IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отговори на очакванията и сви основните лихви с 25 базисни пункта

Централната банка на САЩ обясни решението си с последиците от глобалното развитие на икономическите перспективи, както и със приглушения инфлационен натиск

21:26 | 31.07.19 г. 5
<p>
	Управителят на Фед Джером Пауъл.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ понижи своята основна лихва с 25 базисни пункта в сряда, като банкерите подчертаха, че това не е мярка срещу проблеми с икономиката, а за да избегнат бъдещи такива, съобщава CNBC.

На фона на интензивния политически натиск от страна на президента Доналд Тръмп и пазарните очаквания Федералната комисия по отворените пазари понижи целевия диапазон за лихвения процент за кредитите от 2% до 2,25% или  с 25 базисни пункта спрямо предходното ниво. 

Комисията се позова на „последиците от глобалното развитие на икономическите перспективи, както и на приглушения инфлационен натиск.“

Фед определи настоящото състояние на растеж „умерено“, а пазара на труда „силен“, като това все пак не спря централната банка да разхлаби паричната си политика.

Въпросният лихвен процент е обвързан с повечето форми на потребителския дълг и вероятно почти веднага ще окаже влияние върху намаляването на разходите за кредити.

Фед също остави отворена вратата за бъдещи съкращения, заявявайки, че ще „действа, както е уместно, за да поддържа разширяването“, докато продължава да оценява актуалните данни.

При гласуването относно свиването на лихвите се въздържаха управителят на Фед Канзас Естер Л. Джордж от Канзас Сити и Ерик Роузнгрън, който ръководи звеното на Фед в  Бостън.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп търси редуциране на лихвите с 50 базисни пункта, така че остава да се разбере дали облекчаването ще доведе до нови негови критики в посока гуверньорът на Фед Джером Пауъл.

Решението за свиване на лихвите е първото подобно от 16 декември 2008 г., когато американската икономика пострада заради финансова криза, която заплаши да смаже световната икономика.

Тогава Комисията трябваше да свие основния лихвен процента с 1% надолу до диапазона от 0% -0,25%, където остана в продължение на седем години.

Фед заяви, че намалението на лихвите трябва да помогне за връщането на нивото на инфлацията до целта от 2%, но несигурността по отношение на тази перспектива остава.

Подчертавайки решението си за облекчаване на политиката в целия борд, Фед също така заяви, че ще спре да намалява своя портфейл от облигации от 1 август, два месеца преди първоначално предвидения старт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Въпросът е, откъде купува, явно е добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
eboyanov
преди 4 години
Sandy, ако Сащ искаха да срутят еврото, то им е доостатъчно да свалят лихвите по наемане на долара извън страната. В момента еврото е с отрицателни лихви, което значи че губиш ако инвестираш в евро. Сащ бутат лихвата за заемане на долари на национално ниво за да избегнат финансова криза, която диша в врата на глобалната икономика. В евтини валути никой не инвестира. Т.е. евротосамо се бута надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
ratten
преди 4 години
санди, ти друсаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 30
studioaa
преди 4 години
Както и предполагах еврото тръгва с курс под 1$ и неговият крах е вероятно близо. А тези кенсиански простотии за валутни войни ще ги оставя на илитератите наивници да им се връзват и коментират. Еврото не струва и 0.5$ неговият курс е силно манипулиран - само че в посока силно нагоре от реалната стойност. Германия е тотално фалирала и новата марка ще има мощта на аржентинското песо и венецуелския боливар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 16
Sandy
преди 4 години
Валутната война между долара и еврото се разгаря. САЩ няма да се оставят на мръсните политики на ЕЦБ да разиграват с години ниските лихви, което постоянно подпира долара нагоре и вреди на американската икономика. Тепърва ще става интересно, щот това сега е вдигнат и размахан пръст към ЕЦБ, че ако продължават да накланян еврото надолу, ще има ответен удар под кръста. Идат тежки дни за ЕС, защото, ако ЕЦБ държи и управлява един лост за манипулации на валути, то ФЕД държи останалите 9 лоста. Борбата за оцеляване на ЕС ще продължи, но докога, един Господ знае. Реално и в САЩ нещата не са розови, но те са световни измамници и манипулатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още