IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще участва с до 70% в увеличението на капитала на ПИБ

Премиерът Бойко Борисов увери, че държавата ще е съакционер в частната банка за кратко и ще продаде обратно акциите на печалба

11:57 | 12.06.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Ivestor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Ivestor Media Group

Българската банка за развитие (ББР) ще участва с до 70 процента в увеличението на капитала на ПИБ, реши Министерски съвет.    Кабинетът прие доклад на Министерството на икономиката и на Министерството на финансите за действията, предприети от Българска банка за развитие (ББР) за участие в увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка  (ПИБ).

"Придобиването на акции на „Първа инвестиционна банка“ АД от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната". Това обяви преди началото на правителствено заседание днес премиерът Бойко Борисов. 

„Целта ни е юли този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", каза Борисов.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за ПИБ.

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, обясни Борисов. 

Той подчерта, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано, изрично", обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно, категоричен бе премиерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Обикновено социал-популистите недолюбват свободния пазар и искат държавата да се меси във всичко. А в редките случаи, когато такава намеса наистина е неизбежна, надават вой все едно е извършила богохулство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Тая банка винаги е била от "съмнителните", когато КТБ "фалира", тия бяха следващите, но им отпуснаха едни 800млн, които върнаха под формата на земи през които УЖ щеше да минава южен поток и за това стрували толкова, ама поток нямаше, а държавата (ние) пихме по една студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
Въпрос: вчера се обясняваше, че от двете сделки, по-голямата е за 108млн от правата, т.е. ББР ги е закупила тях, но сега Борисов говори, че държавата ще участва до 70% от правата, т.е. 77млн, означава ли това, че 1. няма да упражни всички права и 2. ще е достатъчно ли за покриване на недостига в П.ИБ? Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
За едни банки може - за други не може, това е положението. Пък дали ще е на печалба обратното изкупуване, не съм убеден че ще съобщи някой. Да не стане работата според новото мото на капитализма - "Приватизиране на печалбата, национализиране на загубата!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
" *** " да се четат "П.ИБ", че нещо май съм объркал в името :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Хвърлих един поглед на отчетите на ***, нали все пак станах съинвеститор. Направи ми впечатление, че имат доста печалби от предходни години. Не можаха ли срещу тях да издадат акции и така да не се стига до тая врътка? Ако има някой юрист тук би било хубаво да се изкаже по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
nikolait
преди 3 години
какво планово стопанство - правителството прави някакви фокуси, като в същото време задължава частна банка да изкупи обратно на определена цена, по-късно, държавния дял. Не е ли това точно рекета, за който се говори по смс-ите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Karo
преди 3 години
Добре де, нали навремето целта беше всичко да се приватизира? Сега защо искаме да одържавяваме? Да не искаме да връщаме плановата икономика и да национализираме частния бизнес?И то не е само тази банка, при бензиностанциите същата работа, видя се че пазарната икономика не струва и държавата взе да прави държавни бензиностанции.Та връщаме ли плановото стопанство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
s3
преди 3 години
Браво, добре е че държавата ни помага пряко на частния бизнес, да се вижда че държавата ни защитава частните бизнес интереси, че има кой да помага при нужда. Не че държавата ни имаше друг начин за действие. Тя трябваше да налее едни пари в банката, за да се закрепи капиталово положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още