IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 760 пункта и записа най-лошия си ден от началото на годината

Всички основни американски индекси отбелязаха най-големия си процентен спад за 2019 г.

23:58 | 05.08.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси приключиха първия ден от новата седмица с рязък спад на фона на засилването на търговската война между двете най-големи икономики в света, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 767,27 пункта от стойността си и завърши търговията на ниво от 25 717,74, след като в един момент от сесията записа спад от 961,63 пункта. Широкият измерител S&P 500 загуби близо 3% от стойността си и финишира на ниво от 2844,74 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite заличи 3,5% от стойността си до ниво от 7 726,04 пункта.

И трите индекса записаха най-големия си процентен спад тази  година. S&P 500 вече е с повече от 6% под рекордния връх, който достигна едва миналия месец.

Nasdaq се понижи за шеста поредна сесия, което е най-дългата му губеща серия от края на 2016 г. S&P 500 също записа шести пореден ден на спад. Dow финишира на червена територия за пети пореден ден. Движението на индексите се дължи на разпродажби, започнали миналата седмица, когато американският президент Доналд Тръмп заплаши с налагането на нови мита върху останалите незасегнати китайски стоки, а Федералният резерв не даде сигнал, че ще бъде толкова агресивен, колкото се надяваха пазарите, в предотвратяването на забавяне на икономиката.

Apple поведе загубите сред компаниите, които могат да загубят най-много от нов кръг мита, като отписа 5,2% от стойността си. SPDR S&P Retail ETF (XRT) завърши сесията с понижение от 2,2%, тъй като новите мита ще засегнат стоки като облекла, електроника и играчки. Книжата на Nike поевтиняха с 2,7%, а тези на Macy’s и Best Buy отписаха съответно 3,1% и 3,5% от стойността си.

Цената на акциите на FedEx се понижи с 4%. Книжата на Caterpillar и Boeing поевтиняха съответно с 2,3% и 2,5%. Цената на акциите на компании за полупроводници като Micron Technology, Skyworks Solutions и Advanced Micro Devices се понижи най-малко с 4,4%.

„Сега имаме търговска ситуация, която излиза от релси, тъй като страничните ефекти се умножават заради засиленото използване на мита и само се отдалечаваме още повече от някакво решение с китайците“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group. „Политиката на използване на мита като инструмент за справяне с легитимните ни спорове с китайците напълно се провали“, допълни той.

Китай, който в исторически план контролира валутата си, юана, позволи достигането до най-ниското й равнище спрямо долара от над десет години. Оншорният юан премина границата от 7 за щатски долар и се търгуваше на ниво от 7,05.

По-късно американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, като отбеляза в туит: „Това е голямо нарушение, което ще отслаби страхотно Китай след време“.

Bloomberg съобщи, че Китай е поискал от държавните компании да замразят вноса на американски земеделски стоки.
Това се случва, след като Тръмп обяви миналата седмица, че САЩ ще наложат мита от 10% върху китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара. Митата ще влязат в сила от 1 септември. Съобщението на Тръмп беше направено, след като китайски и американски официални представители обсъждаха търговията по-рано миналата седмица на фона на усилията на двете страни за възобновяване на преговорите.

В понеделник инвеститорите се насочиха към традиционни активи-убежища като облигациите и златото на фона на несигурността. Доходността от 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,718% и достигна най-ниското си ниво от ноември 2016 г. Доходността по 30-годишните облигации също намаля до 2,264%.

Златото достигна най-високото си ниво от над шест години насам. Американските фючърси върху ценния метал с доставка през декември прибавиха 1,25% към стойността си и достигнаха ниво от 1475,70 долара за тройунция.

Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-доброто мерило на страха на пазарите, скочи с 36%, като надхвърли прага от 23 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,54% в късните часове до 97,55 пункта. Еврото поскъпва с 0,81% до 1,1199 долара, а паундът поевтинява с 0,12% до 1,2137 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,53% до 106,02 йени.

На стоковите пазари цента на международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, се понижи с над 3% на фона на притесненията за растежа на световната икономика и възможното ограничаване на търсенето на суров петрол от САЩ и Китай, които са най-големите купувачи в света, заради ескалацията на търговското напрежение.

