IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военен конфликт с Иран ще се отрази силно на американската икономика

Ако Ормузкият пролив бъде затворен, цените на петрола ще се взривят, коментира експерт

10:17 | 18.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Военен конфликт с Иран ще се отрази силно на американската икономика в негативен аспект. Подобен развой на събитията не е необходим на никоя от страните. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Христо Господинов, преподавател по политически науки.

Той обясни, че Иран държи разполага със силен коз – ако Ормузкият пролив бъде затворен, цените на петрола ще се взривят. Засега това са само заплахи. Правителството там би седнало на масата за преговори. Виждаме същата нагласа и от Саудитска Арабия. При натиск от САЩ и Русия преговори трябва да бъдат започнати, заяви още Христо Господинов.
Той припомни, че шиитските бунтовници и хути в Йемен поеха отговорност за атаката над петролните съоръжения на Saudi Aramco. 

Гостът коментира и поведението на американския президент. Според него Доналд Тръмп дава разнопосочни изявления, което е умишлено и по този начин изследва нагласите. „Уволнението на съветника по националната сигурност Джон Болтън настъпва в момент, когато е очевидно, че Доналд Тръмп възнамерява да продължи своята политика за ескалиране на напрежение, което след това да потушава. Подобно нещо се случи със Северна Корея, Китай, а сега и Иран", каза Господинов.

Излизането от иранското ядрено споразумение от страна на САЩ, противопоставянето сунити-шиити, атаките над ирански петролни танкери - всички тези прояви очертават, че процесите между Техерен и Вашингтон са много дълбоки и не е толкова лесно да се разрешат, каза още експертът.

Вижте целия разговор във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Това с цените не го разбрах на този господин завършил политика. Нали сащ са най големия производител ? Най много дс удвоят шистака и да продават на целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Въпреки показната си екстравагатност, президентът на САЩ най малко от всички в Голямата игра желае вайна с Иран по съвсем понятни причини . Вече почти две десетилетия американците се мъчат да се измъкнат по минимално приличен начин от блатото в които сами се напъхаха в Афганистан и Ирак и най малко действуващият американски президент желае ново още по дълбоко затъване в близкоизточното блато, което наред с другите отрицателни последствия ще го лиши веднъж за винаги от мечтата за преизбиране за втори мандат през следващата година. Очевадно е, че неговите противници , които съвсем не са малко в американския естаблищмент желаят точно обратното.Тогава? Единственият вариант за сега е Тръмп да моли руския президент да не се възползува от готвената срещу него провокация с обещанието за компенсация в Украйна или в друга точка на остро противоречие между двете страни, примерно Венецуела! Съвсем скоро ще стане ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 4 години
таман това щеше да кажа и аз... затворен, затворен колко време да е затворен :):) даже и цеяла седмица ми се вижда много, 2-3 дена макс. Те за седмица две ще ги окупират и по земя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
ормузкият пролив най-много за 1 седмица да го затворят , докато потопят 6-те кораба и 3-те подводници на иранците , и то по-скоро да не стане беля с приятелски огън отколкото за нещо друго ... пък катерите им ще ги стрелят от хеликоптери за развлечение после :))) ... за авиацията им даже и не споменавам , там ще редуват боен - учебен - боен - учебен изтребител ... тромбона доподрежда още картите за блек джек ... затова не ги е започнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още