IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от десетилетие: Повече от 7 юана за 1 долар

Централната банка напълно даде зелена светлина за обезценяване на юана, пояснява анализатор

10:40 | 05.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай отговори на заплахата на Доналд Тръмп за налагане на нови мита с поредната ескалация на търговския спор в понеделник, оставяйки юана да се понижи до най-ниските нива от повече от десетилетие и молейки държавните компании да спрат вноса от САЩ на селскостопански продукти, предава Bloomberg.

Китай остави днес курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие. Това може би е сигнал, че Пекин би бил готов да толерира още по-голямо отслабване на националната валута на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ.

Рязкото обезценяване на юана с 1,4 на сто бе отчетено няколко дни, след като американският президент Доналд Тръмп изненада пазарите, заричайки се да наложи от 1 септември мита от 10 процента на оставащия китайски внос за 300 млрд. долара, който досега бе незасегнат от търговската война. Това изявление рязко прекъсна краткото едномесечно примирие в конфликта. 

Народната банка на Китай (китайската централна банка) даде ранен тласък на пазара, понижавайки среднодневния референтен курс до 6,9225 юана за долар - най-ниското ниво от декември 2018 година.

„Днешният фиксинг бе последната линия в пясъка. Централната банка напълно даде зелена светлина за обезценяване на юана", посочва пазарен анализатор.

Този ход вероятно още повече ще раздразни Тръмп, който разкритикува Пекин, че управлява несправедливо своята валута и не успява да спази обещанията за закупуване на повече американски култури. 

В началото на търговията на борсите в континенталната част на страната китайската валута се котираше при 6,9999 юана за долар и малко след това отстъпи до 7,0300 юана за долар, губейки 1,4 на сто от стойността си. Това е първият път, когато юанът минава прага от 7:1 спрямо долара от 9 май 2008 година. 

В офшорната търговия юанът отстъпи до рекорден минимум от 6,9875 юана за долар, макар по-късно леко да се възстанови до курс от 6,9793. На фона на ескалиращия търговски конфликт, който оставя на Пекин малко причини да поддържа стабилност на валутния курс, анализаторите очакват юанът да продължи да поевтинява.

Равнището от 7 юана за долар няма икономическо значение, но може отново да привлече вниманието на Вашингтон към въпроса за валутния курс, отбелязва AP, цитирана от БТА.

Американското министерство на финансите обвини през май Пекин във валутни манипулации и заяви, че следи внимателно действията му. Китайските лидери обещаха да избягват обезценяване с цел по-добри конкурентни позиции. Регулаторните органи обаче се опитват да направят контролирания от държавата курс по-податлив на пазарните сили, които в момента оказват натиск върху китайската валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Китайската централна банка (КЦБ) работи по грешен начин и се създават щети. Девалвацията на юана е последица от практиката КЦБ да работи по грешен начин.Спасението на Китай от катастрофална криза е възможно, когато КЦБ работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 4 години
Много яко - с едно решение, китайците неутрализираха митата наложени им от Тръмп. Даже и още по-малко вносни стоки ще купуват. Единствено което е добро за САЩ, е че в бюджета ще имат пари и няма да се молят на конгреса да разшири мораториума. Че иначе фалит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти чак сега ли разбра че като цяло не трябва да слушаме руснаците ! :):) Квото кажат руснаците че е добро за нас, трябва да правим точно обратното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
марин
преди 4 години
В началото на годината виден руски държавник ни съветва да обвържем курса на лева с този на юана. Добре, че не го послушахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още