IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Един от ефектите на Covid-19 е засилване на тенденцията към национализъм, която подкопава „наднационалния” ЕС

08:25 | 20.03.20 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

COVID-19 е особено животозастрашаващ за възрастните хора и тези с хрочнични заболявания. Това описание важи и за Европейския съюз, който е 60-годишен и вече повече от десетилетие се люшка от една криза в друга. Институционално, ако не епидемиологично, ЕС е по-уязвим на вируса, отколкото повечето национални държави, пише Андреас Клут за Bloomberg.

От основаването си през 50-те години Европейският клуб по дефиниция е постнационален проект или „наднационален“ според жаргона на държавните служители в Брюксел. Държавите членки обещаха да вплетат съдбите си във взаимна солидарност. Те дори се съгласиха постепенно да предадат своя национален суверенитет на Съединените европейски щати в името на споделена идентичност. Това е значението на „все по-тесния съюз“, предвиден в учредителните договори.

Да се върнем в реалния свят, където вътрешноевропейската солидарност е обтегната от пандемията, а национализмът - под формата на едностранни и некоординирани решения, вземани от държавите членки - отново се завръща. Германия, например, предизвика възмущение в Австрия и Швейцария, като спря доставките на маски за лице към своите съседи. Няколко държави имат ограничения за износ, обикновено вградени в непроницаема правна терминология, на медицинско оборудване - от очила до ръкавици и вентилатори. В частност Италия се чувства изоставена. Когато тя за първи път се опита да се позове на механизма на ЕС за споделяне на медицински доставки, никоя държава членка не помогна. По ирония на съдбата само Китай изпрати оборудване.

Стои въпросът и със затварянето на национални граници дори в рамките на Шенгенското пространство на предполагаемо безпрепятствено пътуване. Неотдавна Полша, Чехия и Дания спуснаха бариерите. Наскоро други ги последваха, включително Германия, която затвори границите си с Франция, Австрия, Люксембург и Швейцария (страна извън ЕС, която принадлежи към Шенген). Нормалната свобода на движение в ЕС беше преустановена.

Епидемиологичният аргумент за такова затваряне на граници е много по-слаб, отколкото за други форми на социално дистанциране, като отмяна на търговски панаири или самокарантиране у дома. Ако вирусът се разпространява сред населението от двете страни на границата, какъвто е случаят с този коронавирус, предотвратяването на движението на хора няма да помогне за ограничаване на разпространението. В противен случай Германия може със същия успех да "затвори" демаркационната линия между Бавария и Тюрингия или други нейни федерални провинции.

Но по време на криза, в която правителствата се страхуват да изглеждат безсилни, затварянето на граници има придава решителност. Ето защо, със закъснение, самият ЕС сега се включва в играта и призовава своите членове да затворят външните граници на блока за 30 дни. Повечето от тях вече са затворени, разбира се. Предложението на ЕС всъщност е молба към държавите членки да спасят вътрешния „единен пазар“ на стоки, услуги, труд и капитал. В крайна сметка това е опит да се чуе гласа на съюза.

Ясното послание е, че винаги, когато Европа като цяло е поставена на изпитание, тя се проваля. И тогава всичко - солидарност, вярност, вземане на решения - се връща обратно към нациите.

В този смисъл Covid-19 е по-екстремна версия на бежанската криза от 2015-16 г. Тогава ЕС не успя да намери единен отговор на мигрантите. Вместо това отделни държави - от Унгария до Австрия - едностранно затвориха границите си. Впоследствие те се противяха на всички опити за реформиране на европейските закони за убежището. Ето защо ЕС все още не е поправил системата и е изправен пред втори кръг на подобни сътресения. Сходна беше историята с кризата на еврото или всъщност с всяко неразположение в Европа.

Освен ако лидерите на ЕС по някакъв начин не се издигнат на висотата на положението, един извод от Covid-19 за обикновените граждани ще бъде, че при истинска криза само собствените им държави могат да действат достатъчно бързо и смело, за да заслужат доверието им. Хора като поставените под карантина италианци ще се кичат с националните си цветове, а не със звездите на ЕС, по балконите си, за да сигнализират къде лежи основната им солидарност.

Всичко това, разбира се, е особено обезкуражаващо за еврофили като Урсула фон дер Лайен, сравнително новият председател на Европейската комисия. Тя се надяваше да доближи „Европа“ до нейните граждани и да я направи по-обединена и по-силна в контекста на геополитическите сблъсъци с Китай, Русия и САЩ. Но независимо дали предизвикателството е миграцията, външната политика или отбраната, европейските нации просто не могат, или не искат, да направят своя съюз "по-близък".

По-лошото е, че всеки неуспех на ЕС по отношение на действие или солидарност е вода в мелницата на популистите, националистите и евроскептиците, от Италия през Унгария до Германия. Те вече накараха една държава членка, Великобритания, да обърне гръб на ЕС.

