IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свикнаха ли българите с капитализма? А с капиталистите?

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване, сочи изследване

15:18 | 11.11.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хората в България, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване. На думи, пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората в нашата страна са скептични.

Това е един от изводите от някои социологически данни, показани от Първан Симеонов при откриването на Младата кръгла маса, организирана от „Галъп интернешънъл“ заедно с института „Иван Хаджийски“.

На нея се събраха визионери и изследователи от новото поколение, съобщи пресслужбата на „Галъп интернешънъл“. Повод за форума е тридесетата годишнина от началото на пропазарните, продемократични и прозападни промени в страната ни. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% от българите са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.

Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините.

Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, българите са скептични. Масово е съгласието с твърдението „Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните“. Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат в страната ни (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.

Това може да е обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства в България, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество.

Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 75 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Това нещо, което имаме днес не е капитализъм и е много лесно да се докаже. При капитализма субсидии за никое производство няма, а ние си имаме милиарди субсидии за земеделци, животновъди, пчелари и еврофондове със субсидии за къщи за тъщи, колосални субсидии за зелена енергия и всевъзможни субсидии за жени лидери, жени меринджеи и много други... При капитализма когато се провалиш фалираш и друг идва на твое място по-добър, а когато една наша б***мка свърши парите 2 пъти правителството я спасява с 3 милиарда лева спешни заеми... При капитализма цената на парното не се субсидира чрез цената на тока както е у нас... При капитализма имотите в града не се санират безплатно за сметка на изсмукване парите за малките населени места... При капитализма няма държавна поръчка за висшето образование, няма и колективни трудови договори за милиционери, учители, железничари и други... Това нещо у нас си е социализъм за партийци от пп герб, спонсори на пп герб, банкери, чужди инвеститори и мързеливи бюджетници и див капитализъм за останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още