IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Модернизирането на армията в момента стои срещу социалната сигурност

Нов дълг няма да дестабилизира бюджета, но е по-добре да се използва за социални плащания, твърди експертът

20:10 | 24.06.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента изпълняваме много важна програма, т. нар. "план за действие", подписан с Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), за извършване на стъпки в икономическата сфера, законодателството с оглед на приобщаването ни към банковия съюз и ЕRM II. Всичко това може да се осъществи, ако не изплатим 2 млрд. от общо 10 млрд. от фискалния си резерв незабавно за F-16. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер.

Според нея тези средства, с оглед на моментните условия, трябва да се пренасочени към актуализиране и преизчисляване на всички пенсии, които са изостанали много, и това дърпа България надолу в оценките за състоянието на доходите и за бедността. 

По думите ѝ националната сигурност и модернизирането на армията в момента седи срещу социалната сигурност.

"Застрашени от бедност са повече от 40% от хората, ако се премахнат социалните помощи. 2 млрд. лв. биха могли да се използват за евентуално преосмисляне на това бюдетно перо. Ако те се насочат към плащане в аванс веднага на изтребителите F-16, които ще получим след 4 години, то те са загубени в макроикономически смисъл, макар и да биха били полезни в политически такъв", обясни Христина Вучева.

Тя добави, че нов дълг няма да дестабилизира бюджета ни, но е по-добре да се използва за социални плащания.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още