IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vokswagen ще плати 97 млн. долара в САЩ за неверни данни за икономия на гориво

Концернът съобщи, че ще компенсира водачите на автомобилите в рамките на споразумението

23:05 | 30.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Volkswagen AG ще ревизира етикетите „икономични на гориво“ на редица бензинови модели и ще плати 96,5 млн. долара на шофьорите, след като разследване установи, че софтуер, оптимизиращ ефективността по време на тестове, не можел да постигне същото при шофиране в реална обстановка, предава Bloomberg.

Съвместното разследване на Американската агенция за екологична защита (EPA) и Калифорнийския борд за въздушни ресурси е установило, че автомобилната компания е оборудвала близо един милион автомобила със софтуер на трансмисията, водещ до промени на двигателя при тестовете на EPA, които „понякога оптимизират икономията на гориво и парникови газове по време на теста, но не и при нормални условия на шофиране“, съобщи агенцията в комюнике.

През 2015 г- Volkswagen призна, че е мамила американските регулаторни органи при тестове на вредните емисии,отделяни от дизеловите му автомобили. След като задели около 32 млрд. долара за разрешаването на съдебните дела и изплащането на обезщетения, автомобилната компания е изправена пред нови обвинения от недоволни инвеститори и клиенти, свързани със скандала.

При най-новото разследване е било установено, че софтуерът на трансмисията е намалявал икономията на гориво в около 98 хил. бензинови автомобила с една миля на галон, съобщава EPA. Сред засегнатите коли са редица седани и джипове от модели между 2013 и 2017 г., продавани от Volkswagen в САЩ под марките VW, Audi, Porsche и Bentley.

VW съобщи, че ще компенсира водачите на дефектните автомобили в рамките на споразумението на стойност 96,5 млн. долара с граждански ищци. Тя ще плати на клиентите между 5,40 и 24,30 долара за всеки месец, в който са притежавали или изплащали колата, допълни концернът.

„Volkswagen е ангажиран да предоставя на клиентите прозрачни данни за икономията на гориво за автомобилите ни в съответствие с изискванията в САЩ“, заяви в комюнике Пиетро Золино, говорител на Volkswagen Group за Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
vanaia
преди 4 години
Скандалът за икономията с гориво започна приблизително година след почването на незнам вече кой по ред мандат на ангела за канцлер. Но истината е, че този шамар идва като предупреждение колко са зависими немците и в частност европейците от Америка. Имаше едни мераци за връщане на германското злато, за европейска армия(тук и франсетата ще го ядът) и т.н. Сега ще си платят 100млн., Които за никой не са проблем. А интересното тепърва предстои с Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Разкатаха ги тия от VW, ама си го заслужават, трябваше някой да им го каже, че са *** колите им. Е американците го направиха показно и без вазелин. Не може така нагло да лъжат, всички ние го подозирахме, но сега точно знаем че комютъра на колата отчита нереален разход. За успокоение ще кажа, че и другите го правят, но тези са ги хванали, нали са немци, защо лъжат, като азиатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още