IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Един от ефектите на Covid-19 е засилване на тенденцията към национализъм, която подкопава „наднационалния” ЕС

08:25 | 20.03.20 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

COVID-19 е особено животозастрашаващ за възрастните хора и тези с хрочнични заболявания. Това описание важи и за Европейския съюз, който е 60-годишен и вече повече от десетилетие се люшка от една криза в друга. Институционално, ако не епидемиологично, ЕС е по-уязвим на вируса, отколкото повечето национални държави, пише Андреас Клут за Bloomberg.

От основаването си през 50-те години Европейският клуб по дефиниция е постнационален проект или „наднационален“ според жаргона на държавните служители в Брюксел. Държавите членки обещаха да вплетат съдбите си във взаимна солидарност. Те дори се съгласиха постепенно да предадат своя национален суверенитет на Съединените европейски щати в името на споделена идентичност. Това е значението на „все по-тесния съюз“, предвиден в учредителните договори.

Да се върнем в реалния свят, където вътрешноевропейската солидарност е обтегната от пандемията, а национализмът - под формата на едностранни и некоординирани решения, вземани от държавите членки - отново се завръща. Германия, например, предизвика възмущение в Австрия и Швейцария, като спря доставките на маски за лице към своите съседи. Няколко държави имат ограничения за износ, обикновено вградени в непроницаема правна терминология, на медицинско оборудване - от очила до ръкавици и вентилатори. В частност Италия се чувства изоставена. Когато тя за първи път се опита да се позове на механизма на ЕС за споделяне на медицински доставки, никоя държава членка не помогна. По ирония на съдбата само Китай изпрати оборудване.

Стои въпросът и със затварянето на национални граници дори в рамките на Шенгенското пространство на предполагаемо безпрепятствено пътуване. Неотдавна Полша, Чехия и Дания спуснаха бариерите. Наскоро други ги последваха, включително Германия, която затвори границите си с Франция, Австрия, Люксембург и Швейцария (страна извън ЕС, която принадлежи към Шенген). Нормалната свобода на движение в ЕС беше преустановена.

Епидемиологичният аргумент за такова затваряне на граници е много по-слаб, отколкото за други форми на социално дистанциране, като отмяна на търговски панаири или самокарантиране у дома. Ако вирусът се разпространява сред населението от двете страни на границата, какъвто е случаят с този коронавирус, предотвратяването на движението на хора няма да помогне за ограничаване на разпространението. В противен случай Германия може със същия успех да "затвори" демаркационната линия между Бавария и Тюрингия или други нейни федерални провинции.

Но по време на криза, в която правителствата се страхуват да изглеждат безсилни, затварянето на граници има придава решителност. Ето защо, със закъснение, самият ЕС сега се включва в играта и призовава своите членове да затворят външните граници на блока за 30 дни. Повечето от тях вече са затворени, разбира се. Предложението на ЕС всъщност е молба към държавите членки да спасят вътрешния „единен пазар“ на стоки, услуги, труд и капитал. В крайна сметка това е опит да се чуе гласа на съюза.

Ясното послание е, че винаги, когато Европа като цяло е поставена на изпитание, тя се проваля. И тогава всичко - солидарност, вярност, вземане на решения - се връща обратно към нациите.

В този смисъл Covid-19 е по-екстремна версия на бежанската криза от 2015-16 г. Тогава ЕС не успя да намери единен отговор на мигрантите. Вместо това отделни държави - от Унгария до Австрия - едностранно затвориха границите си. Впоследствие те се противяха на всички опити за реформиране на европейските закони за убежището. Ето защо ЕС все още не е поправил системата и е изправен пред втори кръг на подобни сътресения. Сходна беше историята с кризата на еврото или всъщност с всяко неразположение в Европа.

Освен ако лидерите на ЕС по някакъв начин не се издигнат на висотата на положението, един извод от Covid-19 за обикновените граждани ще бъде, че при истинска криза само собствените им държави могат да действат достатъчно бързо и смело, за да заслужат доверието им. Хора като поставените под карантина италианци ще се кичат с националните си цветове, а не със звездите на ЕС, по балконите си, за да сигнализират къде лежи основната им солидарност.

Всичко това, разбира се, е особено обезкуражаващо за еврофили като Урсула фон дер Лайен, сравнително новият председател на Европейската комисия. Тя се надяваше да доближи „Европа“ до нейните граждани и да я направи по-обединена и по-силна в контекста на геополитическите сблъсъци с Китай, Русия и САЩ. Но независимо дали предизвикателството е миграцията, външната политика или отбраната, европейските нации просто не могат, или не искат, да направят своя съюз "по-близък".

По-лошото е, че всеки неуспех на ЕС по отношение на действие или солидарност е вода в мелницата на популистите, националистите и евроскептиците, от Италия през Унгария до Германия. Те вече накараха една държава членка, Великобритания, да обърне гръб на ЕС.

