IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп налага 10% мита върху китайския внос на стойност 300 млрд. долара*

Покупките на американски селскостопански продукти от страна на Китай остава голямата пречка пред разрешаването на търговския конфликт

21:06 | 01.08.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ ще въведат 10-процентни мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара, считано от 1 септември. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в Twitter.

Става дума за продукти, които досега бяха пощадени от търговската война между Вашингтон и Пекин.

Тръмп обаче заяви, че преговорите ще продължат, за да се сложи край на търговския спор между двете страни. Той обвинява Пекин, че не е спазил две обещания - масово купуване на американски земеделски продукти и спиране на продажбите на фентанил. 

„Очакваме с нетърпение продължаването на нашия позитивен диалог с Китай относно търговската сделка и чувстваме, че бъдещето между нашите две страни ще бъде много светло“, заяви Тръмп в публикацията си в четвъртък.

Припомняме, че вчера приключи поредният кръг от търговските преговори между двете страни в Шанхай. Това бяха първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

От Белия дом заявиха в сряда, че срещите са „конструктивни“, а китайската страна е потвърдила ангажимента си да увеличи покупките на американски селскостопански продукти.

Търговската битка между двете най-големи икономики в света се проточи повече от година и половина, припомня CNBC. Тръмп шокира пазарите през май, като повиши митата от 10 на 25% за китайски внос на стойност 250 милиарда долара. Китай веднага си „отмъсти“ и заяви, че търговска сделка няма да бъде постигната, ако съществуващите мита не бъдат отменени.

Покупките на американски селскостопански продукти от страна на Китай остава голямата пречка пред разрешаването на търговския конфликт.

Според Тръмп, въпреки че китайската страна се е съгласила да купува такива стоки „в големи размери“, не го прави.

Междувременно Министерството на земеделието на САЩ потвърди продажбата за частен купувач в Китай на 68 000 тона соя за пазарната 2019/2020 година, предаде Ройтерс.

Това е първата подобна продажба от избухването на търговската война между двете най-големи световни икономики преди повече от година, след като в края на юни 2018 г. частен купувач купи 544 000 тона американска соя. Сделката е и първата, откакто Пекин предложи да изключи пет частни компании в страната от 25-процентовите вносни мита за американски култури, които ще влязат в сила до края на годината, уточнява БТА.

Не се очакват обаче големи сделки, тъй като свинекомплексите в Китай, които са най-големият потребител на соя, силно намалиха отглежданите животни заради епидемията от Африканска чума по свинете.

Китайски държавни компании са купили около 14 млн. тона американска соя, откакто президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин първоначално постигнаха примирие в търговския конфликт през декември. Досега обаче са транспортирани по-малко от 10 млн. тона

*Обновена в 22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
И ко стана сега, великата аграрна бензиностанция САЩ официално призна, че не става само с високи технологии в комисионните, консултантските услуги и уолстрита, а трябва и зоб да се продава на завишена цена :D По възможност заразен с някой грип или чума...Сега пак ще почнат да реват как им е скъп долара и износа не върви и естествено някой друг ще им е виновен. Но най-виновен ще е ретроградния меркурий, нал тъй :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
така е смелчаго, и Митьо пищова е умен и смел мъж, даже и двамата основно се занимават с организиране на конкурси за красота ... те до там е докарахме ние "страхливците", избрахме имбeцили да ни управляват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
умен е смел мъж е Тръмп. страхливците и подлизурковците го наричат ***.но да знаят тези страхливци, че обратен път няма, да се нагаждат в новата обстановка, да не останат без стол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Minka
преди 4 години
Китай си пазарува соя от Бразилия, те поне не ги изнудват. А цената на соята е толкова по-ниска през последната година. Умен е тоя Тръмп: съсипа си сам змеделието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 39
studioaa
преди 4 години
Разумен ход на президента Тръмп. Трябва да се наложат и мита на немските коли износ за Америка задължително. Все пак след като ние антикомунистите искаме революция срещу европейския комунизъм, пардон съюз ние сме малко и имаме нужда от външна помощ или от могъща икономическа криза и голяма инфлация, която да ни помогне да дойдем на власт... Скоро ще трябва да се сбогувате с еврохомосъюза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
Според Тръмп, въпреки че китайската страна се е съгласила да купува такива стоки големи размери, не го прави.Ако не сте разбрали долнопробен рекетьор и продавач на соя през Туитър е Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Покупките на американски селскостопански продукти от страна на Китай остава голямата пречка пред разрешаването на търговския конфликтСъвременна Америка не е основана от Рузвелт, не от Линкълн, не от т.н. Отци основатели, а на 11-ти сeптември от другаря Дик Чейни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още