IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция изостави Запада. Прав й път!

Няма повече съмнение, че Ердоган е направил своя избор, западът трябва да се подготви да продължи без него

22:41 | 01.08.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Осака.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Осака. Снимка: Ройтерс

През последните няколко години, в които турският президент Реджеп Тайип Ердоган се държи все по-войнствено срещу САЩ, Европа и НАТО, външнополитическата върхушка във Вашингтон настояваше за търпение. Залповете на Ердоган, най-вече предназначени за вътрешна консумация, се смятаха за малко неудобство - със сигурност не достатъчно за Запада да изостави Турция.

Уви, дойде моментът да се признае по-голямото неудобство: Турция, заради всички свои намерения и цели, изостави Запада, пише Bloomberg.

Действията на Ердоган сега съвпадат с неговата реторика. Неговото решение да купи руските системи за противоракетна отбрана С-400 е пръст в окото на НАТО. Западни представители отдавна предупреждаваха за покупката, заявявайки, че системите могат сериозно да компрометират защитата на НАТО, като предоставят на руските специалисти  достъп до жизненоважна информация за най-новите американски и европейски изтребители. Турция също ескалира напрежението с Европа, като изпрати кораби за проучване на природен газ в източните води на Средиземно море, към които претенции изявява Кипър.

Това са преднамерени провокации. Турция можеше да избере да закупи одобрени от НАТО ракетни системи със сравними възможности. Тя можеше да позволи на Европейския съюз да посредничи в областта на Средиземноморието. Вместо това, Ердоган изглежда пресметна, че с упадъка на американското влияние в региона, неговите интереси в областта на сигурността се обслужват по-добре от съюз с Русия и че президентът Доналд Тръмп ще му даде свобода да избере другата страна. Той изглежда също така вярва, че Западът няма да има куража да наложи значителни санкции.

Сега Ердоган трябва да се изправи пред последствията. ЕС вече е в процес на замразяване на контактите на високо равнище с Турция и започна да прекъсва финансовата си помощ за страната. Тъй като Анкара се подиграва с подобни мерки, европейците трябва да продължат и да наложат санкции на турските компании, участващи в офшорни сондажи в Източното Средиземноморие. Това би трябвало да възпрепятства по-нататъшния морски авантюризъм.

САЩ също трябва да продължат по-нататък. Като добро начало президентът Тръмп заяви, че Турция няма да получи изтребителите F-35, които е закупила. Неговата администрация също така отстрани държавата от програмата за производство на части за самолетите. След като заплаши да направи това, Белият дом не може да си позволи по-мека линия без промяна в поведението.

На следващо място администрацията разполага с дълъг избор от санкции, включително замразяване на активите на висши служители, блокиране на големи заеми за Турция или изцяло откъсване на страната от финансовата система на САЩ. Целта трябва да е да започне със сдържаност, но бързо да увеличи наказанията, освен ако Ердоган не осмисли грешката си и не замрази руското оборудване.

Ако тази стратегия се окаже неуспешна, САЩ и европейските им съюзници ще трябва да се изправят пред по-голям въпрос: може ли Турция изобщо да се разглежда като надежден съюзник? Въпреки че правилата на НАТО не позволяват да бъде изхвърлен член, има сериозни практически въпроси, които трябва да се разгледат, включително наличието на западни военни и хардуер - не на последно място ядрени оръжия - в базите на НАТО в Турция. През последните години някои командири от НАТО обикалят из Близкия изток в търсене на алтернативни места за тези бази. Пристигането на системите С-400 трябва да ускори търсенето им.

Няма повече съмнение, че Ердоган е направил своя избор в този спор. Западът трябва да приеме думите му и да се подготви да продължи без него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 44 rate down comment 14
Hahoto
преди 4 години
Санкции-манкции, люти закани и попържни ... а накрая завода на WV в Турция.... Това е то "прав ти път".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
"Може да не съм прав, но подозирам че си жена??? "Ако беше жена, нямаше да повтрая, че мястото на жената е в кухнята до печката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Няма религия, която да зове за смърт освен радикалните разклонения, които изопачават думите в свещенните книги и раните секти, които са нищо друго освен машини за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 49 rate down comment 43
Стоян Петров
преди 4 години
Руското православие не се различава съществено от исляма. И то като него освещава бойни знамена, зове за победи над врага, за война за правата вяра и т.н. Всички останали религии се опитват да се грижат са душата на човека и най-вече нейната чистота, само те зоват за смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Може да не съм прав, но подозирам че си жена???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 25
korn
преди 4 години
Така е, ЕС е само християнски държави а Търция ислямска държава, основна пречка за всичко. нормално е Ердоган и Турция да се насочат към Русия и водения от нея Евроазийски съюз в който имаме две християнски и три мюсулмански държави. Трябва да се отбележи че в една голяма част на Руската федерация се живее според закона на шериата и 20 милиона руснаци изповядват исляма. Не случайно Путин откри най голямата джамия в Европа в Москва за подарак на любимия си Ердо. Като се вземе и на предвид че основни съюзници на Русия са ислямски Иран и ислямска Сирия и че Русия воюва със всички християнски държави за да защитава ислямските си приятели е нормално Турция и Русия да се вземат. Но това ще отвори пътя на християнска Украйна да се присъедени към нас християните в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 58 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
турция политически не е интегрирана :))) ... икономически отдавна е в ЕС ... само като загледаш търговските й партньори ...https://oec.world/en/visualize/tree_map/hs92/export/tur/show/all/2017/markov - ЕС е християнски клуб , свиквай , азиатски държави нямат място там , преференциално отношение - да , но нищо повече . ермалък е искал да купи патриот системи , но да произвеждат голяма част от тях в турция , естествено на база предишен опит с турците от уса-то не са им дали :))) , щото квото са им дали са го копирали и са го пуснали под тяхна марка из арабският свят . та кой ще им даде да им подбиват пазара :))) . вовата също им е дал да правят кутиите , самите блокове и радари не им е дал да правят :))) , каквото и да казва ермалък :))) . та ако искат да носят ферджета и да лазят пред джамиите техна си работа , никой не ги спира , но в християнският свят това нема как да стане :))) ... нищо лично ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 47
markov
преди 4 години
Бе четох само заглавието и се отказах да чета повече глупости. В интерес на истината не Турция се отказа от запада , а той от нея.:1.Турците са със статут на кандидат член за ЕС от 1987-години без никакъв шанс за влизане. Защо само ги залъгват а не им казаха в прав текст че няма да стане още тогава ?2.Опита за преврат срещу Ердоган беше върха на глупостта и лицемерието. САЩ уж са им съюзници а им спретнаха пуч. 3.Прословутите ракети за ПВО, ами те Турците години наред се мъчиха да купят такива от САЩ и то все безузпешно !4.Сега поредните заплахи как нямало да им продават еди кво си , или ще им слагали санкции......Общо взето запада съзнателно или не тласка Турция в друга посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 19
cum on ABBA face
преди 4 години
Нахрани прасетата и ти яж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 68
studioaa
преди 4 години
Браво на Турция на Ердоган. България скоро ще изостави запада също, а самия запад ще изостави запада. Всъщност имам много добра инвестиционна идея - смятам да отворя специализирана книжарница за готварски книги с различни рецепти. Очаквам рязък ръст на клиентелата - бивши силни, еманципирани жени, които ще трябва да се научат да готвят, чистят и перат и да заводоляват съпруга си, а не да командорят, защото те се връщат обратно в кухнята и спалнята и напускат офиса завинаги... Вижда се вече краят на женската еманципация и средновековието се завръща със страшна сила за вас дами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още