IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще предостави до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на САЩ*

Конгресът обсъжда еднократна помощ от 3000 долар за домакинствата, посочи министърът на финансите Стивън Манучин

15:59 | 22.03.20 г. 46
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Законопроектът за икономическа помощ в борбата с коронавируса, който се финализира в Конгреса, ще включва еднократно плащане в размер на 3000 долара за домакинствата и ще позволи на Федералния резерв да влее до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на страната, заяви в неделя министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин в интервю за Fox News. 

Той заяви, че допълнителните мерки за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка на САЩ имат за цел да помогнат на редица представители на американския бизнес да оцелеят през следващите 90 до 120 дни.

Представителите на администрацията на Тръмп се надяват законодателството да бъде финализирано днес и да премине през гласуване в понеделник, посочи Манучин, добавяйки, че е възможно да бъдат предприети допълнителни мерки, ако кризата не бъде овладяна през следващите 10-12 седмици.

Финансовият министър подчерта, че американската икономика очевидно ще поеме сериозен удар заради здравната криза, но трябва да се възстанови, след като вирусът бъде овладян.

„Сега трябва да вкараме парите в икономиката. Ако направим това, смятам, че можем да стабилизираме икономиката“, заяви Манучин.

Републиканците и демократите в Сената на САЩ се върнаха на масата за преговори в неделя, за да одобрят законопроект, който би освободил огромно количество финансови средства за ограничаване на икономическите поражения, причинени от пандемията от коронавирус.

Законопроектът е поредното (трето) усилие на Конгреса да ограничи икономическия удар, насочено към включване на финансова помощ за средностатистическия американец, малкия бизнес и критично засегнатите индустрии, включително авиокомпаниите.

До момента вирусът е убил най-малко 325 души в САЩ, като общият  брой на заразените надхвърля 25 хил. души.

В четвъртък (19 март) Фед въведе линии за валутен суап с централните банки в девет допълнителни страни в четвъртък с надеждата това да помогне в борбата с икономическите ефекти от коронавирусната пандемия.

Ръководството на институцията заяви, че суаповете, при които Фед ще приема други валути в замяна на долари, ще позволят поне през следващите шест месеца централните банки на Австралия, Бразилия, Южна Корея, Мексико, Сингапур, Швеция, Дания, Норвегия и Нова Зеландия да се възползват от общо 450 милиарда долара в подкрепа на икономиките си.

Два дена преди това централната банка на САЩ заяви, че ще влее ликвидност в размер на 500 млрд. долара под формата на репо операции. Това беше добавка към обявените през миналата седмица 1,5 трлн. долара. Репо операциите са една от мерките за ликвидност на Фед, насочени към поддържане на потока от капитали през икономиката. Наред с агресивните мерки за ликвидност, през последните няколко седмици Фед също намали основните си лихвени проценти със 150 базисни пункта.

Информацията е актуализирана към 17:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 4
Mike Florida
преди 4 години
Купувач от последна инстанция ще бъде ФЕД, който ще си вдигне баланса до небесата!Това се случва и към момента. Ако ФЕД не купува, отдавна нямаше да има купувачи, които да посрещат целия дълг!Независимо, колко бързо ще трябва да си вдигат таван на дефицита, през конгрес и тн.... Това ще се случи, не за дни, не за часове, а ако трябва за минути!Всичко останало ще бъде пълен колапс! Ти не знам дали може да си представиш, ако не го направят, какво означава цялата финансова ситема да им рухне за дни! Защото пред това се изправяме! Разбираш ли какво означава, всичко да замръзне! Никоя електронна цифричка в цялата система да няма никаква стойност!Това е ситуация, която е недопустима!Ако някой е толкова *** да го допусне, това би означавало, още на 3тия ден армията да е навсякъде и да раздава храна от резерва докато навсякъде е хаос, сякаш е имало ядрена война и 100 града в страната са поразени!Буквално ще бъде това!Аз те уверявам, каквото трябва ще бъде направено, но ще се печата, независимо от всичко! Всичко друго е абсолютно недопустимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
Валидатор
преди 4 години
Предлагам да си прехвърлите спестяванията в рубли.Наскоро рублата се покачи до 80, а скоро ще достигне 100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Най-страшното нещо предстоящата криза, е че истинския срив ще бъде предизвикан не от самата криза, а от мерките на държавите срещу нея - т.е болният ще се спомине не от болестта от страничните ефекти на лекаството нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Скоро лихвите и главниците по дълга ще са 40-50% от бюджета на САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Това е така те ще финансират съществуващия дълг чрез нов дълг, но няма да могат да емитират нов дълг, който не е за рефинансиране, защото няма кой да го купи... Скоро САЩ ще бъдат изправени пред пенсионна криза и ще трябват по 10-12 трилиона $ дефицит годишно да покриват и всичките пари ще отиват за спасителни планове тук и там... Първо ще имаме дефлация, а после хиперинфлация и крах на икономиката предизвикан от стимулите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Mike Florida
преди 4 години
Ти защо си мислиш, че ако САЩ не печатат, БВП няма да им се свие със 70%, при пълен блокаж на финансовата система?Всяко едно лекарство нанася вреди на организма, но то се приема, защото болестта да речем има много по-голям потенциал за щети!САЩ няма да вдигат никакви данъци, просто ще рефинансират дълга през нов дълг, като през инфлация някъде там след 10 години, не стабилизират покупателната стойност на валутата им!Тук въпроса не е за това ще има ли фалити и бедност през това печатане или да няма! Не е въпроса дали бедността ще бъде избегната през него!Тук въпроса е на оцеляване и на предотвратяването на тоталния колапс, който би направил Голямата депресия 29г., да изглежда като детска игра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Икономиката ще се срине и подкрепата за нея ще се провали напълно... 4 трилиона са 20% от БВП на САЩ, но за да се обслужва новият увеличен дълг е нужен колосален ръст на данъците дори и лихвата му да е 0% и този ръст на данъците ще сложи прът в колата и блокира растежа и предизвика колосален срив на потреблението както и на БВП... САЩ трябва да се подготвят за нова свръх-продължителна нова Велика Депресия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Биткойна има джулязну обезпечение - 100 декара мъгла в Балкана.И англо-саксонската пропаганда, разумява се.Иначе ще си сложа ламаринен покрив, здраво закрепен,ще го позлатя и 80 години няма да мръдне.Примерно например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
shinawatra
преди 4 години
Долар и евро се превръщат в ***, явно идва времето на златото (и биткойна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Mike Florida
преди 4 години
Долара е разпространен в цял свят, като инфлацията от него, в крайна сметка ще я платят всички! Най-печелившите ще са печатащите, а останалите ще са само от страната на губещите! Това е системата, честна или не, няма значение!Що се отнася до Еврото, то знай, че ако те не печатат и не подаряват, само до няколко месеца, и финансова система и бизнеси, всичко ще фалира! Ще те върнат в каменната ера! Ако не си земеделски производител и да имаш храна, пластиката ти в джоба, няма да може да купи нищо, просто защото нещата вече ще са хлопнати отдавна, а ти ще се оглеждаш като лалугер!САЩ и долара са с единен център на управление, а Европа е пълен хаос! Но много преди това, гореизброеното е валидно в пълна степен!Иначе аз те съветвам да си държиш спестяванията в Евро, за да може да си провериш теорията, която ако е и вярна, то ще спечелиш! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още