IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16

Липсата на национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора са сред мотивите на президента

14:44 | 23.07.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

"Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", се казва в мотивите на президента. 

Според президента особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание.

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", става ясно още от мотивите на държавния глава. 

Припомняме, че през миналата седмица след повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът одобри сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора със 124 гласа "за" и 83 гласа "против". ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав. 

Преди две седмици Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета  F-16 блок 70. Според Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред). Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. 

В началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 16
khao
преди 4 години
един ред и пак проблем да го разбереш :):) и да знаеш само твоя глас го е избрал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 15
michaelis12
преди 4 години
еми явно не е се тая, щот е президент в момента !! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 20
khao
преди 4 години
има 80% идеотее като тебе , та дали си гласувал или не за тоя *** е се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 22
khao
преди 4 години
малийй, ква тролска активност е настанала тук последния час ... мишето е активизирал всичките си 30 профила, само дегенерата аба се губи някъде... сигурно се шиба с импа! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 30
michaelis12
преди 4 години
ми нема как да съм руски, защото съм гласувал за тоя горе именно за тва дет прай в момента и ше гласувам за него оше пеесе пъти ако треа .... :)) Колко и да не им се иска на ваща тролска клиника ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 34
Sokratus
преди 4 години
Е как ти е пРезидент! Та ти си руски гражданин, а там президента е само един - Снажен и Висок -120см с вдигнати ръце!Но като се качи на откраднатите пари и ядрените ракети става към 4м!хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 66 rate down comment 35
michaelis12
преди 4 години
брао, тва е президент не лукуа глаа, не путтка с усмивка кат Плюввнята педдала доллен ... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 17
Whitestar
преди 4 години
Нашенецът винаги е споциалист по всичко! Това обаче често му играе лоши шеги. Вероятно някой ден трабва да научим, че не всеки въпрос може да се реши на обществено обсъждане, поради липса на компетенции при обикновения човек по всеки въпрос. В тези случай, трябва да се зсилва силата на самите закони, да се приложат универсалните принципи, вместо да се обсъждат подробностите по тлаки, седенки и кръгли маси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 65
khao
преди 4 години
Защо му плащаме заплата на РР!?!----зада има за нови рокли на джигита Деса, че кой се вози в луксозна кола скъсан, а? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 70
Sokratus
преди 4 години
Резидента в кация срещу Република България!Защо му плащаме заплата на РР!?!Да си зачислим към Министерство иностранных дел Российской Федерации!Така и така върши работа само на тях, поне да не ни е в тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още