IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 760 пункта и записа най-лошия си ден от началото на годината

Всички основни американски индекси отбелязаха най-големия си процентен спад за 2019 г.

23:58 | 05.08.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси приключиха първия ден от новата седмица с рязък спад на фона на засилването на търговската война между двете най-големи икономики в света, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 767,27 пункта от стойността си и завърши търговията на ниво от 25 717,74, след като в един момент от сесията записа спад от 961,63 пункта. Широкият измерител S&P 500 загуби близо 3% от стойността си и финишира на ниво от 2844,74 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite заличи 3,5% от стойността си до ниво от 7 726,04 пункта.

И трите индекса записаха най-големия си процентен спад тази  година. S&P 500 вече е с повече от 6% под рекордния връх, който достигна едва миналия месец.

Nasdaq се понижи за шеста поредна сесия, което е най-дългата му губеща серия от края на 2016 г. S&P 500 също записа шести пореден ден на спад. Dow финишира на червена територия за пети пореден ден. Движението на индексите се дължи на разпродажби, започнали миналата седмица, когато американският президент Доналд Тръмп заплаши с налагането на нови мита върху останалите незасегнати китайски стоки, а Федералният резерв не даде сигнал, че ще бъде толкова агресивен, колкото се надяваха пазарите, в предотвратяването на забавяне на икономиката.

Apple поведе загубите сред компаниите, които могат да загубят най-много от нов кръг мита, като отписа 5,2% от стойността си. SPDR S&P Retail ETF (XRT) завърши сесията с понижение от 2,2%, тъй като новите мита ще засегнат стоки като облекла, електроника и играчки. Книжата на Nike поевтиняха с 2,7%, а тези на Macy’s и Best Buy отписаха съответно 3,1% и 3,5% от стойността си.

Цената на акциите на FedEx се понижи с 4%. Книжата на Caterpillar и Boeing поевтиняха съответно с 2,3% и 2,5%. Цената на акциите на компании за полупроводници като Micron Technology, Skyworks Solutions и Advanced Micro Devices се понижи най-малко с 4,4%.

„Сега имаме търговска ситуация, която излиза от релси, тъй като страничните ефекти се умножават заради засиленото използване на мита и само се отдалечаваме още повече от някакво решение с китайците“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group. „Политиката на използване на мита като инструмент за справяне с легитимните ни спорове с китайците напълно се провали“, допълни той.

Китай, който в исторически план контролира валутата си, юана, позволи достигането до най-ниското й равнище спрямо долара от над десет години. Оншорният юан премина границата от 7 за щатски долар и се търгуваше на ниво от 7,05.

По-късно американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, като отбеляза в туит: „Това е голямо нарушение, което ще отслаби страхотно Китай след време“.

Bloomberg съобщи, че Китай е поискал от държавните компании да замразят вноса на американски земеделски стоки.
Това се случва, след като Тръмп обяви миналата седмица, че САЩ ще наложат мита от 10% върху китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара. Митата ще влязат в сила от 1 септември. Съобщението на Тръмп беше направено, след като китайски и американски официални представители обсъждаха търговията по-рано миналата седмица на фона на усилията на двете страни за възобновяване на преговорите.

В понеделник инвеститорите се насочиха към традиционни активи-убежища като облигациите и златото на фона на несигурността. Доходността от 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,718% и достигна най-ниското си ниво от ноември 2016 г. Доходността по 30-годишните облигации също намаля до 2,264%.

Златото достигна най-високото си ниво от над шест години насам. Американските фючърси върху ценния метал с доставка през декември прибавиха 1,25% към стойността си и достигнаха ниво от 1475,70 долара за тройунция.

Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-доброто мерило на страха на пазарите, скочи с 36%, като надхвърли прага от 23 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,54% в късните часове до 97,55 пункта. Еврото поскъпва с 0,81% до 1,1199 долара, а паундът поевтинява с 0,12% до 1,2137 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,53% до 106,02 йени.

