Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената на осемте изтребителя F-16 падна под 1,2 млрд. долара

Правителството разреши подписване на договорите за 8 многофункционални самолета, всички те трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Цената на осемте изтребителя F-16 падна под 1,2 млрд. долара

Снимка: Ройтерс

Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета  F-16 блок 70, съобщи пред журналисти днес ръководителят а междуведомстената работна група Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, цитиран от БТА.

Цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред), каза Запрянов.

Още по темата


Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.

Министърът на отбраната ще подпише четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите "въздух-въздух" и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни, каза Запрянов. Те ще бъда доставени до 2023 година, каза той, без да уточнява как ще идват те през годините.

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната, каза военният министър Красимир Каракачанов. 

„Lockheed Martin приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Lockheed Martin и българската индустрия и академичната общност“, заяви, цитиран в прессъобщение Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

Припомняме, че в началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване. Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители. След това и българската страна гласува възможност за увеличаване на стойността на сделката. 

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
2
 
2
 
30
Achtung до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нашето Ф-16 си е направо гълъб на мира:

http://aeropress-bg.com/articles/6290-f-16-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%E2%80%93-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE
4
 
7
 
29
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не се прави че не ти е приятно че купуваме F-16. Може щерка ти да е завила някоя бурмичка на него. Не си криви душата и си признай, че го чувстваш като роден(наш) самолет. И като затвориш очи и си го представиш, ти става мило, мило та чак да се разплачеш.
6
 
13
 
28
преди 1 година
А кво сме купили и какво ще го правим, ще се разбере като дойдат самолетите, не дай си Боже па да смени правителството до тогава - тогава ше видиме какво има в гардероба с тая сделка... Щото ако вътре нема скелети, ше е първата читава сделка с военна техника от 10.11.1989 г..... Ама надали - начинът, по който се случи - извиване на ръце, ултиматуми, после много шушу-мушу, много приказки, в началото говореха за едни пари, сега за наполовина - старият ми търгашки нос надушва характерния полъх на мъ рша...
6
 
13
 
27
Mavi Goz до: zelka007
преди 1 година
Самолетите са супер! А сделката - напрао юник! Спи спокойно - вече сме защитена отсекъде бела държава... ;) :lol:
3
 
10
 
26
Mavi Goz до: michaelis12
преди 1 година
Да-да, още малко и през 2025... Това да не са ти северните монголци... Ако наште още не са ги платили, сметай - до края на месеца кинтите вече ше са у сметките на Локхийд... Иначе - самальоти йок! А за такива работи ше има и бой по натовската каска на Боко, оти не може така да се саботира съвместимостта на едиквоси... ;) :lol:

Още от Икономика и политика
Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?