IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Карамочев: Скандалът с Wirecard е звучен шамар по имиджа на Германия

Цифровото евро ще заприлича все повече на биткойна, прогнозира директорът на "Индустрия технолоджи"

22:58 | 03.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Намерението на 16 големи европейски банки от пет държави да си проправят пътя за стартиране на европейска инициатива за плащания има потенциала да бъде конкурентен на услугите на Visa и Mastercard. Европа иска да използва своя система за плащания и да не зависи от външни играчи, коментира Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи", в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По друга актуална тема - скандалът с финансовия отчет на германския финтех играч Wirecard гостът го определи като „звучен шамар“ в лицето на германския регулатор и имиджа на Германия като държава, както и сериозна победа за разследващата журналистика.

"Има значим конфликт на интереси по отношение на финансовия отчет на компанията".

Гостът обясни, че сайтове в сферата на забавленията използват услугите на Wirecard. Той посочи, че компанията ще бъде фрагментирана и ще се продава „на парче“.

Карамочев уточни, че наблюдава финтех сектора в контекста на блокчейн технологиите. Според него повече проекти в областта започват да стават приложими, вместо да са само на експериментална база. Той добави, че освен това в сектора навлизат и иновации от различни сфери.

По думите на основателя и директор на "Индустрия технолоджи" цифрово евро като технология ще заприлича все повече на биткойна.

"Хората ще могат да правят сделки за трансфер на стойност помежду си, без да се налага да ползват банкова услуга в общоустановения смисъл. В този смисъл е възможно търговските банки да бъдат прескочени, те вече се чувстват застрашени".

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
needle
преди 3 години
Компаниите като Wirecard обслужват бизнеси, с които банките не искат по множество причини да имат нищо общо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още