IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девалвацията на юана - нож с две остриета

Oскъпяването на вноса ще принуди Пекин да плаща повече за импортирания от него петрол

16:23 | 07.08.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Оставяйки валутата си да се обезцени, Китай отвори нов фронт в търговската война срещу Вашингтон, който може да намали последиците от американските наказателни мита, но и крие риск да сложи прът в колелото на икономиката, която и без това губи скорост.

Китайската валута в понеделник мина под символичния праг от 7 юана за 1 долар - най-ниското си равнище от 11 години. Съединените щати отвърнаха на удара, като обвиниха официално Пекин, че манипулира своята валута. Обвинението бе отхвърлено от китайската централна банка, която фиксира всеки ден курса на юана спрямо долара.

Пекин "категорично не приема" тези обвинения. "Американската страна не взе предвид фактите и определи по неразумен начин Китай за валутен манипулатор", реагира институцията в комюнике.

Предния ден управителят на китайската централна банка И Ган заяви, че страната "няма да се впусне в конкурентна девалвация" и "няма да използва обменните курсове. . . за да се изправи срещу външните проблеми като търговските разногласия". Китайската централна банка "се ангажира да поддържа обменния курс на юана на разумно и  стабилно равнище", каза той.

Някои анализатори обаче са на мнение, че Пекин би могъл да остави своята валута да се обезцени още повече, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Себастиен Рикси.

Изтичане на капитали

Китай "е готов да толерира едно ново обезценяване на юана на фона на ескалирането на търговските напрежения със Съединените щати", подчертава икономистът Бо Чжуан от консултантската компания TS Lombard.

Пекин, който контролира плътно валутата си, фиксира всеки ден обменен курс, от който разрешава отклонение от около 2%.

Във вторник този курс бе фиксиран на 6,9683 юана за 1 долар - с 0,66% по-нисък от предходния ден. Това е най-ниското равнище на китайската валута от май 2008 година. Малко преди 16 ч. местно време във вторник (11 ч. българско време) 1 долар се разменяше за 7,0681 юана на офшорния пазар.

Това рязко понижение е "очевидният резултат от една активна намеса" на централната банка с цел благоприятстване на китайския износ и намаляване на последиците от повишаването на американските мита върху китайските стоки, коментира Бо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък възобнови търговската война срещу Пекин, обявявайки намерението си да разпростре допълнителните мита върху почти целия внос от Китай от 1 септември.

Само че дори едно силно обезценяване на юана няма да може да компенсира напълно влиянието на търговската война, предупреждава икономистът Тао Ван от банка UBS. Стратегията за девалвиране би могла да се окаже контрапродуктивна за Пекин, който, тъкмо обратното, се стреми от 2015 година да стабилизира своята валута, за да предотврати изтичането на капитали.

Китайската централна банка "няма да остави юана да отслабне прекалено много", тъй като това би имало "тежки и дестабилизиращи последици за икономиката" в контекста на забавяне, предупреждава Стивън Инс, анализатор от специализираната компания за търговия с активи Vanguard Markets.

1 трилион долара

Едно понижаване на обменния курс води до оскъпяване на вноса, което ще принуди Пекин да плаща повече за внасяния от него петрол.

Икономическият растеж на Китай се забави през второто тримесечие на годината до 6,2% - най-ниското му равнище от най-малко 27 години.

В този контекст стабилността е приоритет за китайските власти с наближаването на една дата с голямо символно значение - 1 октомври, 70-ата годишнина от създаването на комунистически Китай.

Пекин "вероятно ще се опита да предотврати каквото и да било прекалено голямо понижаване или непостоянство на курса на юана, упражнявайки стриктен контрол върху капиталите", обяснява Марк Собъл, бивш служител на министерството на финансите на САЩ при републикански и демократически администрации.

За сметка на това Китай би могъл да засили натиска върху Съединените щати, намалявайки своята "планина" от американски държавни облигации, която е оценявана на повече от 1 трилион долара.

"Повечето хора не мислеха, че китайците ще използват валутното оръжие, а те го употребиха, с хирургична прецизност", отбелязва Стивън Роуч, изследовател от Йейлския университет, цитиран от агенция Bloomberg.

"Те обмислят и други опции и не може да бъде изключена тази с облигациите", предупреждава той, припомняйки, че Китай е най-големият кредитор на Съединените щати.
Пекин вече намали портфейла си от американски държавни облигации, който е на най-ниското си равнище от две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 4 години
А имаш ли идея защо Румъния девалвира леята всяка година ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
То се случи но след като всички пари за втора пенсия бяха конфискувани... Наистина МФ конфискува парите в ЧПФ ще има достатъчно пари, за да превалутира жилищните кредити иначе няма как да стане. В Унгария а тази конфискация стана през 2011. Инвеститорите разбира се не третърпяха никакви загуби, а само данъкоплатците... Винаги в състояние на криза първи го отнасят данъкоплатците, а не банките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 4 години
Спомням си как преди години в Унгария (като най-типичен пример) банките бяха принудени от правителството да превалутират огромна част от заемите в евро и швейцарски франкове. Курсът бе крайно неизгоден за банките и те понесоха големи загуби тогава. На практика се случи това, което ти твърдиш, че не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Унгария всъчщност евровите/швейцарски франк жилищни кредити във форинти, но това стана след като унгарската държава плати около 15 милиарда евро обезщетение и пропуснати ползи на банки и инвеститори. Унгарците загубиха всичките си пари за втора пенсия... У нас ще трябват минимум 5 милиарда евро за това? Откъде ще се намерят или у нас ще се опразнят пенсионните фондове? А тази партия, която го направи ще има ли шанс да дойде на власт някога след това или дори да влезе в парламента??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Всички жилищни кредити имат клаузи за превалутиране в евро ако са левови и БНБ смени курса. Превалутирането на евров дълг в левов е назаконно и МФ ще трябва да обяви банкрут преди да го направи... Не си мисли, че е толкова лесно да ограбиш инвеститорите дори и да имаш цялата власт в страната не можеш да ги пипнеш с пръст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Vesko94
преди 4 години
Винаги има възможност кредитите да се превалутират преди евентуално освобождаване на лева. Но не го мисли, едва ли ще се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Няма смисъл от девалвация на лева, защото еврото е много слабо т.е. с 35% по-евтино от преди 10-на години. Еврото е най-слабата основна валута в света, то е по-слабо даже от паунда и от индийската рупия... В ес валутната девалвация с цел стимулиране на износа е забранена и нито една страна не може да го направи без значение дали има валутен борд или не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Големите като се блъскат и бият, малките направо падат и умират. Държавичката ни няма да издължи, ке се срине. Не остава много време до цирка, купола, на който ще падне с гръм и трясък върху стадото овце от БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Sandy
преди 4 години
Да очакваме ли 1 E - 3 лева ? БНБ си е запазила това право при нужда. Пише го в клаузите на договора за Валутния борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Много добра идея даваш наистина. Така ако например левът стане с 25% по евтин от еврото(например) 12 милиарда евро жилищни кредити ще станат неизплатими, защото това би увеличило вноската по жилището с 40-50% месечно... И сега като започне спиралата имотките се сринат с 90% и родните ни банки ще трябва държавата да ги спасява с новите лихви и новия лев... Ти какво планираш да ограбиш толкова семейства от мечтаното им жилище или ти имаш голям кредит и искаш инфлация, за да не го плащаш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още