IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще получи ли България 15 млрд. евро от новия фонд на ЕС?

Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, регионалните власти и държавите членки да се възползват от ресурса, коментира евродепутат

12:26 | 28.05.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще получи една от най-големите суми спрямо Брутния си вътрешен продукт - 15 млрд. евро. От тях 3,3 милиарда евро ще изплащаме за много дълъг период от време, може би около 30 години. Това коментира евродепутатът Емил Радев, след като вчера Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро. 

Това, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда в Европейския парламент, досега не се е случвало в историята на Европейския съюз. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. 

Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза  - Next Generation EU в рамките на бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.). Той ще предоставя помощ на държавите членки – безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

„България и Хърватия са на челно място по подкрепа”, заяви по Нова телевизия Радев.

По думите му подкрепата за България би била 19,3% от БВП.

„ЕК се опитва да намери компромис, затова предлага грантова схема под формата на 500 милиарда, които трябва да бъдат взети от капиталовите пазари“, обясни евродепутатът Илхан Кючюк. За първи път ЕС излиза на капиталовите пазари, разчитайки на работещата си икономика и високия си рейтинг. И ще раздава и 250 милиарда под формата на заеми”, поясни той.

Запитан откъде е по-добре да си помогне България – от този евентуален заем от 3,3 млрд. евро от ЕС, или от този до 10 млрд., одобрен от парламента, Емил Радев заяви, че очаква Европа да договори по-изгодни условия. Трябва обаче да се види за какво точно ще могат да се използват тези средства, защото приоритетите са кохезионната политика, сближаването, дигитализацията, Зелената сделка.

Радев подчерта, че България имам и вътрешни национални приоритети. „Трябва да се приеме европейският бюджет и да се одобри новият фонд, да станат ясни всички условия, оттам нататък финансистите ще преценяват откъде е по-изгодно”, каза евродепутатът.

Илхан Кючюк посочи, че няма да бъдат лесни преговорите и никога не са били лесни. Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, общините, регионалните власти и държавите членки да се възползват.

За националната детска болница, която искаме да построим, ще може да вземем пари грантово от европейския фонд, посочи Кючюк. Ако проектът е свързан с иновативността в здравеопазването, няма да има проблем да се почерпи ресурсът, обясни евродепутатът.

Средствата тр да стигнат максимално бързо до бизнеса и до европейските граждани, завърши той.

Решението на ЕК в някакъв смисъл е историческо, защото извежда европейската интеграция на ново ниво. Никога досега не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции, коментира по bTV лидерът на ПЕС – Сергей Станишев по темата.

„Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС. Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на евросъюза за следващите 7 години, ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро“, обясни Станишев. По думите му важно е да се задейства този план час по-бързо.

Станишев посочи, че голямото предизвикателство е как в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев трябва да има икономически антикризисен щаб, защото мащабът на икономическите щети вече е много голям.

„Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството – трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати“, отбеляза още Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Да вземем 15, да върнем 3.3. и сме 11.7 напред.Къв е проблема? Малко ли са ни?Може да си върнем и сегашните кредити. Да си построим магистрала струма за 1-2 млрд., да дадем 1-2 млрд-а на кръчмарите да млъкнат, 1-2 млрд на пенсионерите и те да млъкнат и с останалите да си направим детска болница.Ама не - нашите ще правят държавни бензиностанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
аз го разбирам като .. ще ги земем на заем от тия дето им изкупихме токсичните активи в последните 10 години.... поправи ме ако греша.но въпреки това не ми харесва демамгогския му стил на изказване. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
как функционално разбираш следния цитат от текста ... "които трябва да бъдат взети от капиталовите пазари" ... де видя в цялата схема "печатане на пари" ... каквото и да разбираш под тази реплика ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
чак всички не, само икономическите...и мен не ме кефи, щото малко се обезсмисля да си отговорен и да бачкаш, ама кво предлагаш като системата на капитала работи така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
еми до сега почти всички всичките бенефити от ЕС ги изпускаме заради крадливата и некадърна управленска класа... що сега да е по различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Petar2015
преди 3 години
Печатенето на пари решава всички ваши проблеми. Няма погрешни действия. Не му мислете, а харчете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 3 години
Ако бъдат инвестирани правилно тези 30 милиарда за седем години България ще дръпне здраво .Но системата, калинките и демографията ще осуетят това.Уникален шанс, който ще пропилеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още