IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски медии: Полша се опитва да изземе активите на „Северен поток 2“

Решението на Варшава е свързано с търсените от нея 1,5 млрд. долара компенсации от „Газпром“ за надплатени суми за доставки на природен газ за шест години

13:09 | 28.04.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Полша е решила да се опита да изземе активите на газопровода „Северен поток 2“, съобщават руските медии, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на държавните активите на Полша Януш Ковалски в интервю за Wprost.

Решението на Варшава е свързано със съдебното дело относно „договора от Ямал“, което полската държавна енергийна компания PGNiG заведе срещу „Газпром“. 

В края на март тази година международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че руската газова компания e надтаксувала Полша при доставките на природен газ. През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви на 30 март, че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“ и тя ще търси от „Газпром“ 1,5 млрд. долара, които трябва да ѝ бъдат възстановени.

По думите на Ковалски това може да забави значително процеса на доизграждане на газопровода „Северен поток 2“, съобщават lenta.ru и Газета.

Според становището на PGNiG „Газпром“ трябва да върне разликата в цената на природния газ за почти шест години (от 1 ноември 2014 г. до 29 февруари 2020 г.).

Полша е един от най-големите противници на руския проект за газопровод, присъединявайки се към призивите на Украйна. Правителствата на двете страни много кратно подчертаваха рисковете от увеличаване на енергийната зависимост на Европа от руския газ.

Руските власти и ръководството на „Газпром“ подчертават, че „Северен поток 2“ има чисто икономически характер. Тъй като компанията Allseas, която полагаше тръби по трасета на газопровода преустанови дейност заради опасения от налагане на наказателни санкции от страна на Вашингтон, Москва ангажира своя кораб „Академик Черски“ да завърши проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 6
Ironhorse
преди 3 години
Хахахахах, всеки вече подритва москалийте ...Малко по малко, ден по ден ... кремльовците ще бъдат притискани докато пукнат. Щом п***туран се принуди да спре износът на пшеница, вече няма да има никакви приходи, щото нефта отиде в кереча за поне 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
Sokratus
преди 3 години
Леле леле леле! Не ми се вярва новината да е вярна! Все пак ни я съобщават от Масква!!! Но явно мужика е притеснен! Полша да ги подреди така! Ако им се получи може и за друго да им поискат деньги!!!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хаха ... поляците нема лабаво ... ще си търсят всичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още