чакаме !!!! Когато ИЗНОСЪТ ви на природен газ надмине ВНОСЪТ, може и да започна поне малко да ти вЕрвам.... защото сега внасяте повече, отколкото изнасяте. Когато американски компании овладеят пазарът на природен газ в самите САЩ, може и да започна да ти вЕрвам... защото сега водеща компания в дистрибуцията на природен газ в самата ви държава е Шел... а един от лидерите в добивът е ВР.Когато американска компания достигне поне 25% от добивът на Газпром, може и да започна да ти вЕрвам.Когато започнете да телепортирате природния газ към Европа, може и да започна да ти вЕрвам.... защото цената на стотици танкери и на транспорт от хиляди километри, прави невъзможно да "изтикате" ония, дето доставят газ по тръба.То сега никой не ти вярва явно - щом дори с политически рекет не можахте да накарате най-верният ви васал - Германия да се откаже от руския газ, нито пък 6 от най-големите енергийни компании на света, да се откажат от ортачеството с Газпром в проектът Северен поток 2. Апропо - защо вместо да дрънкате и да се зъбите просто... не го направите? Залейте Европа с американски газ, поне 10% по евтин от руския и готово - ще ги изтикате !!! Ама то едно е да дрънкате, друго е да го направите, нали?Инвесторът, докога ще ни развеселявате с изказванията на подобни палячовци? Все повече се отдалечавате от визията на серизона медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още