IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16

Липсата на национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора са сред мотивите на президента

14:44 | 23.07.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

"Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", се казва в мотивите на президента. 

Според президента особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание.

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", става ясно още от мотивите на държавния глава. 

Припомняме, че през миналата седмица след повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът одобри сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора със 124 гласа "за" и 83 гласа "против". ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав. 

Преди две седмици Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета  F-16 блок 70. Според Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред). Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. 

В началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 24 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Проблема на президента не е че договора не е обсъден. Проблема е че неговото мнение не е оценено или на чист български не стана на неговата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 14
многодобре
преди 4 години
...и с какво ще ги платим? ....навсякъде пише, че за тези влизаме " в дълбокото " с още 500 милиона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 20
majnata
преди 4 години
с какво ше купиш 32 броя Ф-35 бе киртак ... с въшки ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 15
ivan4o555
преди 4 години
Митьо,твойта мама гнъсна, отговор като за теб и останалите макаци.Радостта ви ще е кратка.Не са само тези Ф-16, ще има още 12 броя, след тях ще купим 32 броя Ф-35.Колкото и да виете връщане назад няма, затова ако не ви харесва на теб и на "останалите московци", стягайте куфарите и в Сибир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 11
многодобре
преди 4 години
...онзи ден гледах репортаж на обсъжданито на сделката за самолетите в парламента. ...едно е ясно, ще се платят огромни пари. Веднага след този репортаж имаше такъв за това, че ще задължат фирмите да имат определен процент / сега не се сещам колко беше / от персонала си на хора с увреждания. ...взеха интервю от едно момче, което си търси работа и сега преживява само с парите от пенсията а те са около 400 лв. едвам ходеше момчето. ...Та се питам, тези тутманищи в парламента, какво добро свършиха за българския народ? ...нивото на пенсии и заплати за голяма част от населението - отчайващо ниско. ....Взеха хляба на обикновенния човек. И това го сториха още с промените тръгнали преди 30 години. ....и сега, понеже свичко в страната ни е уредено и на ниво се харчи такъв ресурс. ...политиците ни са боклу ци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 23
majnata
преди 4 години
зинахте в един глас пиндопедалите , мама ви гнъсна ... браво на Президента !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 17
rover
преди 4 години
Докато не бъдат изчистени завършилите военни училища преди 89 г., както и всички възпитаници на разни московски военни академии, все така ще е. Децата на ген. Владимир Заимов нямат свършване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 15
to66e
преди 4 години
И да се напъва до последно да спре сделката , слаби са му картите. Какво си мисли? Даже и съществено няма как да забави сделката. Американците не са прости. Като видят че московците играят докрай за да не се случи ще удължат и срока на актуалност на офертата, ще се обадят и на Доган и пак ще се случат нещата. Само че нашия държавен *** тотално се дискредитира пред щатите, но това за него не е от особена важност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 20
data
преди 4 години
Тоя път президентО счупи *** - кой договор за покупка на въоръжение в коя държава е широко обсъждан и дискутиран ? Обикновено в нормалните държави тия договори са с гриф "секретно" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 11
Onia
преди 4 години
Чудно какво национално съгласие и какво национално обсъждане имаше по проектодоговора за Грипен ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още