IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай е валутен манипулатор

Въпреки че решението на Министерството на финансите е символично, то подчертава колко бързо се влошават отношенията между Пекин и Вашингтон

08:51 | 06.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ: Китай е валутен манипулатор

Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви вчера в комюнике американският финансов министър Стивън Манучин, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че решението на Министерството на финансите е до голяма степен символично - потенциалните наказания са по-малко наказателни от стъпките, които Тръмп вече предприе срещу Китай - това подчертава колко бързо се влошават отношенията между двете най-големи икономики в света. Този ход срина пазарите, като фючърсите на индекса S&P 500 се свиха с почти 2% в един момент, макар че сътресенията отслабнаха, когато Китай определи по-силното от очакваното ниво за юана при ежедневното му определяне.

В понеделник Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни. Индексът S&P 500 отбеляза най-големия си спад за годината, а активи убежища, включително облигации и йената, поскъпнаха. Акциите отново се понижиха във вторник, въпреки че юанът започна да постъпва, а йената – да поевтинява.

Китай, който в исторически план контролира валутата си, юана, позволи в понеделник достигането до най-ниското й равнище спрямо долара от над десет години. Оншорният юан премина границата от 7 за щатски долар и се търгуваше на ниво от 7,05. По-късно американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, като отбеляза в туит: „Това е голямо нарушение, което ще отслаби страхотно Китай след време“.

Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара в понеделник стана дни, след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.

За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 50 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Крадеца вика - "дръжте крадеца" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още