IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва следи хората под карантина с технология за лицево разпознаване

Страната се опитва да попречи на разпространението на коронавируса

19:50 | 21.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Москва използва технология за лицево разпознаване, за да се увери, че хората, на които е наредено да останат у дома или в хотелските си стаи заради карантина във връзка с коронавируса, изпълняват това, обяви кметът на руската столица, цитиран от Ройтерс.

Русия временно забрани на китайски граждани да влизат в страната, за да попречи на разпространението на вируса, но приветства руснаците, които се връщат у дома. Те обаче имат нареждане да прекарат две седмици вкъщи, дори и да нямат симптоми.

Сергей Собянин, кметът на Москва, заяви, че около 2500 души са кацнали в града от Китай и са получили заповед за преминаване на карантина. За да се предотврати излизането от домовете, властите ползват технология за лицево разпознаване, за да хванат нарушителите, твърди още той.

"Съобразяването с режима се следи постоянно, включително с помощта на системи за лицево разпознаване и други технически мерки“, написа кметът на уебсайта си.

В един от случаите, които той описва, съдържание от камерите е показало как жена, която се е върнала от Китай, е напуснала апартамента си и се е срещнала с приятели навън. Освен това властите са успели да проследят таксиметров шофьор, който я е взел от летището и я е закарал у дома.

Собянин твърди, че градът е принуден да взема мерки срещу потенциалното разпространение на вируса. Нещо, което по думите му е „неприятно, но задължително“.

От офиса на московския кмет не са отговорили веднага на запитванията за допълнителни коментари по темата.

Миналия месец Собянин коментира, че градът е започнал да използва лицево разпознаване в рамките на програмата си за следене на сигурността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че не е виждал подробности за действията, които са предприети от Москва, но мерките за ограничаване разпространението на коронавируса не трябва да бъдат дискриминиращи.

Затягането на правилата за карантината се случи, след като жена в Санкт Петербург инсценира бягство от болница, където твърдеше, че е държана срещу волята ѝ.

Инцидентът, който завърши със съдебна заповед да се върне на мястото за карантина, повдигна въпроса за това колко сурови са мерките на Русия.

Страната обяви два случая на заболели – двама китайски граждани, които след това се възстановиха и са изписани от болницата, твърдят властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mavericos4
преди 4 години
КГБейското джудже до сега само ги слушаше, сега с новите технологии от ВАЗ, УАЗ и печки Раховец, ще имат и лицево разпознаване, жалко само, че за канализация не им достигна технологично ноу хау :D , но пък компенсират с износ на терористи към съседите си и пропагандна мозъчна промивка на евразийските си крепостници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още