IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готовността на Кувейт предсрочно да свие добива насърчава цените на петрола*

Въпреки това цените на суровината се насочват към осмия си пореден седмичен спад

09:08 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, тъй като някои производители като Кувейт заявиха, че ще се стремят да намалят по-скоро производството си в опит да противодействат на пониженото глобалното търсене, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 4,27%, или 0,91 долара, до ниво от 22,24 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 17,29 долара за барел, което е повишение от 0,79 долара, или 4,79%.

Въпреки резките повишения от последните дни цените се насочват към осмия си пореден седмичен спад. Това е и една от най-бурните седмици в историята на търговията с петрол, тъй като фючърсите върху WTI за доставка през май попадаха на отрицателна територия до минус 37,63 долара за барел в понеделник, докато цената на сорта Брент се понижи до най-ниското си ниво за последните две десетилетия.

„Смущенията, свързани с коронавируса, ще причинят най-стръмния спад на глобалния БВП след Втората световна война“, поясняват от Capital Economics, прогнозирайки свиване на световната икономика с 5,5% през тази година.

"След като вирусът бъде овладян, продукцията трябва да се възстанови, но ще отнеме години, преди тя да се върне на пътя си преди пандемията", добавят анализаторите.

По условията на споразумението, договорено в рамките на ОПЕК+, рекордното съкращаване на добива от 9,7 милиона барела петрол на ден, трябва да започне от май.

Кувейтската държавна информационна агенция KUNA предаде в четвъртък, че производителят ще започне да намалява доставките си на международните пазари, без да чака официалния старт на споразумението.

Междувременно добивът от находището в Азербайджан Азери-Чираг-Гюнешли ще трябва да бъде намален рязко през май, за да успее производителят да изпълни ангажиментите си по сделката на ОПЕК+, предава Ройтерс, позовавайки се на четири източника.

От своя страна цената на златото достигна 1745,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 ч

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още