IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Зад благородния лозунг за спасение на Земята се води война на преразпределение, смята доц. Георги Чанков

21:21 | 22.01.20 г. 29
<p>
	Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година.&nbsp;<em>Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg</em></p>

Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година. Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg

Климатичната истерия със сигурност обслужва интересите на новия зелен капитал, който се опитва да отхапе от пазара на традиционните производители на горива - въглища, нефт, газ. Води се борба за преразпределение, която се крие зад благородния лозунг за спасение на Земята.

Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Климатичната истерия е стигнала връхна точка и вниманието на форума е насочено към политическите водачи", коментира експертът срещата на Световния икономически форум в Давос.

По думите му тази "климатична истерия мина разумната граница в заплахите, които ни засипват и доводите, които ни се предлагат. Отсъства сериозното мнение на химици, физици, експерти по енергетика, биохимици, хората на точните науки рядко вземат думата и по-скоро се чуват тези, които защитават една или друга идея и тя много често е далеч от чистата наука".

Той вижда в това финансов натиск към хора, които изказват определени тези, и посочва, че липсва обективна преценка за това, което ни заплашва и какви мерки трябва да предприемем.

По думите му Грета Тунберг, която присъства на форума, е използвана за налагане на спорни теми.

"Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът.

"Давос се превърна в медийно събитие. Донякъде е рутинно представление. Можем да кажем, че се очертава някакъв световен ред и Давос е част от тази конструкция, която още се оформя", казва доц. Чанков.

Той припомни, че за първи път темата за глобалното затопляне бе повдигната в края на 70-те години на миналия век, "но тогава никой не я е взел насериозно, и никой не се е уплашил".

Според него най-важната тема е за кризата на модела на съвременния капитализъм. "От 2008 година насам имаме продължителен период на нулеви лихви, на моменти в някои обстоятелства отрицателни. Капитализмът живее от растеж, той има нужда от нарастването на потреблението и производството".

"В момента върви война за икономическия модел - наблюдаваме опит да се върне властта в ръцете на промишления капитал", казва Чанков. 

Решение може да е "здравословно отдръпване от глобализацията", смята той. 

Целия разговор гледайте по-късно във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 0
doba
преди 4 години
https://vremeto.dir.bg/***/i-zaradi-sushata-balgariya-stana-vnositel-na-elektroenergiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
Доживяхме да се чуе и нещо умно. Че вонята на ланшно зеле се не издържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 17
fon
преди 4 години
Какво доживяхме. Такива бетонирани комунистически мозъци да преподават в УНСС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Доцентът да забрави, че ще го поканят повече в Блумбърг! Не отговаря на строгата партийна линия на задокеанския едноимен вожд!Зелка, слагаш каруцата пред коня. Има време за зелените технологии, още не са достатъчно надеждни. А зелената лудост ще приключи, като лудостта по лалетата в Холандия. Но вече нанесе много щети у нас и в Европа. Не защото е зелена, а защото тези, които инвестират в нея в последните 20 години искат бързи пари и гарантирани печалби. Ние вече финансираме зелената лудост - първо с данък СО2 емисии и второ с гарантираното изкупуване на ток от фотоволтаици на непазарни цени. Рано или късно нещата ще се омажат страхотно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 21
zelka007
преди 4 години
ха хах ... велик си дядя вова ... в тексас са започнали фюзелажите на първите Ф16блок70 ... и LNG терминалът в александрополис ще го разширят още , че бая народ иска втечнен газ ... едно място на корабът dragon струва $20млн. пък на роскосмос $80млн. ... давай по същество да го караме ... стига заобикалки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 21
zelka007
преди 4 години
ха ха импе , така е ... сиромашки пари ще харчат зелените , спестени от работливите петролни и въглищни компании и обложени по надлежният ред ... и зелените лакомници , хоп на готово ... :)))чете ли наскоро за онези , дето са като тези на снимката , направили система от дронове , която засажда по 100.000 дървета на ден . гугълни си biocarbon engineering ... :))) ... нема оттърване от соца , да идят да се потят децата на бригади по баирите за благото на човека , ама ти ги ражда главата едни иновативни идейки ... :)))хаха ... ""Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът."" ... този е от твойта кръвна група ... :))) ... добЪр е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"Чии интереси обслужва климатичната истерия? "На САЩ.Той не е обвързан с никакви задължения към климата.Всички ще произвеждат и консумират по-малко, те не!Найс, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Много точно го е казал, умен човек !!! Някои тарикати раздухват истерия, за да усвоят едни трилиончета - а че ще съсипят света - първо енергийно, после икономически и накрая социално, не им пука !!! Никой не кани сериозни учени, защото те няма да подкрепят тая измама.А тия на снимката - да ги подкараш със сопата като говeда, каквито и са си - и да ги заведеш на някой баир да копат дупки и да засаждат дървенца, да работят, докато паднат от изтощение - нека защитят природата на дело, а не на думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още