Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Осемнадесет страни от ЕС подкрепят идеята за въглероден неутралитет до 2050 г.

Въпреки това в Централна и Източна Европа скептицизмът по отношение на стратегията на ЕК продължава да бъде силен

   1| 2    
0
 
1
 
14
Императорът до: Hahoto
преди 4 седмици
Хахов - ти наистина ли мислиш, че сократов или някой от другарченцата му, ще проумее какво си написал, та камо ли да се съгласи с това - като фактология?

Хе-хе: оптимист !!! Тия трябва посред зима да останат на тъмно и студено, да им замръзнат дирниците, за да им дойде малкото мозък, който имат, а и тогава е съмнително !!!

А аз питам - ако опропастят енергийната система на Европа - политиците ще поемат ли някаква отговорност? Риторичен въпрос !!!
0
 
1
 
13
Hahoto до: Sokratus
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
"Опорки, рубладжи", заменяш аргументи с квалификации. Прочети доклада на ЕСО, информирай се малко от мрежата.
Някои от проблемите при евентуално намаляване на производството от въглищните електроцентрали са:
- недостиг на балансираща мощност - увеличеното количество на електрическа енергия от ВЕИ за сметка на конвенционални генериращи мощности ще предизвиква големи отклонения в баланса производство-потребление на нашата ЕЕС. Основният проблем на ВяЕЦ и ФЕЦ е невъзможността за запасяване и управление на първичния им ресурс (вятър и слънчева радиация);
- недостиг на резерв за първично и вторично регулиране – допълнителни услуги, които се предлагат основно от въглищните кондензационни централи;
- проблеми при изпълнението на Плана за възстановяване на ЕЕС след тежки аварии;
- недостиг на трансформаторна мощност между мрежа 400kV и 110kV;
- увеличаване трансграничния обмен на електроенергия;
- нарастване на транзитните и кръгови потоци през електропреносната мрежа на страната;
- недостиг на запас по устойчивост в ЕЕС.

Опасения относно мощностния баланс на ЕЕС изказа и проф. Валентин Колев. Според него, при намаляване на производството от въглищни централи, възможностите за покриване на вътрешното потребление и евентуален износ на електроенергия през летен и зимен сезон са застрашени. При екстремни зимни условия, за осигуряване на адекватността на системата е необходимо активиране на бавния третичен резерв и/или внос на електроенергия. По-утежнена се явява ситуацията при съчетаването на продължителни екстремални зимни условия, изчерпан първичен енергиен ресурс и завишена аварийност при електропроизводствените мощности. В такива случаи е необходимо да се потърсят възможностите на отзивчиви промишлени потребители да изменят профила на натоварването си в денонощен разрез и/или да ограничават част от потреблението си в пиковите часове.

Според проф. Колев, основните термични централи са необходими за поддържане запаса по устойчивост в ЕЕС, изпълнение на графиците за междусистемни обмени, поддържане на необходимия резерв за първично регулиране на честотата, поддържане на напреженията в електропреносната мрежа в допустимите граници, успокояване нискочестотните колебания на активната мощност в синхронното обединение, поддържане качеството и непрекъснатостта на електроснабдяването на потребителите и поддържане на необходимата готовност за противоаварийно управление при възникване на системна авария в ЕЕС. сп.Ютилитис
0
 
2
 
12
Императорът до: Sokratus
преди 4 седмици
Тия държави са успели - защото в миналото са водени от политици с държавническо мислене, а не от шайка идиoти. Аз не давам акъл, говоря с факти.

А като си спрат мощностите - от къде ще внасят ток - от Луната ли?
0
 
0
 
11
Императорът до: bgboby
преди 4 седмици
Наистина ли очакваш Фонов да ти отговори ?????
0
 
2
 
10
преди 4 седмици
Фонов, ти отиде ли на лекар, както ти препоръчах?

Цял доклад изкълва, дори го размахваше тука - и пак не разбра, че ВЕИ не могат НИЩО да заменят !!!

3
 
0
 
9
Sokratus до: Hahoto
преди 4 седмици
Гърция внася ток от над 30 години. Внася и газ и петрол. Има лигнитни въглища, но няма АЕЦ! Случайно някой да им казват какво да правят или да са по-бедни от нас!?!
И от коя опорка измисли, че ще внасяме ток? Да не е пак някоя прогноза като от 2004, че през 2011 сме щели да внясяме ток, та се налагало АЕЦ Белене!?!
Странното за рубладжиите е, че и през 2019 изнасяме!
;)
1
 
7
 
8
Hahoto до: bgboby
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Никакви! Към 2028 година делът на ВЕИ у нас ще е 17 процента, соред доклада на ЕСО. Ще внасяме яко ток от Турция, все пак за тях ще сме някаква махала от Истамбул като потребление. А те ще диктуват политиката още повече. Газта и атома от Русия, тока от Турция и Румъния. Национална независимост в енергетика -100 процента. Цена на тока, според кефа на султана, на газта според настроението на императора. Миньорски и електричарски общини, които внасят в бюджета десетки години като Раднево, Гълъбово ще станат бързо градове призраци, като Бобов дол днес. Още народ на Терминал2. И щастлива общинска и държавна администрация, която да обеснява как прави толкова много в нищонеправенето! :)
0
 
2
 
7
bgboby до: fon
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Интересно ми е какви ВЕИ може да развие България за да замести ТЕЦ-овете?
8
 
5
 
6
fon до: Sokratus
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Те руснаците понеже си нямат нищо си мислят, че имат акъл. А отговорът е съвсем прост. Основните мощности ще бъдат заменени от ВЕИ и ще си имаме евтин ток в изобилие.
5
 
6
 
5
Sokratus до: Императорът
преди 4 седмици
Откъде имаш самочувствието, да даваш ъкъл на успели държави!?!
Да не мислиш, че тези политици (подкрепили идеята) са като вас - членовете на "Клуб земната е плоска"!!!
Но с това да внасят ток от Русия, изтепа рибата! Няма по-просто доказателство, колко сте ограничени в мисленето си - русофилите!!!
Хахаха