На стоковите пазари цента на международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, се понижи с над 3% на фона на притесненията за растежа на световната икономика и възможното ограничаване на търсенето на суров петрол от САЩ и Китай, които са най-големите купувачи в света, заради ескалацията на търговското напрежение.

Фючърсите върху Брент отписаха 2,08 долара от стойността си и достигнаха 59,81 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 97 цента до 54,69 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Тези доходи......не кореспондират с разходите. Пак изплува Задлъжняването. Все по-дълбоко. Потъваме. ...Ако може едно имане да се приеме като добра новина, Вода има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Dow Jones изтри над 760 пункта и записа най-лошия си ден от началото на годината...А имаше тема, кога сме очаквали поредната икономическа криза. 'Ми ето я. Почна. Откак Тръмпоний скочи на Китай. Това са първите отблясъци на Пожара, в който, мада кинти, ще станат на пепел. Все пак, началото се оказа тази, 2019-та, година. Пожарът вече гори, а лихвите на ФЕД ... ами почти няма накъде вече, освен силно отрицателни да станат, задейства се ПОВ за свиване на международната търговия, а Китай - как мислите, би ли отказал, излизайки победител от водата, да отнеме лидерството на Щатите? Вижда ае, не знаят, какво да правят с такава отговорност. И наблягат на простотиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Аз пък когато нещо пада купувам. Точно този ден направих парчки и то доста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Това е твърде възможно!Но ако всеки търси пари, защо лихвите не се качват, а дори искат да ги свалят!?! И централните банки наляха над $5 трлн и пак не стигат!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Като гледам ти си готов!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Хората разчитащи на доходи от заплата усещат най-силно инфлацията, защото техният доход почти никога не нараства с темпа на инфлацията т.е на реалната инфлация, а не лъжливите статистики. Инфлацията значи "% нарастване на паричната маса" и това няма нищо общо с цените... Цените растат в резултат на увеличение на парите в обръщение и това няма нищо общо с търговски войни и други такива. Ниската цена на петрола сега прикрива доста успешно огромната инфлация от последното десетилетие, но това няма да продължи вечно и тогава се подгответе за велика катастрофа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
От страницата на НСИ:Публикувано на: 16.04.2019 - 11:00През 2018 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 6 013 лв. и нараства със 7.6% спрямо 2017 година.През 2018 г. българските домакинства са изразходвали 5 772 лв. средно на лице, което е с 10.6% повече в сравнение с 2017 година.Реалната инфлация е към 10% или в момента имаме стагфлация. Реално доходите са паднали 4% за 2018 ако мерим покупателната способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Само, че инфлацията не е 2%, а по-скоро 10% и когато рецесията започне ще чукне 20% и нагоре... Дори и ако погледнем данните на НСИ НСИ твърди, че цената на живота поскъпва с 10% годишно, а не с 2%. Дори синдикатите индексират нужните доходи за нормален живот с около 10-на % годишно. Великата Депресия няма нищо общо с това, което предстои... По скоро трябва да погледнем към Турция и Венецуела за да имаме идея за това, което предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Защото на Запад в момента, фондове, банки, всичко почва трескаво да събира пари, кой от където може. Който до вчера е влачил плащания, в момента нервно си ги търси, на момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Ами как, мисли малко. При криза, имаш спад в икономиката, от там в търговия, обороти, поръчки, всичко. Хората ограничават покупки, потребление. И изведнъж ти си производител, с кредит. Банката иска всеки месец да плащаш. Но ти нямаш парите. Банката слага на тезгяха всичко и продава. Колкото до спекулациите, за кеша, и инфлацията,стадото вече веднъж беше бито 2008 ***, и помни. Правени са опити с наливането на пари, и се видя че хората бягат от кредити, защото инстинктивно спестяват, за лоши времена. Така че и 100 години да наливат, по лошо става, защото Европа не е Япония. Япония е хомогенно общество, там всички са като машинки. Докато в Европа е блато от затъващи икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още