IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се надява на положителна среда за търговските преговори

До началото на разговорите никоя от страните все още не е изпълнила обещаните "жестове на добра воля"

15:43 | 29.07.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Китай изрази днес надежда, че САЩ ще изпълнят ангажимента си и ще създадат положителна среда за търговските преговори в Шанхай по-късно тази седмица. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин на редовен брифинг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преговорите между търговски делегации на САЩ и Китай са планирани за 30 и 31 юли в Шанхай. Това са първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

Според запознати с разговорите източници мащабен пробив по точките, довели до прекъсване на преговорите между Вашингтон и Пекин в началото на май, е малко вероятен за постигане. Тогава САЩ настояваха азиатската страна да се ангажира с правни промени, за да защити интелектуалната собственост, а Пекин искаше в замяна Вашингтон да премахне всички мита.

Американският президент Доналд Тръмп вече отклони нагласите за значителен напредък в отношенията между САЩ и Китай. „Не знам дали те смятат да постигнат сделка“, посочи той в петък. „Може би имат намерение, може би не“, добави лидерът на САЩ, цитиран от WSJ и Bloomberg TV Bulgaria.

 Представители на властите и бизнеса се надяват, че Вашингтон и Пекин ще успеят поне да уточнят ангажиментите си за "жестове на добра воля" и да разчистят пътя за следващи преговори. Това включва китайските покупки на американски селскостопански стоки, и разрешение от американските власти компаниите да възобновят продажбите на някои продукти за китайския технологичен гигант Huawei.

Тръмп заяви в края на миналата седмица, че Китай може би не иска да подпише търговска сделка, докато не минат президентските избори в САЩ през 2020 г. с надежда да договорят по-благоприятни условия с друг президент.

За повече от година двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса за милиарди долари. На срещата на върха в Осака Тръмп и Си договориха възобновяване на преговорите за търсене на решение на търговските противоречия, които бяха спрени през май, след като Вашингтон обвини Пекин в отстъпление от вече договорени точки.

След срещата американският държавен глава заяви, че ще се въздържи от налагане на нови мита за оставащата част от китайския внос за американския пазар на стойност 300 млрд. долара и ще смекчи някои от ограниченията за Huawei, ако Пекин купува американски селскостопански стоки.

Оттогава Китай сигнализира, че ще позволи китайски компании да купуват безмитно селскостопански стоки от САЩ. Вашингтон пък насърчи компаниите да кандидатстват за изключение от забраната за продажби на Huawei и посочи, че ще даде отговор на заявленията им през идните няколко седмици.

До началото на преговорите обаче никоя от страните все още не е изпълнила обещаните "жестове на добра воля", отбелязва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още