Фючърсите върху Брент отписаха 2,08 долара от стойността си и достигнаха 59,81 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 97 цента до 54,69 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 7
Andy`Z
преди 4 години
3% спад и вече говорите за апокалпсис.Хайде малко по-сериозно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
Ivan N.
преди 4 години
Няма да се случи така, просто защото в подобни кризисни ситуации никоя централна банка не изтегля кеша, а напротив, започва да налива в икономиката. ФЕД има какво да смъква и ще го направи, тоест от 2.5 до 0 има диапазон за действие, но нашите продъдени мозъци, управляващи ЕЦБ така и не си постигнаха мечтаните 2% инфлация и не помръднаха лихвените проценти нагоре. При една следваща криза Европае заприлича на Япония, при която нулевите лихвени проценти са факт от над едно десетилетие. Криза ще бъде на дълга, не на ликвидността или поне не в началото :) когато започнат да фалират банките ще стане интересно, но когато и държавите ги последват ще стане страшно. Като виждам колко въздух има за изпускане и колко дълг е емитиран на държавно ниво, най-вероятно това ще бъде най-голямата криза от Голямата Депресия насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
Ivan N.
преди 4 години
На 24Август2015 се сринаха индексите :) доста парички загубихме с един приятел на този ден... а имах и рожден ден даже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Т.е. смяташ, че кризата ще ликвидност. Ами ако централните банки пак напечатат пари - пуснат количествени улеснения, този път няма ли да има инфлация и то сериозна?И кеша да изгори!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
не ликвидност, а инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Ти наистина си невероятно наивен. Някой няма да притисне банката, а ще притисне теб - като първо ти намали заплатата заради спадналите приходи на работодателя ти, а второ цените веднага ще скочат след орязването на лихвите и връщането към експанзивна монетарна политика. Това ще стане почти веднага след началото рецесията официално. И така ти ще си между *** и наковалнята. В една ситуация на стагфлация към която се упътваме цените ще растат много по-бързо от доходите ти и това е рецепта за бърз фалит на длъжника... Това, което ние виждаме сега със спад на някой потребителски цени като цената на горивата ще се обърне тотално на 180 градуса след връщането към QE в Европа тази есен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Иначе вчера че ни биха като животни: биха ни като животни. Митата срещу Китай бяха само спусък. Ного нарастнаха индексите от 27 декемврий насам - ного - чупиха нови и нови рекорди - нямаше как да се мине без корекция - а август месец по принцип редовно носи подобни сътресения. Тоя спад е нищо - един друг август преди 4 години - Костенуркаджийската криза - Dow Jones се срина като по филмите за световен апокалипсис - с 15% за 10 минути... после цял ден се бори и завърши на -7%. Процентно това вчера нищо не беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
И как точно се "притиска" длъжник, който редовно си плаща вноските по кредитът според договорът? Или според тебе - бамката може да ти е дала 100 Б да си купиш дом, ама -макар ти да си коректен платец - има право утре да ти каже: "Бе връщай всички пари до седмица, щото ни трябват !!!"?Явно не разбираш тоже, че дългът на компании и държави също е разсрочен във времето. Страшно сте невежи и наивни някои - дето казвате например: "Ако утре Китай си поиска дълга, Америка ще фалира" - как точно се иска "утре" дълг под формата на облизвации, чийто матуритет е след 10 или 20 или 30 години? Можеш само да ги продадеш, ама на емитунта не му пука особено кой му държи облизвациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Защото, много компании оперират основно с дълг, и то голям. Този дълг е нараснал лавинообразно, като в момента, особено заради търговските конфликти, и съвкупност от фактори, вече става трудно с плащанията, между доставчиците. Банките в ролята си на лихвари, усещат накъде бие камбаната и полека лека ще започнат да притискат всички длъжници, който няма пари, ще му се продава, я бизнеса, я цеха, завода, халето, жилището.. Защото колкото повече се бавят, толкова по трудно после ще си съберат парите.. Извън България тази картинка вече започва да се заформя,но при нас ще дойде до една година. Дори и кварталния бакалин с малкото магазинче ще бъде в по добра ситуация, защото ще върти малък оборот и ще разполага с ликвиден кеш, и бързооборотна стока. Това се задава. Много хора бвха прилъгани да теглят кредити заради уж ниските лихви. Който не си е направил сметката, ще му бъде много тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Защо смяташ, че ще е криза на ликвидността?Искрено се интересувам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още