IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отново провокира с ракетни тестове

Ракетите с малък обсег са били свалени рано сутринта в сряда близо до крайбрежния град Вонсан

09:12 | 31.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Една седмица след подобен тест военните на Северна Корея изстреляха още две ракети с малък обсег според южнокорейски източници. Ракетите са били свалени рано сутринта в сряда (местно време) близо до крайбрежния град Вонсан, съобщи информационната агенция Yonhap, позовавайки се на генералния щаб на Южна Корея. Според информацията снарядите са прелетели около 250 километра и са достигнали височина от 30 километра.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея - която многократно е тествала атомни бомби в миналото - да изстрелва балистични ракети с къс, среден и дълъг обсег. Такива ракети обикновено са ракети земя-земя, които могат да носят конвенционална, химическа, биологична или ядрена бойна глава.

„Ако наистина се окажат балистични ракети, това би нарушило санкциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви министърът на отбраната на Япония Такеши Ивея, говорейки за няколкото неидентифицирани снаряда. Той определи ракетните изпитания като „много тъжен инцидент“.

Според информационната агенция Kyodo ракетите не са приземени в японски води. Двете ракети с малък обсег не са заплаха нито за САЩ, нито за техните съюзници, цитира CNN американски правителствен служител.

Само преди няколко дни севернокорейските военни са тествали две ракети с малък обсег на действие. Ръководството в Пхенян направи това в отговор на военни учения в Южна Корея. Ръководителят Ким Чен-ун е надзиравал лично изстрелването на ракетите, твърдят държавните медии.

Ким обвини Южна Корея, че не е искрена. Страната говорела за мир, но тайно си набавяла оръжия за нападение и провеждала военни учения със съюзници.

Въоръжените сили на Южна Корея и САЩ планират съвместни военни обучения и маневри за август. Те редовно се оценяват от Пхенян като провокация и подготовка за атака. В момента американската армия е разположила около 28 000 войници на южнокорейска територия. Междувременно Южна Корея бе подложена на напрежение от севернокорейските държавни медии. Ракетният тест бил част от демонстрация на мощ, „за да се изпрати сериозно предупреждение", пишат севернокорейски вестници.

Правителството на САЩ, което в момента се опитва да договори със Северна Корея нови правила за програмата ѝ за ядрени оръжия, реагира предпазливо на действията на Пхенян. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта в петък, че поддържа добри отношения с Ким Чен-ун. „Те всъщност не са тествали нищо, освен малки ракети (...) нещо, което мнозина тестват", каза Тръмп тогава.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още