IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска допълнително над 250 млн. лв. за здравеопазване

Част от парите са за заплати на медицинския персонал, ще бъде закупена нова апаратура, отчете новият здравен министър проф. Костадин Ангелов

12:21 | 28.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

250 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати за здравния сектор и за работещите в болниците. Със средствата ще бъдат увеличени заплатите на здравните работници, както и ще се купува ново оборудване. Тези мерки представи днес новият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Друга част от парите ще отиде за апаратурно оборудване. Предстои да бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация, а скоро ще има среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%, каза още министърът. По думите му 12,4 млн. лв ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата, уточни Ангелов, цитиран от БНР. Общо 2 468 служители на РЗИ също ще получат 30-процентното увеличение на заплатите си. 

44 лечебни заведения в страната, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, ще получат общо 9,5 млн. лв. Отделно около 2 млн. лв. са предназначени за болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. Предвидено е също 19 млн. лв. допълнително да получат над 70 общински болници.

От думите на новия министър стана ясно, че до края на 2020 г. НЗОК ще разполага със 126 млн. лв. за увеличение с 10% на клиничните пътеки.

Осигурени са допълнителни  67 млн. лв. до края на 2020 г. за осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия.  Те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 3 години
*** сте вие к.омунягите! И не само ***, но и мошенници и хайдуци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Тоя недебил на снимката как се излага тука по някое време:https://youtu.be/xi3lsGIrGmg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още