Но за да пропадне Европа, дори не е необходимо официално да напуснат повече страни. Други блокове са се разпадали през цялата история, от Лигата на нациите до Конфедерацията на Рейн и Свещената Римска империя преди това. Някои са се сривали бързо, други - бавно. Всеки по свой трагичен начин те просто стават нерелевантни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Ти не можеш да прочетеш два абзаца и да ги осмислиш. Жилетките са по-скоро средна класа и скачат по убеждение, а не защото някой им дърпа 20е на месец. Ниската прослойка - по доход и по Маслоу, те скачат за стотинки.Макрон, както и много други политици, гледат да угодят на тия, с чиито чекове са избрани. Тебе учудва ли те това? Но тях ги е страх дваж повече от хората на улицата. Даже и Боко се размеква, ако се насъберат много хора или се появят наченки това да се случи. Е там е разликата от там и тук - беден и *** народ се води лесно за носа. Ти видял ли си каква е разликата да се протестира, като се вдигне цената на бензина тук, поради повишена цена на нефта и като стане въпрос за принципна позиция? Защо за едната тъпотия има масовка, а за другото - стотина двеста човека, в краен случай - около хиляда?А и да, не ги ев,е богатите за мен, нито мен за тях. И дваж повече за теб. Не знам дори защо се обяснявам на такива ку.хи кра.туни като тебе и марулята. За още едно си прав обаче - "когато си т,ъп е завинаги". Ти си живата еманация на словата ти. Явно домашният режим си казва думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Ал Гор е толкова учен, колкото ти имаш мозък в главата. Николко. Много добре си е доказано, че има глобално затопляне - просто спри да четеш тъпотии и отвори научна литература и статии с peer reviews в научните журнали. СО2 и т.нар парникови газове и тяхното въздействие е доказано от има няма стотина години :) Ама това няма как да го знае един еднокнижник. Относно количеството 400ppm ти се струва нищожно, може да вкараш толкова части цианид или полоний в тялото си. Самото повишаване може и да не е еднозначно лошо, но със сигурност темпа на повишаване, който е безпрецедентен за съвременният човешки вид, е катастрофален. Видовете нямат време да се адаптират.Човечеството може да вреди по повече от един начин на планетата и това не означава, че някои от тях трябва да се поощрява. Нито изсичането на гори, нито бълването на пластмаса, унищожаването на диви ареали, екстензивен риболов, замърсяване на въздух, вода, почва и т.н.Ще ти го обясня за последно, дано го запомниш. Първо гледаш данни и си правиш на тях изводите. А не обратното - да си търсиш някакви скалъпени видеа на анонимници в тубата и вестник ШОК, брайтфарт и така нататък, само и само да ти подкрепят тезата. :D За това ти казвам, има два типа хора в това отношение - нормални и такива, които използват думата "затоплисти". Вторите обичайно са с умствен дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Голяма мечта им е на московските блюдолизци ЕС да се разпадне.Е, таварищи, имам новина за вас- няма да стане.ЕС ще се трансформира, реформира и ще стане по-силен от преди.И това е добре за цяла Европа.А вие си мяукайте, мечтайте и целувайте зaдника на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Мега тъъпа е *** че те е родила.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 4 години
По принцип си прав. Изригването на един вулкан например изхвърля за 3 дни доста повече СО2 в атмосферта, отколкото човешката цивилизация за 1 година. Да, хората допринасят, но приноса е минимален. Не казвам, че няма климатини промени, но истината е малко по различна, отколкото на някой хора тук им се иска да не е. Отдавна повтарям, това, което и Дикенс споменава 2 коментара по надолу. А именно, че просто една групичка хора в света иска да наложи новите си скъпи технолигии всички да им ги купуват, като на практика се забранят всички досегашни източничи, които ползват хората. И това се прави само и единствено в интерес на печалбата. Защото утре ще ти забранят да позлваш много неща, на практика всичко и ще те принудят да си купиш новите "скъпи екологични" дрънкулки. Нямам нищо против новите "скъпи екологични" дрънкулкти, но просто трябва да се оставят да се доразвият и когато станат относително евтини и достъпни за по голямата част от обществата, тогава да се въведат за ползване. Но както казах и да го обясняваш 10-тината ид,иота тук няма да го разберат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Що да са тъ пи, те са окрали, експлоатирали идеята, сега дълговете трябва да се социализират. За пропадането естествено ще е виновен вирусът, не дълговете трупани с годините!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Ами докторе, ето ти го отговораhttps://***.investor.bg/analizi/85/a/ikonomist-chlenstvoto-v-esm-sega-shte-navredi-na-bylgariia-v-nastypvashtata-kriza-300842/Виж им дълговете и помисли!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Ако европейския съюз се проваи всички държави участници в него ще загубят достойнство независимост и много пари на гражданите си Това да искат разпадане на съюза могат само много *** политици които за съжаление понякога се докопват до властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
На въпроса Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса има само един сигурен отговор за сега - Не се знае. От там нататък всичко е само предположения. По-вероятно е да издържи, поне така ни се иска, но на каква цена и с какви последици може спекулираме колкото си искаме. Всеки е свободен да се упражнява на тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 4
mirodes
преди 4 години
Така нареченатазелена политикане е основана на екологията.А има за цел да налага по-високи данъци,да ограничава полетите,да налага скъпи производства на елеенергия,да ограничава хората да ползват автомобили..Т.е да се дерат кожи от данъкоплатците,за да се борят с вятърните мелници.СО2 е.0,04 процента от атмосферата.Човекът допринася за 5 процента от СО2.Т.е човекът допринася за 0,002 процента от атмосферата.На 100 хиляди единици атмосфера човекът е отговорен за 2.Все едно на стадионНоу кампдвама души да са по-важни от останалите 99998.Просто е толкова очебийна лъжа,че няма накъде повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още