Но за да пропадне Европа, дори не е необходимо официално да напуснат повече страни. Други блокове са се разпадали през цялата история, от Лигата на нациите до Конфедерацията на Рейн и Свещената Римска империя преди това. Някои са се сривали бързо, други - бавно. Всеки по свой трагичен начин те просто стават нерелевантни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Не знам ти и твоята глава какво очаквате, аз ще ти кажа каква е практиката. Те Чехословакия и Югославия не можаха да се задържат в една държава ти искаш цяла Европа( въпреки че жионистите в бутат в тази посока). Няма да стане. И не си мечатай вечно някой чужд да дава парите и да оправя проблемите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Ти за някакъв евро( гейски) комунизъм ли си мечтаеш???Няма да стане- Германия няма да иска да хратути всечки мързели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
А ти прочете ли какво ТОЙ пише????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Ами като ти е пренаселено бягай при мокрият вла, там има пространства и села без хора колкото искаш. Тъкмо може да станете съседи и без това сте без мозък в главите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Дай да оставим ученитеи и зелените настрана. Ти самия не забелчзваш ли някои неща? Например че населението на планетата се увеличава, а с това и въздействието върху природата. Консумираме все повече, произвеждаме все повече ***, който вече няма къде да се складира. Не забелязваш ли разликата в температурата лятото например в един град и едно село, или разликата в чистотата на въздуха. Имаме все повече болести и климатични промени които влияат върху селското стопанство. Имам познати ходели в Китай, където а някои места дишат някво подобие на нашия въздух. Я прочети например за Аралско езеро, едно от най големитев света, кво му се е случило,след човешка дейност. Повече население,повече исечеи дървета.И т.н.Никой е ти е казал че утре ще се ратопят ледовете и ще умрем, просто трябва да се вземат мерки. Понякога филмите стават реалност, както се вижда и днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
че си копейник, си... но си и мега тъъъп!земи прочети кой кво е писал преди да се изказваш неподготвен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Обясниха ти, че тия наскачаха защото вдигат цени чрез екотакси за да запълнят дупката от намалени данъци на богатите. E, точно де. Само си го казвате, но явно не можете да го осъзнаете. По просто казано, премахват данък на богатите и облагат с повече данък по бедните. Богатите не ги бърка допълнителна еко такса... А схванете го най накрая. Макарон, като и останалите политически елити са обслужващ персонал на богатите. И никой от богатите не го е,бе за Ред6, Корн и Ватников.Но, когато си т,ъп е завинаги....П.С.Давайте сега обяснявайте каква съм ***, *** и копейник. Вие само това си знаете де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 5
mirodes
преди 4 години
Вярно ли никой не е казвал,че ще има значителни промени в климата?Не беше ли Ал Гор,който заяви през 2008г,че до 2013г през лятото ледът в Арктика ще се стопи.А и не само той.Затоплистки учени бяха заявили през 2007г,че през 2019г нямало да има лед в Арктика през лятото и корабите щели да ползват Северозападният маршрут.Пък оттам кораб не може да мине ако не ползва ледоразбивач пред него.И затоплизмът не е никаква наука,а шаманизъм.Щото се твърдят неща,които не са доказани по никакъв начин.Първо не е доказано,че има глобално затопляне-но се доказа,че затоплистите са манипулирали данните от измервателните станции.Има изследвания на глобалните температури със сателит в долните атмосферни слоеве за последните 40 години.И разликата за тези 40 години е едва 0,2 процента.Като например 1998г е била доста по-топла от следващите години-т.е няма възходящ тренд.Второ-никой не е доказал,че СО2 влияе на температурите в голяма степен.СО2 е само 0,04 процента от атмосферата.Т.е *** 10000 единици атмосфера само 4 са СО2. Нищожно количество.Да не говорим,пък че човешката дейност е отговорна само за няколко процента от СО2.Трето-няма никакви доказателства,че повишаване на температурите е лошо нещо.Напротив-големите кризи и бедствия в човешката история са се случвали,когато температурите са били ниски.И обратно при високи температури цивилизациите са процъфтявали.Рим е покорил света при много по-високи температури отсега.И четвърто-това,че някой не се връзва на манипулацията на затоплистите,не означава,че не е загрижен за екологията.Ако се отделят средства за залесяване,почистване на световните океани или други наистина екологични проекти,аз ще ги подкрепям на 100 процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Аз мисля, че ще издържи и даже това ще предизвика реформи в много сфери. Нищо чудно да задейства процеси, за които само сме си мечтали. При добро стечение на обстоятелствата, разбира се. Реално на много места, ще се разбере, че здравните системи не са това, което ни се иска. Европа отново не се справя единно и се вземат тотално некоординирани решения на местно ниво. Понеже проблемите в здравеопазването и конкретно с ковид19 ще ударят по различно време, там където е отшумяло ще почнат да се праща помощ към огнищата. Точно каквото правят китайците в момента. И тогава ще почне да се говори точно за обратното. Да не говорим и че много неща, които в момента са изнесени в Китай - на това ще се гледа по друг начин и ще почнат лека-полека да се завръщат в Европа. Поне критичните такива. Идват интересни времена, за добро или лошо.П.с. зелената инициатива всъщност си е много подходяща, така и така се очаква да има доста промени, Европа поемайки риска може да се окаже на водеща позиция, поне като know-how. Проблема е, че все още има много ретрогради като например имбецилатора, дето искат всичко да си е по старо му. Не трябва да им се обръща внимание. Светът никога не е строил паметници на закостенелите мозъци, треперещи само при мисълта за промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
red6
преди 4 години
Ако искаш да кажеш нещо и мнението ти да се чуе, избягвай използването на думи като "затоплисти". Простичко е защо - първо, никой "затоплист" не е казал, че ледниците ще изчезнат днес или утре, а че това е тренда. И че относително скоро в геоложки смисъл на думата "скоро" това ще се случи. Второ, тръгваш срещу цялата научна общност без да имаш и грам понятие от материята. Трето, правиш си изводите на базата на данни, а не си избираш данни и жълтини на базата на каквото ти харесва. Или ще ти го обясня на твоя език - които наричат група от хора "затоплисти", те самите са "крeтeniсти". Или си едното или другото. Избирай мъдро.Другото важно, което не можеш да осмислиш - хората, които не мислят само за еденье, пийене и мандръсане имат други ценности освен дали ще дадат 20 кинта повече или по-малко за бензин. Обясниха ти, че тия наскачаха защото вдигат цени чрез екотакси за да запълнят дупката от намалени данъци на богатите. За това скачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още